Kaip Atidaryti Banko Kortelę Vaikui Nuotoliniu Būdu?

Reklaminis vaizdas su mažu kortelių skaitytuvu ir kreditine kortele ant pilko audinio. Lietuviškai parašyta „Banko kortelės vaikams“, reiškianti „Banko kortelės vaikams“. Fonas spalvingas su abstrakčiomis formomis ir popierine lėktuvo piktograma.

Kaip Atidaryti Banko Kortelę Vaikui Nuotoliniu Būdu?

Banko korteles vaikams

Tėvai gali atidaryti sąskaitą savo vaikui nuotoliniu būdu ar banko padalinyje. Tai populiarus tėvų sprendimas, kuris padeda mokyti vaikus finansinio raštingumo ir kaip veikia elektroninės atsiskaitymo priemonės, atidarant sąskaitą vaiko vardu. Sąskaita su mokėjimo kortele vaikui leidžia atlikti kasdienius smulkius mokėjimus, o tėvai gali stebėti visas atliekamas operacijas.

Įvairių bankų duomenimis, dažniausiai atidaromos sąskaitos vaikams iki 14 metų. Kiekvienais metais jų daugėja nuo 14 iki 39 procentų. „Citadele“ banko apklausa parodė, kad 2023 m. banko korteles vaikams turi net 47 % asmenų nuo 7 iki 18 metų.

Tas pats, kaip ir suaugusiesiems, tik skirta vaikams

Swedbank kortelė vaikui

Bankai suteikia galimybes vaikams turėti savo sąskaitą ir mokėjimo kortelę. „Swedbank“ tai bekontaktė Mastercard WEB kortelė, „Luminor“ banke išduodama nemokama bekontaktė debeto kortelė. Taigi, vaikai gali naudotis tokiomis pačiomis paslaugomis kaip ir suaugusieji, tik saugesnėmis.

Kortelės ir sąskaitos vaikams daugelyje bankų yra nemokamos.

6-7 metų vaikai su tėvų priežiūra gali:

  • atlikti bekontakčius mokėjimus;

  • išsiimti grynų pinigų;

  • naudotis interneto banku ir mobiliojoje programėlėje pasitikrinti PIN kodą, atlikti pinigų pervedimus.

    Tiesa, sąskaita yra valdoma tėvų iki tol, kol vaikui sueina 14 arba 18 metų. Vaikai gali prisijungti prie interneto banko tam gavę tėvų sutikimą.

Nuo 7 metų asmeninė sąskaita ir kortelė

Mokėjimo kortelės vaikams

„Swedbank“ ir „Luminor“ bankuose vaikai gali turėti savo asmeninę sąskaitą ir mokėjimo kortelę nuo 6 metų, o „SEB“ banke nuo 7 metų amžiaus. Mokėjimo kortelė vaikui suteikia atsiskaitymo, grynųjų pinigų išėmimo galimybes. Vienas iš tėvų gali atidaryti sąskaitą savo vaikui interneto banke, pateikę paraišką ir reikiamus dokumentus.

Tik banko sąskaita

Vaiko vardu banko sąskaita padėtų taupyti jo ateičiai. Ją atidaryti gali vienas iš tėvų arba globėjų interneto banke arba banko padalinyje.

Pagal Lietuvos statistiką net 70 % studentų pagrindinis pajamų šaltinis yra tėvai. Taigi, sukauptos lėšos bus labai reikalingos studijų metais.

Banko sąskaita + Jaunimo programa (O-5 m.)

„Swedbank“ banko sąskaitą turintys vaikai ir paaugliai gali dalyvauti Jaunimo programose. Jos padeda suprasti, kaip naudotis pinigais saugiai. Programos yra nemokamos. Už vaikų sąskaitą ir planą „Patogu“ nuo 0 iki 5metų su Jaunimo programa mokėti nereikia. O nuo 6 metų vaikams galimos paslaugos:

  • nemokamai išduodamos bekontaktės Mastercard WEB kortelės;

  • nemokamas paslaugų planas „Patogu“;

  • prieinama „Swedbank“ programėlė;

  • finansinio raštingumo žaidimai ir patarimai.

