Individuali veikla pagal pažymą ar verslo liudijimas?

Individuali veikla pagal pažymą ar verslo liudijimas? Tai dažniausiai pats pirmas klausimas, kurį kelia nusprendusieji dirbti sau. Kuris variantas labiausiai tinka Jums? Nėra vieno atsakymo. Tai priklauso nuo tam tikrų aspektų. Juos ir aptarsime straipsnyje.

Individuali veikla pagal pažymą: kas tai?

Dirbant su IV (individuali veikla) pažyma – mokesčiai nėra fiksuoti. Kiekvienais metais turite susimokėti mokesčius pats. Deklaracijos pateikiamos iki gegužės 1 dienos. Galima mokesčius mokėti avansu ir teikti SAV pranešimą kiekvieną mėnesį, kuris leis Jums būti ramesniu dėl socialinių garantijų, tai yra išmokų gavimo iškart, o ne po deklaravimo. Daugiau apie SAV pranešimų naudą skaitykite čia.

  •  Suteikus paslaugą arba pardavus prekę – reikia išrašyti sąskaitas. Tai galima daryti labai patogiai naudojantis saskaita123.lt. Popierinių sąskaitų tikrai saugoti nereikia – galite būti dėl to ramus. Sąskaitų išrašymas yra būtinas, kai tuo tarpu apskaitos žurnalo pildymas – ne. Visgi, patogumo vardan siūlome daryti ir tai. Naudojantiems mūsų sistemą  – viskas bus daroma automatiškai.
  • Mokant VSD įmokas – tuo pačiu yra kaupiama pensija, kuri bus išmokama pasiekus tam tikrą amžių. Taigi, nereikia tikėti mitu, kad nebus kaupiamas stažas. VSD yra ne tik pensijos kaupimui, tačiau ir dekretui, VPA, žinoma ligos išmokoms gauti. Tik, kaip jau minėjome – geriausia teikti SAV pranešimus kiekvieno mėnesio pradžioje ir susimokėti mokesčius avansu.
  • Galima pradėti vos tik teisingai užpildžius dokumentus. Atsidaryti veiklą galima internetu prisijungus per VMI savitarną. Viskas labai paprasta bei patogu.
  •  Neribota veiklos trukmė. Paprasta veiklą atidaryti, uždaryti. Ją vykdyti galite tiek laiko, kiek norite. Pagal poreikius – galima ir sustabdyti.
  • Mokesčiai mokami tik gavus pajamas. Daugeliui žmonių tai labai patinka. Tiesa, mokėti reikia PSD bet kuriuo atveju. Nebent minimalus PSD yra dengiamas kitais būdais, tai yra, sumoka darbdavys, esate drausti, nes auginate vaiką ir panašiai. Kitu atveju reikia kiekvieną mėnesį mokėti minimalų PSD, o deklaruojant  – papildomai nuo uždarbio.
  • Galima vykdyti beveik visas veiklas, kurios nereikalauja steigti juridinį asmenį. Sąrašą galima rasti VMI puslapyje. Apskritai individualios veiklos pagal pažymą galimybės yra labai plačios.

Individualios veiklos verslo liudijimas

Darbas su verslo liudijimu mokesčių prasme yra paprastesnis. Reikia mokėti fiksuotas sumas priklausomai nuo to – kokia veikla užsiimate. Sumos dydis taip pat kinta ir pagal Savivaldybę, kurioje teikiamos paslaugos. Žinoma, taip pat vėliau reikės susimokėti ir kitus mokesčius, kurie Jums suteikia socialines garantijas. Tiesa, jų yra mažiau nei dirbant pagal pažymą.

