9 žingsniai freelancerio link!

O gera pradžia ir žinojimas kas ir kaip – pusė darbo!

  1.     Rask patį pirmą klientą.

Kai pirmas klientas jau bus tavo sąraše – viskas taps kur kas paprasčiau. Būtent pats pirmas žingsnis dažniausiai labiausiai gąsdinantis. Kad pačio pirmo kliento paieškos neužtruktų ilgai – pasiūlyk paslaugas pigiau nei konkurentai.

Juolab, būtina turėti savo portfolio, kuris leis klientams paprasčiau susipažinti su Jūsų atliekamų darbų pavyzdžiais.

  1.     Sugalvok veiklai „vardą“.

Tikrai ne tik verslui naudinga turėti savo „vardą“. Pavadinkite veiklą ir tai taps Jūsų reklamos dalimi. Įvertinkite tai, kad veiklos pavadinimas turi būti paprastas ir aiškus, geriausia – trumpas, siejamas su veikla, Jūsų vardu arba visiškai neturintis jokių sąsajų, tačiau unikalus, traukiantis dėmesį. 

Visada galima tartis su marketingo specialistais, kurie padeda sugalvoti vardus veiklai.

  1.     Turėk pavyzdžių.

Pasikartosime, kad veiklos pradžioje reikia turėti pavyzdžius, kurie parodo – ne tik kokias paslaugas teikiate, tačiau ir kokios Jūsų galimybės. Kuo daugiau skirtingų pavyzdžių – tuo išsamiau apie save „pasakojate“. Kurti portfolio galima praktikų metu, nemokamai, tačiau bet kuriuo atveju – jo reikia. Jeigu pavyzdžiuose atsidurs darbai, kurie bus siūlomi klientams – pasirašykite sutartį, kurioje bus nurodyta, kad darbai ateityje naudojami kaip pavyzdiniai.

  1.     Pasiruoškite sutartis.

Galima teikti paslaugas pasitikėjimo atveju, tačiau, deja, ilgainiui vis tiek tenka susidurti su nemokiais klientais arba tokiais, kurie yra viskuo nepatenkinti. Štai todėl siūlome susirasti arba pačiam susikurti paslaugos teikimo šabloną, kuris leis Jums būti ramiu dėl teikiamų paslaugų.

  1.     Mažiau lūkesčių!

Bet kokia naujos veiklos pradžia reikalauja laiko be kantrybės, tad siūlome sau kelti kuo mažiau iššūkių bei lūkesčių, kadangi liūdna, kai patys pirmi žingsniai toli gražu nebus tokie, kokių norisi. 

Žinoma, reikia stengtis bei siekti kuo daugiau, tačiau realiai ir objektyviai vertinkite savo veiklos pradžia, kuri gali būti ne tokia paprasta kaip tikėjotės. Taigi, tapimas freelanceriu yra neatsiejamas nuo savo galimybių įsivertinimo.

  1.     Paslaugų pristatymas.

Kad ir kokio tipo paslaugos bus teikiamos – šiais laikais verta susikurti internetinį puslapį, kuris leis Jūsų klientams ne tik paprasčiau susipažinti su atliktais darbais, tačiau ir kainomis, privatumo politika bei kitomis smulkmenomis. Geras internetinis puslapis – parduoda, tad siūlome jo nepamiršti.

  1.     Investuok laiką į naujų klientų arba darbų paieškas.

Net jeigu šiuo metu turi kelis klientus, kuriems paslaugas suteisi per artimiausius porą mėnesių – ieškok klientų ir toliau, rašyk darbus, planuok juos. Tai reiškia, kad neverta laukti, kol bus atlikti vieni darbai ir tik tada pradėta ieškoti kitų. Turėkite klientų „atsargai“ ir į ateitį.

Taip, klientų paieškai teks skirti laiko, tai yra natūrali freelancerio darbo dalis

  1.     Įsiteisink veiklą.

Kad viskas būtų paprasta, konkretu, ramu – svarbu tinkamai įteisinti veiklą. Šiuo metu dažniausiai pasirenkama veiklos forma yra darbas su individualios veiklos pažyma. Daugiau apie veiklos tipą info galite rasti mūsų blog‘e.

Apačioje pateikiame kelis naudingus straipsnius, kurie padės suprasti kas ir kaip.

Nuoroda.

Nuoroda.

Nuoroda.

  1.     Apgalvok reklamos strategiją.

Reklama – būtina, kadangi dažniausiai tik jos pagalba pavyksta atrasti klientus. Kokia reklama labiausiai tinka Jūsų atveju? Atsakyti sunku, kadangi reikia įvertinti kuo daugiau veiksnių. Nuo SEO iki Google AdWords nuo socialinių tinklų iki blog‘o. Raskite tinkamiausią bandymo būdu.

Sėkmės!