Individuali veikla pagal pažymą: mokesčiai ir veiklos įteisinimas


Individuali veikla pagal pažymą – bene pats paprasčiausias savarankiškos veiklos įteisinimo būdas, kuris šiuo metu yra ypač populiarus. Paprasčiausiai, mokama tik nuo uždirbtų pajamų, įteisinti veiklą labai paprasta, o platus skirtingų kodų pasirinkimas užtikrina, kad nepriklausomai nuo to, kokia veikla norite užsiimti – didelė tikimybė, kad rasite Jūsų veiklą atitinkantį kodą.

Ir nesvarbu, ar gaminate papuošalus, ar dėstote paskaitas – individualios veiklos pažyma yra labai palanki forma įteisinti savo veiklą. Individualios veiklos pažymėjimas išduodamas VMI būstinėse arba galima jį užsisakyti per savitarnos VMI sistemą. Prisijunkite banko duomenimis, užpildykite trumpą formą ir legaliai vykdykite savo veiklą.

Individuali veikla pagal pažymą internetu šiuo metu vienija kur kas daugiau laivai samdomų darbuotojų nei asmenų, kurie dirba su verslo liudijimu. Kas lemia tokį pasirinkimą?

Individuali veiklaVerslo liudijimas
Kada galiu pradėt užsiimti veikla?Vos tik teisingai užpildysite dokumentus. Tai padaryti galima prisijungus prie savo VMI puslapio.Reikia palaukti bent jau keturias dienas, kad būtų patvirtintas Jūsų prašymas.
Kiek laiko galiu užsiimti veikla?Tiek, kiek norite, neribotai.Kadangi reikia mokėti už dienas – svarbu konkrečiai nurodyti, ar veikla bus užsiimama tam tikromis dienomis ar ištisus metus. Labai svarbu kad asmuo pats apsispręstų, kiek laiko žada skirti veiklai.
Kiek turėsiu sumokėti mokesčių?Mokesčiai mokami tik gavus pajamas.Mokesčiai mokami iš anksto nežinant, ar veikla atsipirks.
Kokia veikla galiu užsiimti?Beveik visomis, kurios nereikalauja steigti juridinį asmenį.Yra konkretus sąrašas, kurį rasite VMI puslapyje.

Šie pagrindiniai skirtumai ir nulemia, kad darbas su individualia veikla atrodo kur kas patogesnis ir paprastesnis. Visgi, jeigu norite, kad veiklos metu nekiltų jokių neaiškumų – reikia kuo detaliau išsiaiškinti tam tikrus akcentus, kurie apibrėžia veiklą su IV.

Individuali veikla pagal pažymą. Mokesčiai

Darbas su verslo liudijimu mokesčiu prasme atrodo paprastesnis, kadangi reikia mokėti fiksuotas sumas nepriklausomai nuo to, kokia veikla užsiimate. Tuo tarpu dirbant su IV pažyma mokesčiai nėra fiksuoti, juos kiekvienais metais turite susimokėti pats. Deklaracijos pateikiamos iki gegužės 1 dienos. Būtent iki tada reikia ir susimokėti mokesčius.

  • Gyventojų pajamų mokestis (GPM). Anksčiau gyventojų pajamų mokestis buvo skirstomas į 5 bei 15 procentų priklausomai nuo to, ar jūsų užimama veikla priklauso laisvajai profesiniai, ar ne. Tačiau kadangi net ir patys VMI darbuotojai sunkiai supranta – kada ta profesija laisvoji, o kada ne – nuo 2018 metų taikomas vienodas mokestis neprikasomai nuo veiklos. Taigi, jeigu uždirbote daugiau nei 20 tkst. eurų per metus – mokėsite 15 procentų. O jeigu mažiau – mokesčio tarifas irgi mažesnis.
  • Valstybinio socialinio draudimo įmokos (VSD). Šiuo metu socialinio tarifo mokestis yra 28,9 procentų. Visgi,  norėtume pastebėti, kad tie skaičiai vos ne su kiekvienais metais skiriasi. Taigi, labai svarbu prieš deklaruojant pajamas susižinoti, kokie tarifai taikomi. Bei pasitikrinti, į kokias sąskaitas yra surenkamos įmokos. Tiesa, jeigu kaupiate pensiją – tokiu atveju prie šios sumos prisideda dar du procentai. Didelis privalumas, kad šis procentas yra mokamas ne nuo visos sumos, tačiau nuo pusės pelno.
  • Privalomasis sveikatos draudimas (PSD). Kiekvieną mėnesį sumokamasis privalomasis sveikatos draudimas užtikrina, kad iškilus sveikatos problemoms – jos bus sprendžiamos nemokamai. Na, bet jau daugeli jų. Kadangi kyla minimumas – kyla ir PSD suma, kadangi ją tiesiogiai veikia MMA (9 proc. MMA). Šiuo metu PSD suma yra 36 EUR, kurį kitaip nedraustas asmuo turi mokėti kiekvieną mėnesį.

Atrodo keblu? Neturėtų būti, kadangi tai trys pagrindiniai mokesčiai, kuriuos turi susimokėti asmuo, kuris dirba su IV. Internete galima rasti tikrai labai daug formulių, kuriose aiškinama kokius skaičius suvedus kokias sumas reikia gauti. Visgi, kur kas paprastesnis variantas – pasinaudoti skaičiuoklėmis, kurias galima rasti internete. Tiek VMI, tiek SODROS puslapis turi skaičiuokles, kuriomis pasinaudojus susižinosite skaičius. Juolab, SODRA siunčia ir laiškus, kuriuose nurodoma, kokią suma PSD ir VSD asmuo turi sumokėti. Lengviausias būdas – prisijungti prie SODROS puslapio. Tai padaryti galima su el. parašu arba elektronine bankininkystę.

Už suteiktas paslaugas arba parduotas prekes turite išrašyti sąskaitas-faktūras.

Sudominome darbu su IV pažyma? Tokiu atveju žemiau rasite instrukciją – kaip įsiforminti savo veiklą. Siekiant išvengti nemokumo – rekomenduojamos ir išankstinės sąskaitos-faktūros.

Individuali veikla pagal pažymą internetu užsakoma labai paprastai. Trumpa instrukcija – apačioje.

Nueikite į VMI puslapį ir prisijunkite per mano VMI platformą 
Atsidarius VMI eikite į skiltį DOKUMENTAI IR PRANEŠIMAI / DOKUMENTAI / UŽSISAKYTI PASLAUGĄ 
Pasirinkite konkrečią, Jums reikalingą paslaugą. Šiuo atveju, tai: „Mokesčių mokėtojo registrinių duomenų tvarkymas/ individualios veiklos registravimas”. 
Atsakingai užpildykite visus duomenis, kurie susiję su Jūsų gyvenama vieta, asmens kodu, asmenvardžiu ir panašiai. 

Pasikeitus duomenims būtina apie tai informuoti VMI. Užpildžius paraišką reikia palaukti dieną, kol el. paštu gausite patvirtinimą, jog galite užsiimti veikla.