Dirbu su individualios veiklos pažyma ir planuoju šeimos pagausėjimą. Mokesčiai, išmokos ir kitos smulkmenos


Darbas su individualios veiklos pažyma, užtikrina tas pačias garantijas kaip ir darbuotojams pagal darbo sutartį. Žinoma, tokiu atveju išmokų (ligos, motinystės, pensijos..) dydis priklauso nuo to – kokio dydžio įmokos bus padarytos. Dirbant su individualios veiklos pažyma, reikia atkreipti dėmesį, kas kis, kai yra planuojamas šeimos pagausėjimas. Pristatome straipsnį: dirbu su individualios veiklos pažyma ir planuoju šeimos pagausėjimą.

Darbą su individualios veiklos pažyma supa niuansai, kai „ne už kalnų” šeimos pagausėjimas. Kokie yra mokesčiai, išmokos ir kitos smulkmenos?

Kaip gauti gauti išmoką?

Siekiant, kad pajamos iš individualios veiklos būtų įtrauktos į motinystės išmokas (ir tokiu atveju, kai IV Jūsų pagrindinis pajamų šaltinis, ir tokiu atveju, kai tai tik papildomas pajamų šaltinis) – reikia kiekvieną mėnesį SODRAI sumokėti socialinio draudimo įmokas ir tuo pačiu pateikti SAV pranešimą apie savarankiškai dirbantį asmenį. Tuomet įmokos yra sumokamos avansu ir gautas uždarbis yra įtraukiamas į motinystės išmokas.

Pavyzdžiui, įmokos už gegužės mėnesį avansu turi būti sumokamos iki gegužės 31 dienos, o SAV pranešimas turi būti pateiktas iki birželio 15 dienos. Ir taip toliau žiūrint kiekvieno mėnesio galą ir kito mėnesio 15 dieną. SAV pranešimas gali būti pateikiamas teritoriniuose skyriuose arba išsiųstas paprastu paštu. Patogiausia galimybė – prisijungus prie asmeninės sodros puslapio paskyros draudėjui.

Negalima įmokų mokėti atbuline tvarka už praėjusius metus, jie nebus įskaitomi kaip pajamos iš veiklos.

Jeigu SAV pateikimo metu deklaruosite tik tam tikrą pajamų dalį  – tokiu atveju išmokos bus vertinamos ir pateikiamos tik kitais metais ir bus sumokama nepriemoka.

Siekiant gaut išmokas reikia per dvejus metus būti sukaupus 12 mėnesių stažą nepriklausomai nuo to – kokiu principu dirbsite (mėnesį dirbsite, porą – ne ir t.t.). Svarbiausia, kad SODRAI būtumėte sumokėjęs 12 MMA per tuos du metus, kurie ir bus naudojami vaiko išmokoms. Jeigu vaiko priežiūros atostogose būsite 1-erius metu, tokiu atveju gausite pilną išmoką, jeigu 2-jus metus – pirmais metais bus išmokama 70 procentų algos, o antras metais – 40 procentų algos (Jūsų deklaruojamų pajamų 12 mėnesių vidurkis).

Mokesčiai

Pavyzdžiui, asmuo per 12 mėnesių uždirbo 15 000 eurų ir sumokėjo soc. įmokas nuo 5250 eurų (atskaičius išlaidas ir t.t.). Jo priežiūros išmoka turėtų siekti apie 5250 eurų, kurie bus dalinami į 12 mėnesių. Tokiu atveju kiekvieną mėnesį  gaunama kiek daugiau nei 400 eurų. Kadangi nuo šios sumos dar yra atskaitomas GPM mokestis – į rankas lieka apie 400 eurų.

Pasinaudokite vaiko priežiūros išmokų skaičiuokle ir pasižiūrėkite, kas Jums priklauso.