i.VAZ gidas

Baltas fonas su silpnai žaliomis abstrakčiomis formomis. Tekstas „iVAZ gidas“ centre yra paryškintomis juodomis raidėmis, o po juo mažesniu juodu tekstu „Visa informacija apie iVAZ sistemą“.

i.VAZ: gidas kaip juo naudotis

i.VAZ – tai elektroninė sistema, sukurta Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Lietuvoje. Ji leidžia registruoti ir teikti krovinio vežimo važtaraščius elektroniniu būdu. Įmonės ir vežėjai naudojasi šia sistema siekdami laikytis įstatymų reikalavimų ir užtikrinti tvarkingą duomenų valdymą

Pagrindinis i.VAZ tikslas: Užtikrinti, kad visi krovinio vežimo duomenys būtų tvarkomi, registruojami ir stebimi laiku ir tvarkingai.

Kam skirtas i.VAZ posistemis?

VMI privaloma pateikti važtaraščių duomenis, jei visi šie trys reikalavimai yra įvykdyti:

Kam taikoma prievolė pateikti duomenis į i.VAZ
  1. Kroviniai pakraunami ir vežami kelių transporto priemonėmis tik Lietuvos teritorijoje
  2. Krovinio siuntėjas ir gavėjas yra ekonominę veiklą vykdantis fizinis asmuo arba įmonė
  3. Tarp siuntėjo ir/ar gavėjo, ir/ar vežėjo, ir/ar vežimo organizatoriaus, ir/ar jų atstovo egzistuoja komerciniai krovinio vežimo santykiai

Svarbu pažymėti, kad dėl detalesnės informacijos apie reikalavimą naudoti važtaraštį vežant krovinius Lietuvos keliais galima kreiptis į Valstybinę kelių transporto inspekciją.

i.VAZ sistema naudojasi tie, kurie administruoja (išrašo ir priima) važtaraščius. i.VAZ sistema reikalinga:

  • Įmonėms, kurios veža krovinius Lietuvoje
  • Logistikos paslaugų teikėjams
  • Asmenims, atsakingiems už krovinių vežimą

Pagrindinis privalumas – paprastas būdas pranešti apie krovinių judėjimą, laikantis nustatytų teisinių reikalavimų.

Kaip naudotis i.VAZ?

1. Prisijungimas. Prisijunkite prie i.VAZ per VMI elektroninės paslaugos puslapį. Galite naudotis e.bankininkystės arba elektroninio parašo būdais.

2. Sąsajos naudojimas. Įėję į sistemą, rasite aiškiai išdėstytas funkcijas, kurios leidžia pateikti naują važtaraštį, koreguoti duomenis arba peržiūrėti istoriją.

3. Duomenų įvedimas. Spauskite mygtuką “Įvykis” ir užpildykite reikiamus laukelius (siuntėjas, gavėjas, krovinio detalės) ir pateikite važtaraštį. Svarbu, kad visi duomenys būtų tikslūs ir atitiktų realybę.

4. Sekite statusą. Galite stebėti, ar jūsų pateiktas važtaraštis yra priimtas, patvirtintas, ar laukia peržiūros.

Svarbu: Jei jūsų įmonėje dažnai vežami kroviniai, apsvarstykite galimybę integruoti savo apskaitos sistemą su i.VAZ. Tai padės išvengti klaidų ir taupys laiką.

Kokius veiksmus galima atlikti i.VAZ posistemyje?

1. Pateikti važtaraščių duomenis

Pateikti važtaraščius galite pasirenkant vieną iš trijų būdų:

  1. Tiesiogiai pildant portale. Šis būdas leidžia ranka įvesti visą reikiamą informaciją apie krovinį tiesiogiai i.VAZ portale. Tinka įmonėms, kurios retai siunčia krovinius.
  2. Įkeliant rinkmeną portale. Jei turite iš anksto parengtą failą (pvz., Excel arba CSV formatu), galite jį įkelti tiesiogiai į portalą. Šis būdas taupo laiką įmonėms, kurios vienu metu tvarko kelis važtaraščius.
  3. Perduodant duomenis žiniatinklio paslaugomis (XML formatu). Naudojant programinę sąsają, duomenys perduodami automatiškai iš jūsų apskaitos sistemos į i.VAZ. Tai yra greičiausias ir patikimiausias būdas įmonėms, kurios dažnai siunčia krovinius.

2. Pateikti vežėjui užsakymą vežti bei vežėjui priimti arba atmesti užsakymą

Pateikite užsakymą vežėjui tiesiogiai per sistemą. Vežėjas gauna pranešimą apie užsakymą ir gali jį priimti arba atmesti. Tai leidžia greitai suderinti krovinio vežimą.

3. Išrašyti el. važtaraštį su galimybe atsispausdinti

Įvedus krovinio informaciją, sistema sugeneruoja elektroninį važtaraštį. Jį galite atsisiųsti arba atsispausdinti, jei reikia fizinio dokumento.

4. Išrašyti el. važtaraštį pateikto užsakymo pagrindu

Jei užsakymas jau pateiktas sistemoje, galite lengvai sukurti važtaraštį naudodami užsakymo informaciją. Tai taupo laiką ir užtikrina duomenų tikslumą.

