Mokestiniai niuansai dirbant su individualios veiklos pažyma (atnaujinta 2020-ųjų liepos mėn.)

Kadangi individualios veiklos mokestiniai niuansai kinta, natūralu, kad būtina juos sekti, kad pavyktų išvengti bet kokių galimų nesklandumų. Jeigu tik dabar planuojate atsidaryti veiklą – tokius atveju šis straipsnis yra kaip tik Jums, kadangi jame – trumpai ir aiškiai, kokie mokesčiai priklauso Jums – kaip savarankiškai dirbančiam asmeniui.

Kas yra individuali veikla?

Individuali veikla – tai yra savarankiška veikla, kuria užsiima fizinis asmuo. Jos tikslas – gauti pajamų per tam tikrą laiko tarpą. Veikla vykdoma savarankiškai: gali būti komercinė arba gamybinė.

Asmenys, kurie užsiima šia veikla – privalomai draudžiami pensijos, ligos, motinystės, socialiniu bei sveikatos draudimu. Žinoma, reikia mokėti mokesčius, kad tas draudimas – galiotų.

Ar dirbant su IV galima išvengti mokesčių? Deja – ne. Tai yra veikla, kuri neša darbines pajamas, net ir tokiu atveju, kai dirbama ne pagal darbo sutartį.

Individualios veiklos niuansai

SODRAI – PSD ir VSD mokesčiai

Pirmiausia reikia suprasti, kad mokesčiai bus mokami tiek SODRAI, tiek VMI. SODRAI mokėsite PSD ir VSD mokesčius, o VMI – GPM.

Individualios veiklos niuansai

PSD

VSD

PSD dydis yra procentinis (kuris kinta priklausomai nuo tuo metu esančio MMA).

PSD dydis – 6,98 %. Įmokos yra skaičiuojamos nuo gautų pajamų, o nuo jų – socialinio draudimo įmokos (tai yra – 90 % apmokestinamųjų pajamų (neatėmus VSD ir PSD).

Šiuo metu PSD įmokos dydis yra 42,37 EUR (607 EUR (MMA) X 6,98 %).

Mokėti reikia einamą mėnesį iki paskutinės dienos. Nemokant – kaupiasi PSD skola, kuri gali būti priverstinai nuskaičiuojama.

Įmokos yra mokamos SODRAI.

Mokėti reikia nuo 90 % pajamų, kurios gautos dirbant su individualios veiklos pažyma (neatėmus VSD ir PSD).

Galima mokėti avansu (tokiu atveju apsimoka teikti SAV pranešimus arba galima mokėti kartą per metus deklaruojant pajamas (iki gegužės mėnesio, jeigu nėra išimčių)).

 

Priklausomai nuo papildomo kaupimo – mokestinė našta gali būti:

·         12,5 % arba 76 EUR/mėn. (607 EUR X 12,52 %). Tokiu atveju, kai pensijai nėra kaupiama papildomai.

·         14,6 % – 88,74 EUR/mėn. (607 EUR X 14,6 %). Jeigu kaupiama pensijai papildomai ir mokama +2,1 %.

·         15,52 % – 94,21 EUR/mėn. (607 EUR X 15,52 %). Jeigu kaupiama pensijai papildomai ir mokama +3 %.

 

 

Šiuo metu teikiama išlyga pirmus metus užsiimant su IV – nemokėti VSD mokesčių (tačiau tuomet nesikaups ir stažas). Kuo didesnės įmokos – tuo daugiau stažo ir tuo didesnės išmokos (nuo dekreto iki pensijos).

Ši verslo forma ir yra labai palanki tuo, kad žmogus gauna beveik visas socialines garantijas, kaip ir asmuo, kuris dirba pagal darbo sutartį (išskyrus atostoginius, išmoką atleidimo atveju ir panašiai).

Ar mokėti viską kartų deklaruojant pajamas ar kiekvieną mėnesį – kiekvienas renkasi pats. Apmokėti viską kartu – paprasčiau, tačiau mokėdami kiekvieną mėnesį – gausite palankesnes socialines garantijas, tad būsite ramesnis ir dėl savo gerbūvio.

VMI – GPM

Valstybinei mokesčių inspekcijai mokamas Gyventojų pajamų mokestis.

GPM tarifas – 15 % išskyrus tuos atvejus, kai:

  •         Asmens per metus apmokestintos pajamos (tai yra pelnas) yra mažesnis nei 20 000 eurų. Tokiu atveju taikomas GPM siekia 5 %.

  •         Kai apmokestinamos pajamos (pelnas) siekia nuo 20 000 iki 35 000 eurų taikomas GPM didėja nuo 5 % iki 15 %.

  •         Jeigu per metus asmens apmokestintos pajamos (tai yra pelnas) didesnis nei 35 000 eurų– tokiu atveju GPM siekia 15 %.

Jį mokėti yra būtina. Tai daryti reikia po pajamų deklaravimo (moka ne tik asmenys, kurie užsiima individualia veikla).

Kiti individualios veiklos niuansai pateikiami ČIA.