5 mitai apie laisvai samdomus specialistus. Ar sutiksite su jais?

Sklando įvairiausių mitų apie darbą savarankiškai. Sužinokite, kokie 5 mitai apie laisvai samdomus specialistus yra iš piršto laužti.

Laisvai samdomo specialisto duona ne tik skani, tačiau vis labiau pamėgstama. Nuo tų, kurie dar tik nedrąsiais žingsniais išbando šią darbo galimybę, iki tų, kurie meta iki šiol dirbtą darbą ir neria pilna galva į naują gyvenimą, kuris dažnai tampa visiškai kitoks.

Visgi, tiems, kurie dar nebandė freelancerio duonos – kyla daug klausimų apie šio tipo darbo specifiką. Dažniau internete galima rasti mitus, o ne faktus. Ir mes, šįkart, apie juos.

Taigi, Jūsų dėmesiui – dažniausiai pasitaikantys 5 mitai, kurie trukdo tiksliai suprasti – kaip gyvena ir kaip dirba laisvai samdomas specialistas.

  1.     Freelancinimas – tai ne darbas.

Tai pirmasis mitas gana gajus. Galima pasidžiaugti, kad požiūris į laisvai samdomus specialistus vis labiau kinta. Žinoma, vyresnės kartos atstovai vis dar abejoja tokio tipo darbo nauda, mini socialinių garantijų trūkumą (kurios, beje, yra gaunamos), pergyvena dėl klientų trūkumo ir panašiai. 

Geriausiai baimes išsklaidyti gali patys laisvai samdomi specialistai, kurių daugėja ir tai tik įrodo, kad tokia darbo forma daugeliui yra priimtina.

Taigi, laisvai samdomas specialistas taip pat turi darbą, kuris leidžia jam uždirbti ir galbūt patenkinti savo moralinius polinkius.

  1.     Laisvai samdomi specialistai – tik kūrybininkai.

Dar vienas gana dažnas mitas yra freelancerių tapatinimas tik su kūrybininkais, menininkais, kurie tikrai neskaičiuoja, neanalizuoja, o dažniausiai dirba meniškumo reikalaujantį darbą. Toks požiūris skamba net ir juokingai, kadangi šiuo metu galima rasti laisvai samdomų specialistų labai skirtingose sferose.

Žinoma, tikrai ne visi darbai gali būti dirbami be sutarties bei laisva forma. Tačiau didelė dalis jų – gali. Ir kadangi tokia veiklos forma tampa vis populiaresnė, natūralu, kad vis daugiau skirtingų profesijų atstovams yra suteikiama tokia alternatyva. 

Taip pat pastebima, kad vis daugiau įmonių renkasi dirbti su laisvai samdomais specialistais, o ne pasirašyti darbo sutartis.

  1.     Freelancinimas – tai darbas be užmokesčio.

Šis mitas taip pat gana juokingas, kadangi jis freelancerius pristato kaip savanorius. Tačiau argi tiek daug žmonių stengtųsi palikti biurus ir dirbti sau, jeigu tai būtų prastai apmokami darbai? Žinoma, kalbėti apie užmokestį mes negalime, kadangi kinta darbo sferos, kinta patys specialistai. Vieni toje pačioje sferoje gali uždirbti ir kelias dešimtis kartų daugiau nei kiti. 

Juk uždarbį kiekvienas nusistato pats! Taigi, darbas yra apmokamas, o kiek – kiekvienas laisvai samdomas specialistas gali pats nuspręsti.

  1.     Dirbti sau yra labai sunku.

Tai priklauso nuo kiekvieno asmens. Kai kuriems – sunku, tačiau jie pabandę dažniausiai grįžta prie samdomo darbo. Kitiems – tai laisvė, kurios taip ilgai troško ir kuria šiuo metu taip džiaugiasi. 

Bet kuriuo atveju dažniausiai dirbant sau svarbiausia sąlyga yra išmokti tinkamai organizuoti darbus, sekti buhalteriją, žinoma, planuoti juos. Tai palengvina darbus ir tuo pačiu atveria galimybes visada turėti klientų bei daugiau uždirbti.

  1.     Freelanceriais tampa tie, kurie nesugeba rasti darbo pagal sutartį.

Kol vieni laisvai samdomi specialistai juokiasi išgirdę šį mitą, kitiems tai kelia pyktį. Juk šiais laikais yra tiek daug skirtingų verslo ir veiklos formų. Galbūt tada verta sakyti, kad verslininkai, kurie šiuo metu valdo dideles įmones, taip pat kuria savo veiklą dėl to, kad jie nėra gebūs dirbti kitam? 

O jeigu ir taip – argi  ne geriau bandyti kažką kurti pačiam? Juk galimybės yra labai atviros ir kiekvienas žmogus yra pats savo likimo kalvis bei kuria tokį savo gyvenimą bei kasdienybę, kuri turėtų tikti jam, o ne kitam.

Taip pat skaitykite: Kuo dirbti, jeigu domina darbas iš namų?