10 mitų apie darbą su individualios veiklos pažyma. Kalbamės su Rūta

Pandemijos metu žmonės pradėjo ieškoti alternatyvų – kaip uždirbti. Kol vieni sėkmingai žengę pačius pirmus žingsnius šiuo metu plėtoja verslą, tuo tarpu kiti – bijojo ir vėl renkasi laukimą. Baimė gali būti labai įvairi, ji dažniausiai kelia labai daug klausimų. Norint ją nugalėti – geriausia kalbėtis su tais, kurie jau žengė pačius pirmus žingsnius ir įgijo patirties, kuria šiuo metu gali pasidalinti su kitais.

Kadangi Lietuvoje su individualios veiklos pažyma verčiasi daugiau nei 100 000 gyventojų ir skaičius vis auga – aptarsime svarbiausius šio veiklos tipo niuansus.

Juos geriau suprasti padės Rūta, kuri jau 8-untus metus dirba su pažyma.

1 mitas – mokesčiai labai dideli

Mokesčiai apskritai yra labai jautrus klausimas. Visi nori kuo daugiau pelno, kuo daugiau išmokų bei pagalbos, kai jos reikia, tačiau vengia mokėti mokesčius ir prisidėti prie bendro biudžeto, kuris reikalingas subalansuotai kasdienybei.

Darbas su IV pažyma – tikrai gana „pigus“ lyginant su kitomis veiklos arba verslo alternatyvomis. Pirmiausia mokamas GPM, kuris siekia nuo 5 % iki 15 % priklausomai nuo veiklos pajamų. Mokama VMI. Sodrai mokėti reikia PSD ir VSD. Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) tarifas – 6,98% nuo 90% individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų sumos (neatėmus VSD ir PSD įmokų). Mėnesio įmoka 6,98% nuo MMA. Valstybinio socialinio draudimo (VSD) tarifas (pensijų, ligos, motinystės draudimu) – nuo 90% individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų sumos (neatėmus VSD ir PSD įmokų): 12,52%; 14,62 % (jei asmuo kaupia pensijai papildomai 2,1 %); 15,52 % (jei asmuo kaupia pensijai papildomai 3 proc.) ir PVM – 21 % pasiekus 45 000 eurų atlygio ribą per metus.

2 mitas – buhalterija labai sudėtinga

Nematau prasmės gaišti savo laiko, fiksuoti skaičius excel’yje, kai galima naudotis programomis, kurios padeda buhalteriją vesti paprasčiau. Taigi, naudojuosi sąskaita123 sistema.

Svarbiausia – išrašyti sąskaitas. Kiekvienam klientui – tiek fiziniam, tiek juridiniam. Sąskaitos šablonai yra labai įvairūs – nėra vienos taisyklės, svarbiausia – rekvizitai. Taip pat naudinga vesti pajamų bei išlaidų žurnalą. Arba tik pajamų, jeigu renkatės taikyti 30 % išlaidų dalį nuo gautų pajamų pagal IV.

Taigi, viskas gana paprasta.

3 mitas – sunku rasti klientus

Klientų radimas priklauso ne nuo vieno veiksnio. Žinoma, nuo to – koks esate specialistas? Kokiomis kainomis paslaugas siūlote? Kokias paslaugas teikiate? Ar Jums labiau priimtina dirbti vienai įmonei reguliariai, ar kiekvieną kartą atlikus darbą ieškoti vis kitos… Bet kuriuo atveju – yra daug forumų bei skelbimų portalų, kuriuose galima skelbti informaciją apie siūlomas paslaugas. Žinau ne vieną sėkmingą pavyzdį, kuris dirba su individualios veiklos pažyma jau daugelį metų ir niekada nesuko galvos dėl klientų, kadangi jų visada yra.

Juk sakoma, kad kai dirbi gerai – tau nereikia ieškoti klientų. Net nereikia reklamuotis, kadangi jie tave randa patys.

4 mitas – dirbant su IV pažyma neįmanoma gauti paskolos būstui

Kadangi freelancinimas tampa vis populiaresnis ir darbas su pažyma pasirenkamas dažniau, natūralu, kad tai tampa labiau priimtina norma ir dažnai net stabilesnė nei darbas pagal sutartį. Bet kuriuo atveju galiu tik patvirtinti, kad gauti paskolą būstui dirbant su IV pažyma – įmanoma. Tokiu atveju bankai dažniausiai reikalauja dviejų metų pajamų-išlaidų žurnalo, sąskaitų – kaip įrodymo, kad jis tikras, kai kuriais atvejais – banko išrašų (jeigu imama paskola iš kito banko nei gaunamos pajamos).