5. Išrašyti el. PVM sąskaitą faktūrą važtaraščio pagrindu

i.VAZ leidžia išrašyti PVM sąskaitą faktūrą pagal važtaraščio duomenis. Tai padeda išvengti duomenų dubliavimo ir užtikrina, kad sąskaita atitiktų krovinio informaciją.

6. Patvirtinti, kad krovinys priimtas vežti ir/ar perduotas gavėjui

Kai krovinys priimamas vežimui arba perduodamas gavėjui, galite patvirtinti šią informaciją i.VAZ. Tai užtikrina tikslų krovinio kelionės sekimą ir įrašus.

7. Pridėti papildomą dokumentą su pervežimo operacijos komentarais

i.VAZ leidžia pridėti papildomus dokumentus ar komentarus, susijusius su krovinio pervežimu. Tai gali būti papildomi dokumentai, pastabos ar kiti svarbūs duomenys.

8. Gavėjui patvirtinti krovinio gavimą

Gavėjas gali prisijungti prie sistemos ir patvirtinti, kad gavo krovinį. Tai padeda užtikrinti krovinio pristatymo kontrolę ir atsekamumą.

9. Atsisiųsti ir atsispausdinti važtaraščius

i.VAZ suteikia galimybę atsisiųsti ir atsispausdinti visus važtaraščius. Ši funkcija naudinga, jei reikia fizinio dokumento arba norite išsaugoti važtaraščius savo įmonės įrašuose.

10. Skaidyti važtaraščius

Jei krovinys dalinamas į kelias dalis, galite padalinti važtaraštį pagal poreikį. Tai naudinga, jei kelis krovinius veža skirtingos transporto priemonės.

11. Kurti jungtinius važtaraščius

Sistema leidžia sujungti kelis atskirus važtaraščius į vieną. Tai ypač patogu, jei keli kroviniai siunčiami tuo pačiu maršrutu arba transporto priemone.

12. Žiniatinklio paslaugomis (XML formatu) gauti informaciją apie ūkio subjektus, būtiną e. važtaraščių išrašymui

Naudojantis žiniatinklio paslaugomis, galite automatiškai gauti informaciją apie įmones, susijusias su krovinio vežimu. Tai užtikrina, kad visi duomenys būtų tikslūs ir atnaujinti.

13. Peržiūrėti važtaraščio istoriją bei lyginti važtaraščio versijas

Sistema leidžia peržiūrėti visą važtaraščio istoriją ir lyginti skirtingas versijas. Tai padeda sekti, kokie pakeitimai buvo atlikti ir užtikrina duomenų tikslumą.

14. Kurti bei tvarkyti važtaraščio ruošinius

Galite išsaugoti dažnai naudojamus važtaraščius kaip ruošinius ir juos vėliau naudoti. Tai taupo laiką ir užtikrina, kad visada naudojate tikslius duomenis.

Kokie duomenys kaupiami i.VAZ?

i.VAZ kaupia įvairius duomenis, susijusius su krovinio vežimu, reikalingus važtaraščiams identifikuoti, administruoti ir sekti bendrą statistiką:

Apie renkamus važtaraščių duomenis
  • Siuntėjo ir gavėjo informacija. Pavadinimai, adresai, PVM mokėtojo kodai
  • Krovinio aprašymas. Kiekis, svoris, pakuočių skaičius, prekių pavadinimas
  • Transportavimo detalės. Transporto priemonės numeris, vairuotojo vardas, kelionės pradžios ir pabaigos laikas
  • Važtaraščio numeris ir data. Svarbūs identifikavimo ir sekimo elementai

Ši informacija padeda VMI stebėti krovinių judėjimą ir užtikrina, kad mokesčių mokėtojai laikytųsi teisės aktų.

Kaip Sąskaita123 padeda naudotis i.VAZ posistemiu?

Sąskaita123 yra puikus įrankis įmonėms, kurios reguliariai veža krovinius ir nori efektyviai tvarkyti dokumentus. Štai kaip Sąskaita123 padeda:

  • Integracija su i.VAZ. Sąskaita123 tiesiogiai jungiasi su i.VAZ, todėl visi jūsų važtaraščiai gali būti lengvai perduodami į VMI sistemą. Tai taupo laiką ir sumažina klaidų tikimybę.
  • Automatinis važtaraščių generavimas. Kai įvedate krovinio duomenis į Sąskaita123, sistema automatiškai sugeneruoja važtaraštį ir pateikia jį į i.VAZ. Tai ypač naudinga įmonėms, kurios turi daug siuntų.
  • Važtaraščių valdymas ir sekimas. Sąskaita123 leidžia stebėti visų jūsų važtaraščių būsenas, suteikdama galimybę greitai reaguoti į bet kokius pasikeitimus ar klaidas.
  • Išsamios ataskaitos. Sistema generuoja ataskaitas apie visus krovinio pervežimus, todėl galėsite lengvai analizuoti savo verslo procesus.

Privalumai naudojant Sąskaita123 su i.VAZ yra netrukus pastebimi – jūs sutaupysite daug brangaus laiko ir liks mažesnė klaidų tikimybė. Paprastas naudojimas ir patogus valdymas padeda net neįgudusiems darbuotojams lengvai ir paprastai naudotis sistema.