Kaip sukurti produktyvią darbo aplinką namuose? Freelanceriai, pagalba Jums

 

Dirbantys iš namų ne visada džiaugiasi laisvomis valandomis ir lengvai kontroliuojamu darbo grafiku. Freelanceriai – tikrai nėra tam tikros sferos specialistai, kurie uždirba nieko nedarydami. Juk visi turime paroje 24 valandas, o dirbti – reikia.

Vis daugiau įmonių ieško specialistų, kurie dirbtų iš namų, o ne biure. Kodėl? Remiantis 2020 m. kovo mėn. „Gallup“ žurnalo straipsniu  – 43 % JAV darbuotojų jau dalinai arba visą laiką dirba iš namų. Tyrimas atskleidžia, kad nuotoliniu dirbantys specialistai netgi gali būti produktyvesni ir pelningesni nei tie, kurie dirba ofise.

Dažnai pradedantieji freelanceriai dirba namuose, kadangi taip… pigiau. Žinoma, sutaupoma daug laiko, kuris būtų skirtas vykimui iki darbo vietos ir grįžimui namo, taip pat ir pinigų kurui, pietums… Darbas namuose tikrai turi nemažai privalumų. O kaip susikurti tokią darbo vietą ir tokią rutiną, kad dirbti toje pačioje patalpoje, kur ir ilsitės – nebūtų labai sunku?

1.     Atskirkite ritualus: kada ir kur dirbu, o kada ir kur ilsiuosi?

Didesniuose namuose atskirti darbo ir poilsio erdvės nėra sunku. O ką daryti tiems, kurie dirba ir ilsisi vieno arba dviejų kambarių bute?

Specialistai teigia, kad labai naudinga atlikti fizinio ėjimo į darbą ir iš jo praktiką. Ką tai reiškia? Kad prieš darbą ir baigus jį – būtina išeiti į lauką, prasiblaškyti. Bent jau 30 minučių gali Jums padėti atskirti zonas ir veiklas nuo darbo link poilsio.

Rašytoja Becky Simpson akcentuoja, kad aiškus perėjimas nuo vienos veiklos iki kitos yra naudingas ne tik kūnui, tačiau ir protui. Taip tarsi parodome sau, pasakome, kad brėžiame liniją nuo vienos veiklos link kitos ir šiandien jau nebereikia grįžti prie ankstesnio darbo, kurį tuo metu mes darėme.

Vos tik pabudę „nešokite“ tiesiai prie kompiuterio. Eikite pasivaikščioti, išgerkite mieste kavos ir panašiai. Tik tada – dirbkite. Geriausia – iš karto nusistačius nuo kelintos valandos prasideda Jūsų darbo diena.

2.     Susiplanuokite dienotvarkę.

Nepriklausomai nuo to, ar dirbate savo namuose, ar biure – dienotvarkės turėjimas yra tikrai labai geras pagalbininkas tokiu atveju, kai norite būti tikras, kad dieną atliksite visus darbus, kuriuos reikia.

Kai kurie dienos darbus fiksuoja mintyse, kiti juos užsirašo ir brauko, kai konkretus darbas atliktas. Kiekvienas renkasi savo metodą. Svarbiausia – planuoti. Net ir meniški žmonės, kurie dažnai plaukia pasroviui – turėtų susirašyti darbus, kurie jų laukia. Esame tikri, kad tokiu atveju pavyks kur kas sistemingiau atlikti viską, ko reikia ir tuo pačiu nieko nepamiršti.

3.     Lepinkite save ne darbo metu.

Sakoma, kad laisvai samdomi specialistai, kaip ir verslininkai, dažniausiai yra darboholikai. Tikrai ne visada jie tokie gimsta, tačiau praktika rodo, kad su laiku – tampa. Kodėl? Natūralu, kad kyla poreikis uždirbti kuo daugiau, tad dirbama našiau ir ilgiau.

Ne darbo metu labai svarbu save lepinti. Pats pirmas lepinimo žingsnis – nedaryti tų darbų, kurių nereikia daryti, planuoti atsakingai nemokamai darbus, galiausiai, nedirbti po darbo valandų. Dažniausiai laisvai samdomi specialistai gali patys sau nusistatyti – kurios valandos jau yra nebe darbo, kur yra riba? Laikykitės poilsio režimo, kadangi to reikia ir Jūsų kūnui, ir sielai.

Galiausiai, ilsėkitės ne tik nedirbdami, tačiau ir sukurdami tokius ritualus, kurie jums kelia geras emocijas. Tai yra ir fizinis aktyvumas, ir protinio poilsio reikalaujanti veikla. Kas Jums teikia džiaugsmą? Freelanceriai, kaip ir dirbantys pagal sutartį, privalo laiku ir reguliariai ilsėtis.

4.     Kai dirbu – tai dirbu.

Dirbant namuose labai dažnai produktyviai atlikti darbus trukdo pašalinės veiklos. Juk neužims daug laiko, jeigu įjungsite skalbyklę, taip? O gal ir greitai paruošti pietus? Visi šie darbai ne tik reikalauja laiko, tačiau ir blaško jus. Jeigu dirbate – dirbkite. Net ir tokiu atveju, kai atrodo, kad pašalinė veikla bus greita ir paprasta. 

Atsiminkite, kad esate darbe. Ir jokio skirtumo, kad Jūsų darbo vieta yra miegamasis arba svetainė. Tai yra darbo zona ir joje reikia atlikti su Jūsų specifiniais gebėjimais susijusius dalykus, o ne namų ruošą.