Delspinigiai: skaičiavimo tvarka

Delspinigių skaičiavimo tvarka gali padėti išvengti neaiškumų paslaugų teikimo procese. Dirbantiems savarankiškai bei turintiems savo įmones labai svarbu yra domėtis delspinigiais, kurie gali suteikti jiems kur kas daugiau saugumo teikiant tam tikras paslaugas. Tai yra priemonė, kuri gali užtikrinti, jog abi sandoryje dalyvaujančios pusės laikysis savo įsipareigojimų.

Freelanceriams dažniausiai svarbu yra gauti apmokėjimą už suteiktas paslaugas, tad sutartyje, kuri yra pasirašoma su klientu, būtinai turi būti įtraukiami ir delspinigiai, jų skaičiavimo tvarka.

Svarbiausia taisyklė, kad delspinigiai ir nustatytos palūkanos galioja tik tokiu atveju, kai yra rašytinė sutartis. Deja, įrodyti susitarimo žodžiu legalumą yra labai sunku. Kai kurie įrašo pokalbius derybų metu.

Nėra iki galo išsiaiškinta – ar galima tai daryti, kai ne visos pusės/šalys žino, kad pokalbis yra įrašomas. Rašytinė sutartis – tikrai pats stabiliausias saugumo rodiklis.

Kaip skaičiuojami delspinigiai?

Delspinigių skaičiavimo tvarka yra aptariama ir suderinama abiejų pusių, patvirtinama rašytinėje sutartyje. Kaip jie gali būti skaičiuojami? Labai įvairiai. Svarbiausia, kad abi pusės susipažintų su tvarka, kuri bus nustatoma ir tuo pačiu suprastų – kokią atsakomybę jie neša.

Taigi, atkreiptinas dėmesys, kad delspinigiai taikomi ne tik užsakovui, kuris gali užsisakyti paslaugas, tačiau nenoriai už jas mokėti, tačiau specialistui, kuris teikia paslaugas. Pavyzdžiui, galutinė suma, kuri bus mokama už suteiktas paslaugas, gali būti mažesnė (atminusavus taikomus delspinigius) dėl vėlavimo ir kitų susitarimų pažeidimų.

Nustatyta, kad delspinigiai gali būti nurodomi ne tik susitarimo atveju, tačiau egzistuoja ir palūkanos, kurias nurodo teisės aktai. Tuomet jų dydis priklauso nuo įstatymų ir papildomai nereikia jokių susitarimų.

Tokie delspinigiai yra taikomi valstybinių institucijų, pavyzdžiui, Sodros arba VMI. Teisės aktai bei Darbo kodeksas taip pat numato, kad delspinigiai taip pat gali būti skaičiuojami tuomet, kai nėra laiku sumokamas darbo užmokestis ir kitais panašiais atvejais.

Visada svarbiausia yra skaityti sutartis, žinoti savo teises ir įstatymus. Tai gali padėti tinkamai reaguoti į situaciją, kurioje esate. O galiausiai – reikia laikytis susitarimo ir tuomet nekils baimių dėl delspinigių sumokėjimo.

Delspinigiai – už kiekvieną praleistą dieną

Delspinigių mokėjimas gali būti labai įvairus. Priklausomai nuo kiekvienos situacijos – mokama už kiekvieną dieną, kuri yra praėjusi nei turi susitarta apmokėjimo susitarime. Visgi, kai kurie sudaro sutartis, kuriose akcentuojamas papildomas procentų mokėjimas nuo kiekvienos vėluojančios savaitės arba mėnesio. Taigi, pasikartosiu, kad tai yra gana individualu.

Kuo ilgiau yra nesilaikoma susitarimo – tuo galiausiai didesnę sumą įsipareigojimų nevykdžiusiam asmeniui teks sumokėti.

Jeigu susitarimas vis tiek nepavyksta, tai yra, delspinigiai skaičiuojasi, tačiau susitarimą sulaužęs asmuo vis tiek nemoka ir neplanuoja to daryti – geriausia yra kreiptis į teismą. Tuomet įstatymas padės išspręsti ginčą ir rasti teisybę.

Žinoma, kai sutartis yra aiški ir joje detaliai apibrėžiamas delspinigių klausimas – nekyla abejonių, kad skolininkui teks sumokėti ne tik skolą, kuri buvo sutarta, tačiau ir palūkanų priaugimą per tą periodą, galiausiai, net patirtas teismo išlaidas. Labai retais atvejais sutartis yra neaiški ir asmeniui, kuris tikisi atgauti skolą ir tuo pačiu dar prisiteisti delspinigius – to padaryti nepavyksta. Viskas daroma pagal teisės aktus bei sutartį, kurioje svarbu išgryninti smulkmenas.

Delspinigius mažina teismas

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad teismas gali sumažinti delspinigių, kurie buvo nustatyti sutartyje ir kurie jau prisikaupė, sumą.

  1. Kai kreditorius noriai stengiasi grąžinti skolą.
  2. Kai sutartyje yra pateikti kokie nors neaiškumai, kurie kelia dviprasmybes.
  3. Dažniausiai teisme yra vertinamos abiejų pusių situacijos, analizuojamos padėtys, bandoma ieškoti kompromiso.
  4. Taip pat teisme galima vertinti abiejų pusių, kurias sieja tam tikras ryšis, santykius. Pavyzdžiui, jeigu kontaktas ir paslaugos pirkimas buvo ilgalaikis ir tik dabar skolininkui dėl įmonės nuostolių nepavykstą grąžinti skolos – palūkanų mokėjimas gali būti mažinamas arba atidedamas.
  5. Kreditorius paskyrė labai aukštą delspinigių tarifą, palūkanų dydį.

Viskas remiasi į tai, kad būtų sudaroma aiški, konkreti sutartis, kurioje neturi būti jokių dviprasmybių.