Individuali veikla pagal pažymą: mokesčiai ir veiklos įteisinimas

Plokščias darbo vietos vaizdas su daliniu vaizdu į atvirą nešiojamąjį kompiuterį, juodą išmanųjį telefoną, sidabrinį rašiklį ir juodą užrašų knygelę ant tamsaus medinio stalo. Ant stalo taip pat yra du spalvoti apskritimai, vienas žalias ir vienas geltonas – puikiai tiks naršantiesiems individuali veikla pagal pažymą.

Individuali veikla pagal pažymą – bene pats paprasčiausias savarankiškos veiklos įteisinimo būdas, kuris šiuo metu yra ypač populiarus. Paprasčiausiai, mokama tik nuo uždirbtų pajamų, įteisinti veiklą labai paprasta, o platus skirtingų kodų pasirinkimas užtikrina, kad nepriklausomai nuo to, kokia veikla norite užsiimti – didelė tikimybė, kad rasite Jūsų veiklą atitinkantį kodą.

Individuali veikla pagal pažymą – tai dokumentas, kuris patvirtina, kad asmuo yra įregistravęs vykdomą veiklą savo gyvenamosios vietos VMI ir gali verstis pažymoje nurodyta veikla.

Legalus darbas – svarbiausia

Ir nesvarbu, ar gaminate papuošalus, ar dėstote paskaitas – individualios veiklos pažyma yra labai palanki forma įteisinti savo veiklą.

Individualią veiklą vykdantys asmenys gali pasinaudoti įvairiomis mokesčių lengvatomis ir privalo laikytis tam tikrų įsipareigojimų. Svarbu registruotis VMI, susijusioje su jūsų gyvenamosios vietos, kad galėtumėte legaliai vykdyti savo veiklą.

Individualios veiklos pažymėjimas išduodamas VMI būstinėse arba galima jį užsisakyti per savitarnos VMI sistemą. Prisijunkite banko duomenimis, užpildykite trumpą formą ir legaliai vykdykite savo veiklą.

Individuali veikla ar verslo liudijimas?

Individuali veikla pagal pažymą internetu šiuo metu vienija kur kas daugiau laivai samdomų darbuotojų nei asmenų, kurie dirba su verslo liudijimu.

Individualios veiklos pagal pažymą ir verslo liudijimo palyginimas

VMI dalinasi lentele, kuri turėtų padėti paprasčiau apsispręsti.

 Individuali veikla pagal pažymąVerslo liudijimas
Kaip greitai galima pradėtiGalima pradėti vykdyti nuo teisingai užpildyto prašymo (REG812) pateikimo dienosIšduodamas ne vėliau kaip per 4 darbo dienas
Galimos vykdyti veiklosGalima vykdyti bet kokią įstatymų nedraudžiamą veiklą, išskyrus veiklą, kurią galima vykdyti tik sudarius darbo sutartį ar įsteigus įmonęInformaciją apie būtinus leidimus ar Jūsų veiklai keliamus reikalavimus galite rasti VšĮ „Inovacijų agentūra“ interneto svetainėjeRibotas veiklų sąrašasInformaciją apie būtinus leidimus ar Jūsų veiklai keliamus reikalavimus galite rasti VšĮ „Inovacijų agentūra“ interneto svetainėje.
TrukmėNeterminuotaTrukmė nurodoma prašyme (maksimali – 1 kalendoriniai metai; minimali: prekybai – 1 diena, paslaugoms bei gamybai – 5 pasirinktos dienos). Verslo liudijimą galima pratęsti
Mokesčiai15 proc. – kreditasPrivalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas administruoja SodraFiksuotas, skaičiuojamas už dienasPrivalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas administruoja Sodra
Pagrindiniai apribojimaiGalimos visos veiklos, išskyrus tas, kurioms vykdyti būtina steigti įmonęiš veiklos su verslo liudijimu gautomis pajamomis laikomos per metus gautos pajamos, neviršijančios 45000 Eur.;iš veiklos su verslo liudijimu gautomis pajamomis nelaikomos pajamos, gautos iš tą pačią veiklą vykdančio juridinio asmens ;įsigijus kelių rūšių (paslaugų ir /ar gamybos, ir / ar prekybos) verslo liudijimus, gautomis pajamomis laikomos per metus iš įmonių, nevykdančių tos pačios veiklos, ir /ar įsigijus prekybos verslo liudijimą iš individualią prekybos veiklą vykdančių gyventojų gautos pajamos, neviršijančios 4 500 Eur sumą;įsigijus prekybos verslo liudijimą, gautomis pajamomis laikomos per metus iš įmonių ir / ar kitų prekybos individualią veiklą vykdančių gyventojų gautos pajamos, neviršijančios
4 500 Eur sumą.
Asmenys, galintys dalyvauti veiklojeįregistravęs veiklą gyventojas;įdarbinti asmenys;paslaugas pagal paslaugų sutartį teikiantys asmenys;keli asmenys sudarę jungtinės veiklos (partnerystės sutartį)Verslo liudijimą įsigijęs gyventojas ir tik vienas iš šių šeimos narių: sutuoktinis, tėvas, motina, vaikas nuo 14 metų, globojamasis, globėjas (rūpintojas)
ApskaitaPradedančiojo paketas“ (apskaitos dokumentai)Pradedančiojo paketas“ (apskaitos dokumentai)
NutraukimasNutraukiama pagal pateiktą prašymąNutraukiama pagal pateiktą prašymą

