Ką reikia daryti freelanceriui, kad jo veikla būtų pelninga?

Neretai freelanceriams iškyla klausimai, susiję su veiklos pelningumu. Kaip pritraukti daugiau klientų? Kaip sumažinti konkurencingumą? Tad kokie svarbiausi dalykai ir į ką turima atkreipti dėmesį, kad freelancerio mėgstama veikla būtų pelninga? Pateikiami 5 vertingi patarimai.

1. Būk matomas

Turint veiklos planą ar strategiją, tai turi atsispindėti internetinėse platformose. Kas Tu? Koks Tavo siekis? Koks Tavo išskirtinumas? Kodėl rinktis Tave? Save pozicionuoti ir tapti klientams matomu padeda:

SOCIALINIAI TINKLAI. Tai šiuolaikinis portfolio. Klientams svarbu matyti darbų pavyzdžius, sugebėjimus ir pasiekimus. Aktyvumas – raktas sėkmės ir pelningumo link.

  • Pirmenybę suteik LinkedIn. Čia B2B partnerysčių ir ryšių užmezgimo efektyvumas beveik 70 % lenkia kitus socialinius kanalus. Be to, tai profesinė erdvė, todėl tai ideali platforma plėsti klientų sąrašą.
  • Facebook ne vien draugams. Aktyvus ir daug žadantis profilis – žinoma. Tačiau nenuvertink ir grupių. Tipinis šio tinklo lankytojas praleidžia apie 20 min. Priimk iššūkį ir grupėse dalinkis savo veikla, stebėk publikuojamus įrašus ir išsiskirk tarp komentarų gausos – kodėl būtent Tave turi pasamdyti reikiamam darbui atlikti.

FREELANCERIŲ PLATFORMOS. Būk matomas darbo rinkos sūkuryje. Pagrindinė idėja yra ta, kad klientai ateina patys pas Tave. Privalumas tame, kad neturint patirties klientų valdyme ar įmokose, tai bus puiki pradžia.

  • Fiverr. Galima pateikti įvairių rūšių darbus ir pačiam juos įkainoti. Tipinis klientas išleidžia apie 190 EUR.
  • Upwork. Platformoje galima ne vien dalintis savo paslaugomis, bet ir ieškoti siūlomų darbo pasiūlymų. Tai dviguba vertė.
  • Simplyhired. Daugybė skelbimų su darbo pasiūlymais. Tereikia išsirinkti ir aplikuoti.

EL. SVETAINĖ. Augančiam freelanceriui neverta atmesti galimybės turėti savo el. svetainę. Tai patogu, naudinga, padeda sukurti patrauklų įvaizdį, o svarbiausia – esi padėties šeimininkas.

2. Dalyvavimas

Turi soc. tinklus? Puiku. Esi įsisukęs freelancerių platformoje? Šaunu. O dar ir el. svetainę turi? Taip, internetiniai ištekliai tikrai išnaudojami Tavo naudai, tačiau neatmesk galimybės išeiti už virtualių erdvių. Lietuvoje ar užsienyje vyksta įvairaus plauko renginiai, konferencijos, ne vien įkvepiantys, bet ir padedantys atrasti naujų pažinčių ar net klientų, leisiančių paspartinti Tavo kaip freelancerio pelningą veiklą.

Šiuo metu laurus skina nuotoliniai renginiai video formatu:

3. Darbo valdymas

Internetas ūžia nuo veiklos produktyvumui, klientų valdymui, informacijos perdavimui ir mokėjimams skirtų įrankių. Vienos Amerikoje atliktos apklausos duomenimis, 66 % freelancerių patiria sunkumų, susiduriant su savo veiklos valdymu. Darbą palengvina:

  • Harvest. Laiko valdymas ir planavimas kur kas patogesnis, kai viską sekti padeda tam skirta programa. Sužinok kiek skiri laiko projektui ar pačiam klientui ir gauk įžvalgų nemokamai. Papildomai: planuoklis, užduotys.
  • Trello. Nemokamas projektų valdymo įrankis. Valdyk užduotis ir projektus, paskirstyk terminus ir pagreitink darbo eigą. Tapk vienu iš 150 000 tūkst. naujų vartotojų per savaitę. Papildomai: galimybė dirbti komandoje, duomenų valdymas.
  • Bitrix24. Vienas įrankis, pasižymintis didele funkcijų įvairove. Posakis „skamba per daug gerai, kad būtų tiesa“ šiai svetainėj tikrai negalioja. 5GB nemokamų duomenų, el. pašto rinkodara, kontaktų ir klientų valdymas, failų bendrinimas. Papildomai: planuoklis ir priminimai, dokumentų valdymas, intranetas.
  • Hootsuite. Socialinių medijų valdymas, įrašų planavimas ir publikavimas. Rašantiems WordPress blogą, šis įrankis taip pat tinka.  Papildomai: pranešimų sekimas ir stebėsena, integruota pašto dėžutė. Net 18 mln. vartotojų, tad kodėl nepabandžius?
4. Rekomendacija

Taip, vis dar veikia „žodis į žodį“ technika, bet pasikliauti galima ne vien ja. Paprašyk klientų įvertinti Tavo darbą, nepagailėti gero žodžio. Tai gali būti vienas iš išskirtinumų ar sėkmės rodiklių.

5. Kvalifikacija

Ištark „taip“ investicijai į save ir gebėjimų tobulinimui. Kursų pagalba ne vien ugdai save, bet ir gali atrasti naują nišą, kuri uždegs žalią šviesą papildomam finansiniam šaltiniui. 61 % freelancerių specializuojasi 2-3 srityse. Pranokti šį skaičių galima su:

  • LinkedIn siūlo rinktis net iš daugiau kaip 16 000 kursų ir mokymų. Suteikiamas vienas mėnuo išbandyti nemokamai.
  • Udemy. Nesvarbu ar esi pradedantysis, ar profesionalas, svetainėje gausu video turinio kursų, suteikiančių naujų įgūdžių.
  • Google Digital Garage. Nemokama nuotolinių kursų bei webinarų platforma.