  • Parduodant prekes arba paslaugas – reikia išrašyti kvitus. Labai svarbu tinkama buhalterija, kurios vedimą galite palikti saskaita123.lt Mūsų sistema yra pritaikyta žmonių, kurie dirba su verslo liudijimu, poreikiams ir patogumui.
  • Jau kurį laiką dirbantys pagal verslo liudijimą nebegali verstis statybų, autoremonto, auklių sferose. Deja, atsiranda vis daugiau naujų veiklų, kurios yra ribojamos. Tokiu atveju reikia rinktis kitą alternatyvą, tai yra, darbą pagal pažymą arba steigti juridinį asmenį.
  • Trumpiausias išdavimo laikotarpis yra 5 dienos, ilgiausias – 1 kalendoriniai metai. Prekybai skirti verslo liudijimai gali būti išduodami ir vienai dienai.
  • Prašymo patvirtinimo reikia laukti bent 4 d. Taigi, labai svarbu, kad visi dokumentai būtų sutvarkomi laiku. Ypač tokiu atveju, kai verslo liudijimas reikalingas dienai, kitai.
  • Ribota veiklos trukmė. Svarbu konkrečiai nurodyti – kiek laiko bus vykdoma veikla. Žinoma, kiekvienas pats tiksliai žino – kiek laiko ją vykdys. Kol vieniems reikalingas tęstinumas, tuo tarpu kitiems – tik vienos, kitos dienos veiklos. Svarbiausia nepamiršti laiku susimokėti, kadangi to nepadarius – po patikros laukia baudos…
  •  Mokesčiai mokami iš anksto. Taigi, niekada nežinote – ar veikla atsipirks. Žinoma, tai yra rizika. Dažniausiai su metais viskas tampa kur kas paprasčiau, kadangi žmogus nutuokia – ko tikėtis, tiksliau, koks galimas pelnas. Ir nors ne visada tai paprasta numatyti – patyrusiam verslininkui neturėtų būti sunku įsivertinti galimybes.
  • Yra nustatytas konkretus veiklų sąrašas. Jį rasite VMI puslapyje. Taigi, tikrai ne visos veiklos gali būti vykdomos su verslo liudijimu.

Individualios veiklos pagal pažymą bei verslo liudijimą veiklos

  • Individuali veikla. Galima vykdyti bet kokią įstatymų nedraudžiamą veiklą, išskyrus tas, kurioms vykdyti būtina steigti įmonę (pvz., bankinė, draudimo, lošimo veikla).
  • Verslo liudijimas. Galimos tik griežtai apibrėžtos veiklos rūšys (sąrašą galima rasti VMI puslapyje). Būtent veikloš ribojimas dažniausiai ir tampa

Koks galimas pajamų dydis iš veiklų?

  • Individuali veikla: Nėra pajamų apribojimų. Kai kuriais atvejais turite mokėti PVM. Apie tai skaitykite straipsnyje: „Vykdoma individuali veikla. Ar turiu mokėti PVM?”
  • Verslo liudijimas: Per metus iš veiklos su verslo liudijimu gautomis pajamomis laikomos per metus gautos pajamos, neviršijančios 45 000 Eur.

Kokie mokami mokesčiai?

  • Individuali veikla: Mokamas 5%-15% gyventojų pajamų mokestis (GPM) nuo visų gautų pajamų. Taip pat privalomos PSD ir VSD įmokos.

Individualios veiklos pagal pažymą GPM yra apskaičiuojamas taip:


(Pajamos – išlaidos) x 15 proc. – kreditas

  1. Kai individualios veiklos metinis pelnas (iš pajamų atėmus išlaidas) neviršija 20 000 Eur, faktiškai apskaičiuota pajamų mokesčio suma sudaro 5 proc. pelno.
  2. Kai individualios veiklos metinis pelnas (iš pajamų atėmus išlaidas) viršija 20000 Eur, pajamų mokesčio dydis atitinkamai didėja nuo 5 proc. iki 15 proc.
  3. Kai individualios veiklos metinis pelnas pasiekia 35000 Eur sumą, taikomas 15 proc. pajamų mokesčio tarifas.

VMI taip pat nurodo, jog: „<…> pagal nustatytas formules individualios veiklos pelnas neviršijantis 20 000 Eur per metus, faktiškai apmokestinamas 5 proc. tarifu, o kai metinis pelnas viršija 20 000 Eur eurų per metus, taikomas pajamų mokesčio tarifas didėja, kol pasiekia nekintantį 15 proc. pajamų mokesčio tarifą (kai pelnas siekia 35 000 Eur per metus)”.

  • Verslo liudijimas: Mokamas fiksuotas mokestis, kuris priklauso nuo pasirinktos veiklos rūšies ir galiojimo laiko. PSD ir VSD įmokos mokamos savanoriškai. Verslo liudijimas ir jo mokesčiai aptariami straipsnyje „Verslo liudijimo mokesčiai: ABC„.

Ar tai yra ribotos civilinės atsakomybės veiklos?

Rekomendacija

Individualios veiklos galimybės džiugina didesniu laisvės kiekiu ir lankstumu. Verslo liudijimą lengviau „išsiimti” ir greičiau pradėti veiklą (nereikia registruoti įmonės).

Jei planuojate vykdyti paprastą veiklą, gauti nedideles pajamas ir nenorite daug administruoti, verslo liudijimo registravimas gali būti geras pasirinkimas. Jei planuojate vykdyti sudėtingesnę veiklą, gauti didesnes pajamas ar norite daugiau laisvės ir lankstumo, individualios veiklos įteisinimas gali būti tinkamesnis variantas.