Deklaruojame pajamas tvarkingai: dažniausiai daromos klaidos


Išgirdus apie pajamų deklaravimo pradžią daugeliui pašiurpsta oda, kadangi tai vienas nemaloniausių procesų. Ne tik todėl, kad individualiai dirbantys asmenys turi sumokėti mokesčius, tačiau ir dėl sistemos subtilybių, kurios deklaruojant metai iš metų vistiek kelia daug klausimų. Deklaruojame pajamas tvarkingai arba kaip išvengti klaidų?

Deklaruojame pajamas tvarkingai

Taigi deklaruojame pajamas tvarkingai. Kokios dažniausiai yra daromos klaidos?

Nurodysime dažniausiai lietuvių daromas klaidas deklaruojant pajamas. Tai aktualu ne tik tiems, kurie mokesčius moka patys, tačiau ir tiems už kuriuos mokesčius sumoka darbdavys.

  1. Gana dažnai lietuviai pamiršta deklaruoti pajamas, kurios yra gaunamos už nuomojamą būstą. Galite sumokėti procento dalį deklaravimo metu arba galima išsiimti individualios veiklos pažymą ir mokėti mokesčius kaip ir kiti savarankiškai dirbantys asmenys.
  2. Taip pat deklaruojant pajamas tėvai turi nurodyti pajamas, kurios yra gaunamus už vaikučius. Dažniausiai daroma klaida – netinkamas pajamų paskirstymas.
  3.  Asmenys, kurie dirba pagal verslo liudijimą – dažnai deklaruoja ne visas pajamas. Reikia vesti pajamų žurnalą, kad artėjant deklaravimo laikotarpiui nekiltų jokių neaiškumų ir būtų galima paprastai apsiskaičiuoti – kiek ir kam reikia sumokėti.
  4. Deklaravus pajamas žmonės kartais sumoka mokesčius ne ten. Tokiu atveju kyla daug neaiškumų, kadangi „auga“ delspinigiai, o asmuo to net nežino. Tiksliai susižinokite, kada reikia mokėti VMI, o kada – SODRAI. Taip pat atsakingai pasirinkite tinkamą įmokos kodą.
  5. Taip pat reikalingas deklaravimas už studijas. Tai puiki galimybė susigrąžinti tam tikrą mokesčio už studijas dalį.
  6. Deklaruodami žmonės turi nurodyti – kiek PSD susimokėjo patys. Blogai, kai tai nėra nurodoma. Tuomet sistema parodo didesnes mokesčių sumas, nei asmuo turi susimokėti.
  7.  Dirbantys su individualia veikla taip pat turi pasirinkti tinkamą apskaitos taikymo būdą.
  8. Negerai, kai žmonės nepatikrina pateiktos deklaracijos. Daugelis pateikia ir pamiršta, kad ji buvo, tačiau kartais pasitaiko klaidų, kurias būtina tvarkyti. Taigi, visiškai atsipalaiduokite tik tada, kai deklaracija buvo patvirtinta.
  9.  Kartais darbdaviai deklaruoja pajamas už savo darbuotojus. Taip stengiamasi sutaupyti darbuotojų laiką. Tokiu atveju reikia tiksliai susižinoti, ar darbdavys to nedaro. Kitu atveju galite netyčia du kartus pateikti deklaraciją.

Jeigu turite klausimų dėl deklaravimo – visada galite kreiptis į VMI.