Kodėl geriau nesirinkti Fiverr ir Upwork?

Sąskaita123 klientai – tokie panašūs ir tuo pačiu tokie skirtingi. Su Jumis sveikinasi Sąskaita123 klientas WordPress el. svetainių kūrėjas Martynas. Atvirai apie tinklapių kūrėjų kasdienybę, savamokslių klaidas ir konkurencingumą.

Programavimo studijos nėra privalomos

Martyno pirmieji žingsniai programavimo kryptimi nebuvo studijų nuopelnas. Vaikinas, turintis priešingos srities diplomą, džiūgauja. Sukaupta universitetinė patirtis puikiai pasitarnauja dabartinėje veikloje, žinant kaip profesionaliai bendrauti su klientais, valdyti projektus vienu metu, tvarkyti juridinio asmens dokumentus bei sutartis. Kaip teigiama, programavimo studijų diplomo nereikalauja ir klientai. Mat labiausiai vertinamas – geras galutinis rezultatas. 

Su tinklapių kūrimu Martynas buvo supažindintas samdomame darbe. Nors ir neturint stiprių programavimo žinių, susidraugauti su WordPress pavyko greitai. Pašnekovas patikina, šioje turinio valdymo sistemoje daug įvairovės ir galimybių. Jų ir užteko naujos darbo vietos sukūrimui. Tiesa, WordPress privalumai palankūs abiems šalims. Paslaugos teikėjui tai saviraiška ir glaudus įdirbis su klientu, o pačiam klientui – proceso stebėjimas, ir paprastas turinio administravimas.

Fiverr ir Upwork

Kaip atrodo specialisto kėdė

Tik bandant įsitvirtinti rinkoje griebiamasi kiekvieno šiaudo. Natūralu. Išbandomos, ko gero, visos nemokamos platformos savo paslaugų viešinimui ir reklamai. Taip prisiviliojami pirmieji klientai. Dėmesys būtent pirmiesiems klientams yra be galo svarbus. Įgyvendinus projektą būna aišku, ar įmanoma tęsti pažintį, ar galima tikėtis rekomendacijų, o gal nieko nepešus teks toliau pasitikėti likimu. Martyno istorijoje raktinis žodis yra rekomendacijos. Užmegztos profesinės pažintys – tai varomasis naujų klientų pritraukimo arkliukas. Sutikti naujų žmonių, dirbant savarankiškai, yra neišvengiama. Su vienais keliai susiduria drauge dirbant prie to paties projekto, su kitais susipažįstama renginių metu, o su dar kitais – paprasčiausiai kavinėje. Remiantis Hubspot, net 85 % darbo pasiūlymų atkeliauja būtent iš profesinių pažinčių (angl. networking).

Paklausus, ar programuotojų, tinklapių kūrėjų ir grafikos dizainerių erai atėjo pabaiga, Martynas drąsiai purto galvą. Visi dirbantys savarankiškai yra specialistai, gebantys pasiūlyti kažką unikalaus, pritaikomo būtent konkrečiam klientui ir jo atvejui bei kiekviename etape patariant ar nukreipiant teisinga linkme. Norintys lengvos išeities „čia ir dabar”, renkasi el. svetaines, sukuriančias produktą per kelis žingsnius. Konkurencija šiuo atveju išlieka tarp žmonių, vis bandančių greičiau už kitus atsakyti į darbo skelbimą, taip pasiūlant save kaip specialistą, ir norinčių kuo aukščiau išlikti paslaugų reitinge ar paieškoje.

Kodėl geriau nesirinkti Fiverr ir Upwork?

Freelanceriai, išalkę veiksmo, bando „kraustytis” ir į kitas platformas, tokias kaip Fiverr ar Upwork. Martynas pataria pradedantiesiams geriau nuo jų apsiriboti ar bent jau neturėti didelių lūkesčių. Pastebima didžiulė konkurencija, o įsitvirtinimas reikalauja laiko. Tenka išmokti, kaip naudotis platforma, kaip užsidirbti ir rasti klientų. Veikinas teigia, kad pirmiausia teks įsilieti į minią, teikti paslaugas žemomis kainomis bent jau tol, kol pavyks gauti atsiliepimų ir įgyti pranašumą. 

Geriausia praktika – pradėti veiklą Fiverr, Upwork ar panašiame tinkle jau turint stiprų portfolio. Kuriant turinį Tik Tok ar Youtube, tai galima išnaudoti savo naudai ir potencialius klientus nukreipti į asmeninį paslaugų profilį, įtraukiant nuorodą, paminėjimą aprašyme ar unikalią integraciją pačiame video. Įdomu tai, kad daugiau nei 50 % srauto į paslaugų anketą ateina būtent iš Youtube, kaip skelbia SimilarWeb.

Fiverr ir Upwork

3 patarimai savarankiškai prižiūrintiems tinklapį

  • Pasirinkite tik Jums būtinus WordPress įskiepius.

Martyno komentaras: „Kiekvienas įskiepis vykdo kažkokią funkciją. Jei norite turėti greitai veikiančią el. svetainę turite būti minimalistiški.”.

  • Nenaudokite tinklapio kaip duomenų talpyklos.

Martyno komentaras: „El. svetainė turi būti švari ir tvarkinga – joje turi būti tik tai, ko reikia.”.

  • Optimizuokite visas nuotraukas.

Martyno komentaras: „Jūsų svetainė nėra Facebook’as. Norite greitai veikiančios svetainės? Turite įdėti darbo t.y sumažinti nuotraukos rezoliuciją ir ją papildomai optimizuoti. Nuotrauka, kurios dydis virš 1 MB – papildoma apkrova tinklapiui. Tai viena iš pagrindinių problemų, kodėl el. svetainė veikia lėtai.”.

Skaičiai ne tik programavime

Martynas valdo duomenis WordPress’e, tačiau toli nuo jų pabėgti netenka. Darbas su informacija tęsiasi Sąskaita123. Tokia jau ta individualios veiklos dalia – reikia rūpintis ne vien klientais, bet ir savimi. Nuolat tvarkingai vesti apskaitą bei atėjus metui pasiruošti pajamų mokesčio deklaravimui. Pajamų augimą ir asmeninius veiklos pasiekimus Martynas stebi atsinaujinusioje Sąskaita123 funkcijoje „Metų statistika”. Ją sudaro:

  • Gautų mokėjimų suma
  • Išrašytų sąskaitų suma
  • Sąnaudos
  • Pardavimų savikaina
  • Grynasis pelnas
  • Mokesčių suma valstybei

Fiverr ir Upwork

 

Dėkojame Martynui už pasidalinimą savo istorija. Kviečiame susipažinti su Martynu. Jo porfolio rasite čia.