Džiugu, kad tokia darbo forma tampa vis labiau pripažįstama kaip stabili. Bankai tam pritaria.

5 mitas – dirbant su pažyma nebus gaunamos išmokos už vaiką, ligą ar išėjus į pensiją…

Tam Jūs ir mokate VSD, kad gautumėte visas minėtas išmokas. Kuo daugiau sumokate mokesčių – tuo didesnės ir išmokos.

Puiku tai, kad nuo 2021-ųjų metų sausio mėnesio Vyriausybė priėmė įstatymą, kurio metu esant VPA galima verstis su IV pažyma. Žinoma, reikia mokėti mokesčius, tačiau taip pat ir kaupiasi stažas, kuris vėliau leidžia gauti didesnę pensiją. Taigi, galite gauti išmokas už VPA ir tuo pačiu dirbti. Puikus laikas savo verslui, tiesa?

Beje, norint būti ramesniu dėl išmokų – siūlau kiekvieną mėnesį teikti SAV pranešimą  Sodrai apie pajamas ir mokėti mokesčius avansu.

6 mitas – darbas su IV pažyma tinka tik mažai daliai veiklų

Dirbant su pažyma, priešingai, galite versti beveik bet kuo. Nuo statybininko iki baldininko, nuo rašytojo iki dizainerio. Štai dirbantiems su verslo liudijimu dažnai kur kas sudėtingiau, kadangi ten jau keliamos ir griežtesnės veiklos realizavimo taisyklės. O ir mokesčiai – dažnai didesni, kadangi ne visada paprasta numatyti – kiek pavyks uždirbti.

Jeigu nesate tikras dėl tinkamo kodo veiklai – visada verta pasitarti su VMI konsultantais. Jie tikrai mielai pataria. Mano praktikoje – tik geriausi atsiliepimai. Lygiai taip pat kaip ir su Sodra.

7 mitas – darbas su IV – būtinai tik freelanceriams

Tikrai ne. Kadangi šiuo metu tokia veiklos forma tampa vis populiaresnė – ja džiaugiasi ne tik tie, kurie nori save realizuoti, tačiau ir darbdaviai, kurie vis dažniau savo darbuotojams siūlo galimybę dirbti lanksčiau, tačiau su pažyma. Kokios bus susitariamos garantijos – priklauso nuo įmonės. Taigi, tai gera darbo forma, tačiau būtinai ne tik aptarkite smulkmenas, tačiau ir pasirašykite paslaugų teikimo sutartį.

Skydive

8 mitas – reikia kelis kartus mokėti PSD

Gana dažnai tenka girdėti, kad dirbantys pagal darbo sutartį ir taip pat besiverčiantys veikla piktinasi, kad jiems reikia mokėti PSD  (deklaruojant pajamas). Juk darbdavys už juos sumoka kiekvieną mėnesį.

Tai nėra visiškai tikslu. Mokama ne du ar tris kartus, tačiau nuo pajamų. Taigi, kuo daugiau uždirbate – tuo daugiau ir sumokate. Anksčiau jau minėjau – kokį procentą. Tačiau toks asmuo yra atleistas nuo PSD įmokų kiekvieną mėnesį.

9 mitas – deklaruoti pajamas labai sunku

Jeigu pavyksta pačiam vesti apskaitą, tai deklaruoti pajamas taip pat pavyks. Praeitais metais VMI patobulino įrankį deklaracijai, tad tereikia suvesti pajamas, paspausti kelis mygtukus ir vuolia – sudeklaravote. Belieka susimokėti mokesčius. Svarbiausia, kad jie būtų vedami tam tikrai institucijai ir pavedimo metu įrašytas reikalingas kodas.

kokias finansines klaidas daro jaunimas

10 mitas – pradėti savo veiklą gali ne kiekvienas

Tikrai gali kiekvienas! Svarbiausia yra noras, kadangi galimybės – kiekvieno rankose. Jokio skirtumo, pradėjote vakar, šiandien ar planuojate ryt – visada yra geras laikas daryti tai, kas Jums patinka.