 Šie pagrindiniai skirtumai ir nulemia, kad darbas su individualia veikla atrodo kur kas patogesnis ir paprastesnis. Visgi, jeigu norite, kad veiklos metu nekiltų jokių neaiškumų – reikia kuo detaliau išsiaiškinti tam tikrus akcentus, kurie apibrėžia veiklą su IV.

Individualios veiklos pažyma kaina ir mokesčiai

Darbas su verslo liudijimu mokesčiu prasme atrodo paprastesnis, kadangi reikia mokėti fiksuotas sumas nepriklausomai nuo to, kokia veikla užsiimate. Tuo tarpu dirbant su IV pažyma mokesčiai nėra fiksuoti, juos kiekvienais metais turite susimokėti pats.

 Gyventojų pajamų mokestis (GPM)

Anksčiau gyventojų pajamų mokestis buvo skirstomas į 5 bei 15 procentų priklausomai nuo to, ar jūsų užimama veikla priklauso laisvajai profesiniai, ar ne. Tačiau kadangi net ir patys VMI darbuotojai sunkiai supranta – kada ta profesija laisvoji, o kada ne – nuo 2018 metų taikomas vienodas mokestis neprikasomai nuo veiklos.

Taigi, jeigu uždirbote daugiau nei 20 tūkst. eurų per metus – mokėsite 15 procentų. O jeigu mažiau – mokesčio tarifas irgi mažesnis.

 Valstybinio socialinio draudimo įmokos (VSD)

Šiuo metu socialinio tarifo mokestis yra 28,9 procentų. Visgi,  norėtume pastebėti, kad tie skaičiai vos ne su kiekvienais metais skiriasi. Taigi, labai svarbu prieš deklaruojant pajamas susižinoti, kokie tarifai taikomi. Bei pasitikrinti, į kokias sąskaitas yra surenkamos įmokos.

Tiesa, jeigu kaupiate pensiją – tokiu atveju prie šios sumos prisideda dar du procentai. Didelis privalumas, kad šis procentas yra mokamas ne nuo visos sumos, tačiau nuo pusės pelno.

 Privalomasis sveikatos draudimas (PSD)

Kiekvieną mėnesį sumokamasis privalomasis sveikatos draudimas užtikrina, kad iškilus sveikatos problemoms – jos bus sprendžiamos nemokamai. Na, bet jau daugeli jų. Kadangi kyla minimumas – kyla ir PSD suma, kadangi ją tiesiogiai veikia MMA (9 proc. MMA). Šiuo metu PSD suma yra 36 EUR, kurį kitaip nedraustas asmuo turi mokėti kiekvieną mėnesį.

Atrodo keblu? Neturėtų būti, kadangi tai trys pagrindiniai mokesčiai, kuriuos turi susimokėti asmuo, kuris dirba su IV.

Internete galima rasti tikrai labai daug formulių, kuriose aiškinama kokius skaičius suvedus kokias sumas reikia gauti. Visgi, kur kas paprastesnis variantas – pasinaudoti skaičiuoklėmis, kurias galima rasti internete.

Tiek VMI, tiek SODROS puslapis turi skaičiuokles, kuriomis pasinaudojus susižinosite skaičius.

Juolab, SODRA siunčia ir laiškus, kuriuose nurodoma, kokią suma PSD ir VSD asmuo turi sumokėti. Lengviausias būdas – prisijungti prie SODROS puslapio. Tai padaryti galima su el. parašu arba elektronine bankininkystę.

 Dažniausiai užduodami klausimai apie darbą su IVP

Ką reikia žinoti prieš pradedant individualią veiklą?

Reikia pasirinkti veiklos rūšį, registruotis VMI centre, pasirinkti apmokestinimo sistemą ir pasirūpinti buhalterine apskaita.

Kurias veiklos rūšis galima pasirinkti?

Veiklos rūšys skirstomos pagal Lietuvos klasifikatorių ir jų pasirinkimas priklauso nuo vykdomos veiklos pobūdžio. Prašymą dėl pažymos išdavimo (REG812 formą) reikia pateikti ne vėliau kaip veiklos vykdymo pradžios dieną.

Kaip apskaičiuojami mokesčiai?

Mokesčiai apskaičiuojami nuo gautų pajamų taikant nustatytus tarifus.

Kada reikia mokėti mokesčius?

Mokesčiai mokami avansu arba po ataskaitinio laikotarpio priklausomai nuo pasirinktos apmokestinimo sistemos.