Dirbu namuose: kaip atskirti darbo ir poilsio laiką?

Dirbu namuose, tačiau sunku atskirti laisvalaikį ir darbą. Atrodo, tai du nesuderinami dalykai. Ar taip teko kada pagalvoti? Turbūt visiems daugiau ar mažiau teko šioje situacijoje pabuvoti. Gerai, kad tam yra efektyvių sprendimų. 

Dirbant įsipatoginus namuose nereikia niekur važiuoti, tad sutaupoma laiko, o dažnai ir pinigų. Taip pat labiau pavyksta išvengti peršalimo ligų. Deja, po darbo išjungus kompiuterį ne visada pavyksta „atsijungti” ir pačiam.  Taip yra dėl to, kad ilsėtis tenka darbo vietoje. Ypač, jei būstas yra mažas.

Ritualas po darbo

Jeigu baigus darbus išjungiate kompiuterį ir net nepakilę nuo sofos įjungiate TV, tikėtina, kad organizmui bus sunku persiorientuoti, kad vienas procesas yra keičiamas kitu. Siūlome baigus darbus atsipūsti kitoje zonoje. 

Puikiai tinka pasivaikščiojimas lauke, kai kuriems patinka eiti į dušą, kadangi vanduo atpalaiduoja, o gal į virtuvę, kadangi pradėti gaminti vakarienę – niekada nėra per anksti. Svarbiausia pakeisti poziciją, kadangi tokia smulkmena padės smegenims tarsi perprogramuoti veiklas.

Fizinis aktyvumas – ne tik sportas

Turbūt jau įgriso girdėti, kad dirbantiems pasyviai, ypač namuose, kai nereikia net keliauti iki biuro – rekomenduojama fizinė veikla, kuri ne tik padės išmankštinti raumenukus, tačiau taip pat ir išvedinti galvą. 

Fizinis aktyvumas – tai nebūtinai tik sportas. Tai ir paprasčiausias pasivaikščiojimas: su šunimi arba vienam. Kai pavargstate psichologiškai – įsijunkite mėgstamą muziką ir eikite. Eikite kuo ilgiau, įvairiais maršrutais ir galiausiai net pats nepajusite, kaip Jūsų mintys taps šviesesnės, nuovargis dings ir tuo pačiu atsiras daugiau energijos.

Nedirbkite po darbo

Pastebima, kad žmonės, kurie dirba namuose – dažniausiai funkcijas atlieka ir po darbo valandų. Gali atrodyti nesunku greitai įsijungti kompiuterį bei atsakyti į kelis laiškus sėdint prieš TV. Tačiau taip daryti nereikėtų, kadangi būtent toks darbų miksavimas dažniausiai ir trukdo atsipalaiduoti. O tai yra būtina. Kasdien. Taigi, baigus darbus – išjunkite kompiuterį, atsijunkite nuo darbinio el. pašto telefone ir ilsėkitės!

Darbo zonos atskyrimas

Jeigu namai yra maži  turėti darbo kambario, deja, tikėtina, kad nepavyks. Tokiu atveju bent jau pabandykite namuose sukurti darbo zoną, kurioje bus visi reikalingi įrenginiai įprastoms funkcijoms atlikti. 

Darbo zonoje, žinoma, reikalingas stalas, ergonomiška kėdė, tikėtina, kompiuteris ir t.t. Jeigu yra galimybė – tegul darbo zona būna atskirta niša nuo likusio kambario. Tokiu atveju baigus darbus ir išėjus iš savo kampelio – net ir būdamas tame pačiame kambaryje jausitės kur kas labiau atsipalaidavęs.

Kavos puodelis – poilsio laikas

Turbūt nustebsite sužinoję, kad kavos gėrimas po darbo daugeliui žmonių yra vienas labiausiai atpalaiduojančių ritualų, kuris tarsi įprasmina darbų baigtumą. Galbūt ir jums tai verta išbandyti? 

Išjungus kompiuterį laukia kavos puodelis. Gėrimas tai tam tikras ritualas, kuris gali trukti ir 30 minučių. Tai laikas, kurį turite skirti sau, savo darbams, mintims… Baigus, galima imtis kitų darbų. Net jeigu jie yra tame pačiame kambaryje. 

Svarbiausia, kad ritualas atskyrė  Jūsų darbo laiką nuo kitos veiklos, tad prie darbinių reikalų nebegalima grįžti.

 

Skaitėte straipsnį:  Dirbu namuose: kaip atskirti darbo ir poilsio laiką?