    Dabar jaunimo programos dalyviai džiaugiasi nauja dovana – nuolaida kino bilietams, kurią suteikia „Apollo Kinas”.

Vaiko sąskaitą bus atidaryta ir susieta su jūsų interneto banko paskyra

Pagaliau sąskaita vaikui atidaryta vaiko vardu ir jis turi savo mokėjimo kortelę! Galite didžiuotis savo atžala, jis taip greitai auga! Tačiau, tėvams tikriausiai kyla klausimai, ką daryti, kad vaikas, užuot mokęsis valdyti finansus, netaptų išlaidžiu. Bankai apie tai pagalvojo.

Swedbank logo

„Swedbank“ vaiko sąskaita sujungta su vienu iš tėvų, todėl galima 100 % valdyti situaciją – matyti sąskaitos likutį ir visas atliktas operacijas. Bekontaktei Mastercard WEB kortelei taikoma saugumo programa. Su ja galima išgryninti iki 290 Eur per kalendorinį mėnesį.

Mano vaikui nuo 0-5 metai

Sąskaita vaikui nuo 0 m.

Atidaryti sąskaitą vaiko vardu galima nuo jo gimimo. Tai padaryti gali vienas iš tėvų arba globėjų banko padalinį ar nuotoliniu būdu, prisijungęs prie interneto banko. Su savimi reikia turėti asmens tapatybės kortelę ir vaiko gimimo liudijimą ar įrašą.

Kaip vyksta naujasis „Swedbank“ jaunimo programos žaidimas?

Šiuo metu vyksta nemokamas naujas „Swedbank“ žaidimas „Žinių žygis“. Jame gali dalyvauti Jaunimo programos dalyviai savo interneto banke. Žemiau esančiame „Žinių žygis“ žaidime reikia atsakyti į klausimus, susijusius su finansiniu raštingumu.

Kyla iššūkių kalbant su vaikais apie pinigus

Jeigu kyla iššūkių kalbant su vaikais apie pinigus, naudokitės „Swedbank“ patarimais, kuriuos rasite čia. Kalbėkite su vaikais atsižvelgdami į jų amžių.

  • Žaiskite pinigų žaidimus su vaikais iki 6 metų;

  • 6-13 metų vaikai jau suvokia pinigų vertę, todėl su jais kalbėkite apie savo šeimos biudžeto galimybes, apie vaiko asmenines pajamas ir išlaidas.

  • 13 m. vaikai gali patys planuoti savo asmeninį biudžetą.

Banko kortelės vaikams nuo 14 metų

14-17 metų vaikai gali patys atsidaryti sąskaitą nuvykę į banko padalinį ir ją savarankiškai valdyti su vieno iš tėvų sutikimu. Jei mokėjimo kortelė priklauso „Luminor“, kortelės išdavimo mokestis – 000 eur. „Swedbank“ Jaunimo programos dalyviams kortelė yra nemokama. Jaunuoliai gali naudotis Smart Id programėle prisijungdami prie interneto banko.

„Swedbank“ šiuo metu siūloma 15 % nuolaida gyvybės draudimui, kuria verta pasinaudoti draudžiant save ar vaikus.

Padėkite planuoti asmenines pajamas ir išlaidas: 

Planuokite pajamas ir išlaidas kartu

Jau nuo 6-7 metų vaikai iš tėvų paprastai gauna pinigų būtinoms išlaidoms ir mokosi planuoti savo biudžetą. Patarkite vaikui skaičiuoti, kiek ir kur pinigų jis išleidžia. Skatinkite jį užsidirbti atliekant įvairius buitinius darbus, pavyzdžiui, sutvarkyti kambarius, padėti mamai virtuvėje ir kt.

Išmokykite sekti išlaidas ir planuoti asmeninį biudžetą

Uždirbtus pinigus perveskite į vaiko asmeninę sąskaitą. Pakalbėkite su savo atžala kaip sekti išlaidas ir planuoti biudžetą bei pirkinius:

  • per kiek laiko, kokią sumą jis galėtų susitaupyti;

  • kam jis norėtų išleisti savo pinigus;

  • kiek norėtų sutaupyti ir ką nusipirkti;

    Patarkite vyresniam vaikui, kaip jis galėtų daugiau užsidirbti.

