Individuali veikla ar verslo liudijimas?

Norite dirbti sau? Puiku! Pirmas žingsnis – tinkamas veiklos įteisinimas. Pasirinkimai yra du – individuali veikla ar verslo liudijimas. Kuris variantas labiausiai tinka Jums?

Aptarsime jų charakteristikas.

Individuali veikla

Dirbant su IV pažyma, mokesčiai nėra fiksuoti. Kiekvienais metais turite susimokėti mokesčius pats. Deklaracijos pateikiamos iki gegužės 1 dienos. Galima mokesčius mokėti avansu ir teikti SAV pranešimą kiekvieną mėnesį, kuris leis Jums būti ramesniu dėl socialinių garantijų, tai yra išmokų gavimo iškart, o ne po deklaravimo.

  •  Suteikus paslaugą arba pardavus prekę – reikia išrašyti sąskaitas. Tai galima daryti labai patogiai naudojantis saskaita123.lt. Popierinių sąskaitų tikrai saugoti nereikia – galite būti dėl to ramus. Sąskaitų išrašymas yra būtinas, kai tuo tarpu apskaitos žurnalo pildymas – ne. Visgi, patogumo vardan siūlome daryti ir tai. Naudojantiems mūsų sistemą  – viskas bus daroma automatiškai.

  • Mokant VSD įmokas, tuo pačiu yra kaupiama pensija, kuri bus išmokama pasiekus tam tikrą amžių. Taigi, nereikia tikėti mitu, kad nebus kaupiamas stažas. VSD yra ne tik pensijos kaupimui, tačiau ir dekretui, VPA, žinoma ligos išmokoms gauti. Tik, kaip jau minėjome, geriausia teikti SAV pranešimus kiekvieno mėnesio pradžioje ir susimokėti mokesčius avansu.

  • Galima pradėti vos tik teisingai užpildžius dokumentus. Atsidaryti veiklą galima internetu, prisijungus per VMI savitarną. Viskas labai paprasta bei patogu.

  •  Neribota veiklos trukmė. Paprasta veiklą atidaryti, uždaryti. Ją vykdyti galite tiek laiko, kiek norite. Pagal poreikius – galima ir sustabdyti.

  • Mokesčiai mokami tik gavus pajamas. Daugeliui žmonių tai labai patinka. Tiesa, mokėti reikia PSD bet kuriuo atveju. Nebent minimalus PSD yra dengiamas kitais būdais, tai yra, sumoka darbdavys, esate drausti, nes auginate vaiką ir panašiai. Kitu atveju reikia kiekvieną mėnesį mokėti minimalų PSD, o deklaruojant  – papildomai nuo uždarbio.

  • Galima vykdyti beveik visas veiklas, kurios nereikalauja steigti juridinį asmenį. Sąrašą galima rasti VMI puslapyje.Individuali veikla ar verslo liudijimas?

Verslo liudijimas

Darbas su verslo liudijimu mokesčių prasme yra paprastesnis. Reikia mokėti fiksuotas sumas priklausomai nuo to – kokia veikla užsiimate. Sumos dydis taip pat kinta ir pagal Savivaldybę, kurioje teikiamos paslaugos.

  • Parduodant prekes arba paslaugas, reikia išrašyti kvitus. Labai svarbu tinkama buhalterija, kurios vedimą galite palikti saskaita123.lt Mūsų sistema yra pritaikyta žmonių, kurie dirba su verslo liudijimu, poreikiams ir patogumui.

  • Nuo liepos 1 d. pagal verslo liudijimą nebegali dirbti statybų, autoremonto, auklių paslaugas teikiantys asmenys. Deja, atsiranda vis daugiau naujų veiklų, kurios yra ribojamos. Tokiu atveju reikia rinktis kitą alternatyvą, tai yra, darbą pagal pažymą arba steigti juridinį asmenį.

  • Trumpiausias išdavimo laikotarpis yra 5 dienos, ilgiausias – 1 kalendoriniai metai. Prekybai skirti verslo liudijimai gali būti išduodami ir vienai dienai.

  • Prašymo patvirtinimo reikia laukti bent 4 d. Taigi, labai svarbu, kad visi dokumentai būtų sutvarkomi laiku. Ypač tokiu atveju, kai verslo liudijimas reikalingas dienai, kitai.

  • Ribota veiklos trukmė. Svarbu konkrečiai nurodyti – kiek laiko bus vykdoma veikla. Žinoma, kiekvienas pats tiksliai žino – kiek laiko ją vykdys. Kol vieniems reikalingas tęstinumas, tuo tarpu kitiems – tik vienos, kitos dienos veiklos. Svarbiausia nepamiršti laiku susimokėti, kadangi to nepadarius – po patikros laukia baudos…

  •  Mokesčiai mokami iš anksto. Taigi, niekada nežinote – ar veikla atsipirks. Žinoma, tai yra rizika. Dažniausiai su metais viskas tampa kur kas paprasčiau, kadangi žmogus nutuokia – ko tikėtis, tiksliau, koks galimas pelnas. Ir nors ne visada tai paprasta numatyti – patyrusiam verslininkui neturėtų būti sunku įsivertinti galimybes.

  • Yra nustatytas konkretus veiklų sąrašas. Jį rasite VMI puslapyje. Taigi, tikrai ne visos veiklos gali būti vykdomos su verslo liudijimu.

Sėkmės naujoje veikloje!