Teisiniai patarimai laisvai samdomiems specialistams

Nesvarbu, koks projektas Jūsų laukia – svarbu tinkamai įteisinti atliekamus darbus. Laisvai samdomi specialistai privalo pasirūpinti teisiniais įrodymais, kad paslauga buvo suteikta ir dėl to yra tikimasi uždarbio.

Profesionali sutartis – būtina. Ji gali padėti išvengti daugelio problemų ir gauti pelnytą atlygį.

Svarbiausi sutarties punktai

Siekiant išvengti nesklandumų – siūlome sutartyje aptarti žemiau teisininkų nurodytus punktus.

  1.     Kokie tiksliai darbai turi būti atliekami.
  2. Kas laukia kiekvienos Šalies, jeigu bus pažeidžiama sutartis? Tai gali būti palūkanos, delspinigiai ir panašiai.
  3.     Kaip ir kokiais intervalais bus atsiskaitoma už suteiktas paslaugas?
  4.     Atsiradus nesklandumams – kas mokės už bylinėjimosi išlaidas?
  5.     Kaip turi būti pateikti netesybų dokumentai, kokiu pavidalu?
  6.     Ir panašūs niuansai.

Netesybų aspektai

Sutartyje reikia aptarti paslaugų teikimo aspektus ir tuo pačiu – kaip bus už jas atsiskaitoma. Visgi, ne ką mažiau dėmesio reikia skirti ir netesybų aspektams.

Siūlome nepamiršti nurodyti:

  1.     Kad negavus apmokėjimo iki tam tikros datos – automatiškai bus pradedama vykdyti netesybų sutartis, tai yra, skaičiuojami delspinigiai ir panašiai. Paslaugos tiekėjas neprivalo informuoti apie terminą arba prašyti užmokesčio.
  2.     Dažniausiai sutariamas dienų skaičius, per kurį galima stabdyti netesybų įsigaliojimą. Svarbu nurodyti – koks tas terminas ir kokiais kontaktais reikia susisiekti, kad sąlygos įsigaliotų.
  3.     Aptarkite ir avanso aspektus. Daugelis paslaugos tiekėjų prašo, kad dalis sumos būtų sumokama iš anksto. Praktikoje tai dažniausiai yra 20 procentų. Tačiau – nebūtinai. Kiekviena šalis sudaro tokią sutartį, kuri jiems labiausiai tinka.

Rekomenduojame nepamiršti

Jeigu norite išvengti nesklandumų – visada geriausia sutaryti tokią sutartį, kuri buvo paruošta Jums su tenisininku. Žinoma, internete galima rasti labai daug šablonų. Tai yra gera pagalba, kuri gali padėti sutaupyti pinigų. Tačiau ir tokias sutartis reikia kuo labiau modifikuoti, kad būtų pritaikomos prie Jūsų poreikių.

Dar kelios smulkmenos, kurių reikia nepamiršti, yra:

  •       Reguliariai konsultuotis su tuo asmeniu, kuriam teikiate paslaugas.
  •       Išsaugoti laiškus ir įrašus, kuriuose yra kalbama apie apmokėjimus, projekto kokybės vertinimą ir panašiai.
  •       Žinoma, būtinai turite išsaugoti sąskaitas.
  •       Aptarkite išlaidas, kurios yra skirtos ne tik Jūsų paslaugoms apmokėti, tačiau už kuris galbūt esate atsakingas Jūs, tai yra, mokate kitiems specialistams, kurie dirba prie to paties projekto ir Jūs.

Ar sutartis yra būtina?

Kai kurie laisvai samdomi specialistai dirba labai daug metų, tačiau jiems neteko susidurti su nemokiais klientais. Kitiems, deja, viskas sekasi ne taip gerai. Gal tai yra tik sėkmė, tačiau bet kuriuo atveju – geriau turėti sutartį. Juk apsauga gėdos nedaro, taip?