Vaikai ir skaitmeniniai pinigai: kokius saugumo aspektus svarbu aptarti?

Saugumas inerneto banke

Kortelė vaikui yra labai patogus sprendimas, tačiau reikėtų su mažaisiais pakalbėti apie įvairius saugumo aspektus:

  • kaip užblokuoti banko kortelę, jei vaikas ją pametė;

  • kaip sukurti ir prisiminti Smart Id programėlės kodus ir saugiai prisijungti prie interneto banko.

Pristatykite e. pinigų ir e. įrankių veikimo principus

Interneto banke esantys elektroniniai pinigai (e. pinigai) ir elektroninės mokėjimo priemonės (e. įrankiai) yra inovatyvūs būdai atlikti finansinius atsiskaitymus. Šiuose įrankiuose esantys pinigai tikri, todėl vienas iš tėvų lai supažindina vaiką su e. įrankių privalumais ir saugiu naudojimu.

Kartu suraskite būdą kaip padidinti jaunuolio pajamas

Padidinkite pajamas

Pagalvokite kartu su jaunuoliu kaip jis galėtų užsidirbti. Tai galima padaryti darbu arba investicijomis. Paskatinkite savo vaiką atrasti mėgstamą veiklą ir iš jos užsidirbti.

Nuolat atnaujinamą edukacinį turinį galite sekti „Sweedbank“ tinklaraštyje

„Swedbank“ tinklaraštyje rasite įdomios informacijos apie vaikų finansinio raštingumo ugdymą. Skaitykite turinį kartu su savo atžala, kurį rasite: Banko korteles vaikams

Atidaryti sąskaitą vaikui nuotoliniu būdu, kad jis galėtų valdyti savo pinigus

Atidaryti sąskaitą vaikui nuotoliniu būdu yra paprasta ir patogi paslauga, skirta tėvams, kurie nori suteikti savo vaikui galimybę valdyti savo pinigus. Ši paslauga leidžia atidaryti sąskaitą vaikui nuo 0 iki 13 metų, o nuo 14 metų vaikas gali patys disponuoti savo sąskaitos lėšomis su vieno iš tėvų, įtėvių ar globėjų sutikimu. Atidaryti sąskaitą vaikui nuotoliniu būdu galima per interneto banką arba mobiliojoje programėlėje.

Kada geriausia atidaryti vaiko sąskaitą?

Gerai atidaryti vaiko sąskaitą yra nuo mažų dienų, kadangi tai leidžia vaikui ugdyti finansinius įgūdžius ir mokytis valdyti savo pinigus. Mokėjimo sąskaitą vaikui galima atidaryti nuo gimimo, o mokėjimo kortelę galima išduoti nuo 7 metų. Iki sulaukiant 14 metų, sąskaitai tvarkyti reikės suaugusiųjų priežiūros.

Tėvų vaidmuo atidarant sąskaitą vaikui

Tėvų vaidmuo atidarant sąskaitą vaikui yra labai svarbus, kadangi jie yra atsakingi už vaiko finansinį išsilavinimą. Tėvai gali atidaryti sąskaitą vaikui nuotoliniu būdu, o nuo 14 metų vaikas gali patys disponuoti savo sąskaitos lėšomis su vieno iš tėvų, įtėvių ar globėjų sutikimu. Tėvai taip pat gali padėti vaikui mokytis valdyti savo pinigus ir ugdyti finansinius įgūdžius.

Bekontakčio mokėjimo būdai skirti vaikams

Bekontakčio mokėjimo būdai skirti vaikams yra paprasti ir patogūs, kadangi leidžia vaikui atsiskaityti už pirkinius be kontaktų. Šie būdai yra skirti vaikams nuo 7 metų, o nuo 14 metų vaikas gali patys disponuoti savo sąskaitos lėšomis su vieno iš tėvų, įtėvių ar globėjų sutikimu. Bekontakčio mokėjimo būdai skirti vaikams yra viena iš pagrindinių banko paslaugų.