Dėmesio! Nuo šių metų - didesnės PSD įmokos

„Sodra” ir Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atkreipia gyventojų dėmesį, kad nuo 2021 metų sausio 1 d. minimaliai mėnesinei algai (MMA) augant iki  642 Eur, atitinkamai didės ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos.
 
Fiksuotas PSD įmokas mokantys gyventojai nuo sausio 1 d. už einamąjį mėnesį turės mokėti 44,81 Eur (642 x 6,98 proc.) – 2,44 Eur daugiau nei šiemet. Gyventojai, kurių žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra ne didesnis kaip 2 EDV, nuo sausio 1 d. už einamąjį mėnesį turės mokėti 14,96 Eur (642 x 2,33 proc.) – 0,82 Eur daugiau nei šiais metais.
 
Visos PSD įmokos mokamos į „Sodros” surenkamąsias sąskaitas.

Einamojo mėnesio PSD įmokos turi būti sumokamos iki atitinkamo mėnesio paskutinės dienos. Mokant PSD įmokas svarbu teisingai apskaičiuoti įmokos dydį ir teisingai nurodyti įmokos kodą. Tuo atveju, jei mokant nurodėte neteisingą įmokos kodą, pervedėte neteisingai apskaičiuotą PSD įmokos sumą, taip pat kitais, susijusiais su PSD įmokų apskaičiavimu, mokėjimu bei šių įmokų administravimo klausimais, patartina kreiptis į „Sodrą”.
 
Reikiamą informaciją galima rasti „Sodros” interneto svetainėje www.sodra.lt arba paskambinus į „Sodros” informacijos centrą. Įstaigos interneto svetainėje taip pat galima pasitikrinti, ar nesusikaupė PSD įmokų skola.
 
„Sodra” primena, kad karantino metu savarankiškai dirbantys asmenys yra laikinai atleisti nuo PSD mokėjimo. Taip siekiama sumažinti jų išlaidas ir palengvinti mokestinę naštą. Net ir nemokėdami PSD, šie gyventojai gali gauti sveikatos paslaugas. PSD įmokas už karantino laikotarpį savarankiškai dirbantys gyventojai galės sumokėti per dvejus metus. Karantinui pasibaigus, PSD įmokos mokamos kaip įprasta.
 
VLK atkreipia dėmesį, kad PSD statusą gyventojas gali pasitikrinti:
 

  • prisijungęs prie elektroninių valdžios vartų portalo, prie Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro paslaugos;

  • VLK interneto svetainėje skyrelyje „Ar esate draustas?”.

 
Ligonių kasos gyventojams informaciją apie PSD garantijas teikia bendruoju telefono numeriu (8 5) 232 2222 ir el. pašto adresu info@vlk.lt.

Info: sodra.lt