Dažniausi mitai apie nuotolinį darbą

Nors daugeliui nuotolinis darbas atrodo kaip svajonė (dirbti tada ir ten, kur norisi), tačiau praktikoje, net ir esant galimybėms, ne visi drįsta pakeisti biuro sienas darbu namuose, parke ar sode.

Kodėl?

Nes nuotolinį darbą supa mitai, kurie gali trukdyti suprasti šio tipo veiklos privalumus. Būtent juos ir aptarsime tikėdami, kad galiausiai išbandysite dirbti iš ten, kur Jums labiausiai priimtina.

1 MITAS – nuotoliniu dirbti nėra produktyvu.

Mitas! Kai kurie galvoja, kad jeigu viršininkas nežiūri per petį, tai darbuotojas nedirbs. Jis dirbs, tik reikia jam tiksliai išsiaiškinti – kokios yra jo pareigos ir tuo pačiu stebėti rezultatus, o ne procesą.

Daugeliui darbuotojų toks nuolatinis žvalgymasis per petį kelią stresą, tad darbas namuose – atgaiva. Dirbama tokiomis valandomis, kai labiausiai tinka, tokiais žingsniais, kurie labiausiai patenkina poreikius. Juk svarbiausia – rezultatas.

Buvo atliktas ne vienas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad darbuotojai, kurie dirba nuotoliniu būdu – dažniausiai prie darbų praleidžia daugiau laiko. Žinoma, ir padaro daugiau. Kodėl? Kadangi atmosfera – kur kas laisvesnė.

2 MITAS – neįmanoma dirbti be socialinių ryšių.

Dar vienas mitas, kurį geriausiai paneigti gali tie, kurie dirba nuotoliniu būdu. Už tokią darbo galimybę labiausiai yra dėkingi intravertai, kuriems santykių mezgimas biure buvo ne malonumas, tačiau darbas.

Galiausiai, juk šiais laikais ar darbe, ar po darbo valandų – daugelis mūsų su kitais bendrauja virtualiais kanalais, kadangi taip yra patogiau ir padeda sutaupyti daug laiko. Taigi, žmogus, kuris turi socialiniame tinkle bent vieną kontaktą – niekada nebus vienišas.

3 MITAS – riba tarp darbo ir namų – išnyksta.

Negalime sakyti, kad tai vien tik mitas, kadangi jeigu gyvenate vieno kambario bute – gali būti tikrai sunku įsirengti tokią darbo vietą, kuri nebūtų per arti lovos.

Natūralu, kad dažniausiai darbas namuose reikalauja laiko, kol įprantama, kad tam tikri darbai turi būti atliekami konkrečiu metu, o poilsis – kitu metu ir dar geriau – kitoje erdvėje. Tačiau dažniausiai su laiku atskirti šias dvi erdves jau nebėra sunku, tad svarbiausia – išmokti po darbo ilsėtis ir išjungti telefoną bei kompiuterį, kai darbo valandos jau yra baigtos.

Jeigu kolegos po darbo Jus vis dar trukdo su reikalais – informuokite juos, kad po tam tikros valandos konsultacijų nebeteikiate. Tai yra būtina.

4 MITAS – geros konsultacijos vedamos GYVAI.

Ar akis į akį kontaktas visada yra geresnis? Nebūtinai, kadangi labai dažnai pokalbiai su nepatenkintais klientais sukelia erzulį, kuris galiausiai baigiasi prastu aptarnavimu. O konsultacijos online būdu tuo pačiu atveju, kai klientas yra irzlus – kur kas geriau, kadangi galite nusiraminti ir atsakyti tam žmogui kuo gražiau.

Ne veltui šiuo metu vis labiau plinta konsultacijos per pokalbių langus, o net nebe telefonu. Paprasčiausiai per pokalbių langus susirašinėjimo būdu pavyksta kur kas ramiau išlaikyti toną, kuris reikalingas kalbant su klientu.

Taigi, net kai darbas namuose dėl viruso galiausiai baigsis, tikėtina, kad pokalbiai online susirašinėjimo būdu su klientais – liks.

5 MITAS – neįmanoma suplanuoti laiko.

Dirbant nuotoliniu būdu laiko planavimas, priešingai, tampa kur kas paprastesnis ir tuo pačiu lankstesnis. Žinoma, tik tokiu atveju, jeigu vadovai vertina darbus, tačiau ne valandas, kurios leidžiamos darbe. Taigi, atsiranda laiko ir rytiniam sporto klubui, ir tuo pačiu kitoms veikloms, kurios būdavo Jūsų darbo metu.