Elektroninės PVM sąskaitos faktūros

Stambiu planu, kai žmogus kaire ranka rašo ant medinio stalo padėta sidabrine nešiojamojo kompiuterio klaviatūra, galbūt dirba prie elektroninės PVM sąskaitos faktūros. Jie dėvi rankinį laikrodį su ruda odine juostele ir apvaliu baltu ciferblatu. Jų dešinė ranka iš dalies matoma šalia jutiklinės dalies.

PVM sąskaita faktūra yra oficialus dokumentas, kuriuo patvirtinamas prekių ar paslaugų pardavimas. Šiame dokumente nurodoma prekės ar paslaugos kaina, pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir kiti svarbūs duomenys. PVM sąskaitos faktūros yra būtinos tiek pardavėjui, tiek pirkėjui, nes jos naudojamos apskaitos ir mokesčių tikslais.


Gaukite elektronines PVM sąskaitas faktūras nemokamai!

Iki 2013 m. elektroninių sąskaitų naudojimas nebuvo itin populiarus, nes egzistavo reikalavimų variantai:

  • naudoti saugų elektroninį parašą;

  • naudoti specializuotą elektroninių duomenų priėmimo–perdavimo programinę įrangą (EDI), kuri atitinka UN/EDIFACT standartus;

  • naudoti Lietuvoje registruoto komercinio banko įstaigos ar kitos įmonės, įstaigos ar organizacijos programinę įrangą, atitinka UN/EDIFACT standartus.

Nuo 2013 m. pradžios reikalavimai pasikeitė ir elektroninėmis sąskaitomis Valstybinė mokesčių inspekcija pripažįsta ir el. paštu atsiųstas PVM sąskaitas faktūras. E sąskaita yra skaitmeninė sąskaita, kurią tiekėjai siunčia pirkėjams, supaprastinant sąskaitų išrašymo procesą ir leidžiant lengviau automatizuoti jų tvarkymą. Tam tikros viešosios institucijos privalo naudoti šį standartą, užtikrinant efektyvų sandorių valdymą ir saugumą prieinant sąskaitas per internetinę bankininkystę.

Elektronine saskaita faktura – greičiau, paprasčiau, patogiau

E sąskaitos suteikia verslams daug privalumų, nes šios elektroninės sąskaitos yra išduodamos, siunčiamos ir gaunamos struktūrizuotu būdu, todėl jas lengviau valdyti. Taip pat yra teisiniai reikalavimai ir praktiniai aspektai, susiję su e sąskaitų naudojimu ES, pavyzdžiui, viešojo administravimo institucijų pareiga jas priimti ir tiekėjų galimybė pasirinkti.


Nurodoma, pagal PVMĮ 79 str. 11 d. nuostatas, PVM sąskaitos faktūros gali būti:

  • rašytinės (išrašomos spausdintame blanke),

  • elektroninės.

Elektronine PVM sąskaita faktūra laikoma PVM sąskaita faktūra, kurioje nurodomi nustatyti PVM sąskaitos faktūros rekvizitai ir kuri yra išrašyta ir gauta elektroniniu formatu. Elektroninių sąskaitų naudojimas turi būti suderintas su pirkėju – reikalingas jo išankstinis sutikimas: ar jam tinka toks sąskaitos pateikimo būdas. E sąskaitų naudojimas verslams suteikia daug privalumų, įskaitant atitiktį ES taisyklėms ir galimybę automatizuoti sąskaitų apmokėjimą per internetinę bankininkystę, užtikrinant laiku atliekamus mokėjimus ir supaprastintą finansų valdymą.

E sąskaitos formavimas automatiškai

Elektronines PVM sąskaitas faktūras galima automatiškai registruoti sistemoje, suteikiant vartotojams teises išrašyti, gauti ir valdyti šias sąskaitas. Registruoti PVM mokėtojai Lietuvoje privalo naudoti šią paslaugą, o aktyvavimo ir naudojimo žingsniai yra detalizuoti i.SAF sistemoje.

Esminis įstatymo reikalavimas – pasirinktas metodas turi užtikrinti tiekėjo autentiškumą, turinio nekintamumą ir skaitomumą, t.y. prekių/paslaugų tiekėjo tapatybės tikrumas ir PVM sąskaitos faktūros rekvizitų buvimas (jų pakeitimų nebuvimas). Europos Sąjungos kontekste elektroninės sąskaitos faktūros yra standartinis reikalavimas tam tikrose viešųjų pirkimų procedūrose.

PVM sąskaitos faktūros turi būti saugomos tokios formos, kokios jos buvo išrašytos ar gautos (popierinės ar elektroninės). Elektroninės PVM sąskaitos faktūros, kaip ir popierinės, taip pat turi būti saugomos 10 m., todėl kiekvienas turi pasirūpinti jų talpinimu, apsauga ir prieinamumu. Faktūrų išrašymo sistemos diegimas ir naudojimas padeda verslams pagerinti veiklos efektyvumą ir atitiktį.


Gauti elektronines PVM sąskaitas faktūras per specifinę sistemą yra patogu tiek gyventojams, tiek įmonėms. Registruoti PVM mokėtojai Lietuvoje turi atitikti tam tikrus reikalavimus, kad galėtų naudotis elektroninių sąskaitų paslauga, o tai palengvina šių struktūrizuotų skaitmeninių dokumentų valdymą.

PVM sąskaitos faktūros turi būti saugomos tokios formos, kokios jos buvo išrašytos ar gautos (popierinės ar elektroninės). Elektroninės PVM sąskaitos faktūros, kaip ir popierinės, taip pat turi būti saugomos 10 m., todėl kiekvienas turi pasirūpinti jų talpinimu, apsauga ir prieinamumu. Sąskaitų faktūrų išrašymo ir valdymo procesas i.SAF sistemoje apima žingsnius, reikalingus sąskaitoms taisyti ar kurti lydinčius dokumentus, tokius kaip važtaraščiai.

Esminis įstatymo reikalavimas – pasirinktas metodas turi užtikrinti tiekėjo autentiškumą, turinio nekintamumą ir skaitomumą, t.y. prekių/paslaugų tiekėjo tapatybės tikrumas ir PVM sąskaitos faktūros rekvizitų buvimas (jų pakeitimų nebuvimas). Viešųjų pirkimų kontekste ES yra svarbu, kad viešojo administravimo subjektai gautų e-sąskaitas, o tiekėjai privalo jas siųsti tam tikrose pirkimų procedūrose.

Šaltinis: VMI

Dažniausiai užduodami klausimai

Kas yra elektroninė PVM sąskaita faktūra?

Elektroninė PVM sąskaita faktūra yra skaitmeninis dokumentas, kuriame pateikiama visa ta pati informacija, kaip ir tradicinėje popierinėje sąskaitoje faktūroje. Skirtumas tas, kad ji nėra spausdinama ant popieriaus, o saugoma elektroniniu formatu.

Ką daryti, jei gavau elektroninę PVM sąskaitą faktūrą?

Gavus elektroninę PVM sąskaitą faktūrą – ją būtina saugoti elektroniniu būdu. Arba pagal poreikį galima atsispausdinti.