Išankstinio apmokėjimo sąskaitos pavyzdys


Individualia veikla besiverčiantiems ir bet kokia kita forma savo veiklą vykdantiems asmenims išankstinė sąskaita – tai garantas, papildomas saugumas. Išankstinė sąskaita-faktūra  – įformintas atsiskaitymas už tam tikras prekes bei paslaugas. Dažnai nežinant galutinio termino – sąskaitų išrašymas tampa komplikuotas, dažnai net neįmanomas, tad išankstinė sąskaita-faktūra ir yra patogiausias įrankis leidžiantis derinti paslaugos teikėjo ir gavėjo atsiskaitymo priemones bei to įforminimą.

Visgi, išankstinė sąskaita – nėra dokumentas. Tai laisva forma pasirašytas susitarimas, kurio pagrindu įtvirtinimas tam tikras mokėjimas. Atviros formos dokumente reikia nurodyti kam pinigai bus pervedami, kokia suma, į kokią sąskaitą ir kodėl.

Išrašytos išankstinės sąskaitos nėra įtraukiamos į individualios veiklos žurnalo apskaitą, kadangi po išankstinės vėliau sekusi tikroji sąskaita-faktūra tarsi įformina šį procesą. Išankstinio mokėjimo sąskaita VMI nėra pateikiama. Paprasčiausias būdas – perrašyti išankstinę sąskaitą į įprastą išlaikant tam tikrus rekvizitus ir, žinoma, unikalų sąskaitos numerį.

Šio tipo sąskaitos išrašomos tuomet, kai paslaugos tiekėjas nori papildomai apsidrausti, jog jam bus sumokėta. Dažniausiai išankstinėse sąskaitose išrašoma tik dalis visų suteikiamų paslaugų sumos. Likusi dalis nurodoma pakoreguojant sąskaitą į įprastą.

Išankstinės sąskaitos pavyzdys. Grafikos dizaineris sutiko sukurti logotipą už 100 EUR. Savo veiklą jis įteisinęs su individualios veiklos pažyma. Kadangi ne visada pasitiki rekvizitais, nes įmonės ne visada tokios mokios kaip skelbiama, o fizinių asmenų mokumą patikrinti sunku ir tai reikalauja daug laiko – išankstinė sąskaita tampa geriausiu pagalbininku. Grafikos dizaineris išrašo 30 EUR išankstinę sąskaitą ir perduoda ją paslaugos užsakytojui. Gavęs avansą jis pradeda darbus. Baigęs darbus kartu su logotipu nusiunčia ir pilną sąskaitą, o užsakovas perveda likusius 70 EUR už darbą.

Išankstinės sąskaitos pavyzdys – žemiau:

Išankstinė sąskaita tampa tarsi pagrindu po kojomis, kuris leidžia laisvai savo paslaugas siūlantiems asmenims užsitikrinti, kad už paslaugas bus atsiskaityta.

Išankstinė sąskaita anglų kalba kiek skiriasi nuo lietuviško varianto, kadangi visa charakteristika dažniausiai dėliojama kiek kitaip.

Pavyzdys:

Išankstinę sąskaitą rusiškai rekomenduojame išrašyti lygiai tokiu pačiu principu kaip ir lietuvių kalba. Suprantama, kad norint sukurti patikimo paslaugos arba prekės pardavėjo įspūdį – būtinai naudokite kirilicą.

Pavyzdys:

Prievolė. Jeigu sutartyje dėl prekių tiekimo ar paslaugų suteikimo yra numatyta gauti avansą, PVM turės būti skaičiuojamas, jeigu pagal sandorio sąlygas šios prekės bus perduotos arba visos paslaugos suteiktos ne anksčiau kaip po 12 mėnesių nuo sandorio sudarymo dienos.