Kaip tapti laisvai samdomu specialistu? 9 žingsnių gidas

Turbūt ne kartą teko girdėti, kad freelancinimas – ateities darbo pobūdis.  Mes sakome, kad ateitis – šiandien. Darbas namuose – išaugo kaip niekada, ne tik dėl covido įtakos, tačiau ir dėl pačių žmonių noro dirbti laisviau. 

Tiesa, darbas namuose – nėra tas pats kas darbas sau. Nuotolinis darbas gali būti atliekamas palaikant darbo santykius su įmone, o štai savarankiškas darbas suteikia galimybę pačiam rinktis klientus, planuotis darbo laiką ir net uždarbį.

Domina? Stebuklo nebus. Tik juodas, ilgas darbas. Tačiau daugelis laisvai samdomų specialistų teigia, kad rezultatas – atperka įdirbį.

Kad viskas būtų kuo paprasčiau ir patys pirmi, kaip laisvai samdomo specialisto žingsniai, nebūtų labai vingiuoti ir sunkūs – pateikiame trumpą gidą, kuriame yra 9 aspektai, kuriuos reikia apgalvoti asmeniui, kuris planuoja dirbti sau.

  1.     Ar Jums tikrai tinka darbas sau?

Nors darbas sau dažniausiai atrodo kaip labai patraukli savęs realizacijos forma, kuri tuo pačiu dar ir padeda užsidirbti, tačiau praktikoje dažnai viskas ne taip šviesu kaip yra tikimasi.

Apgalvokite – ar Jums tikrai pavyks atlikti tam tikras funkcijas, tvarkyti apskaitą (tam, žinoma, labai siūlome naudotis mūsų sąskaita123 sistema), planuoti darbo laiką, bendrauti su klientais (kurie, žinoma, visada yra teisūs) ir panašiai. Viską suderinti – tikrai nėra paprasta. Tačiau kitų patirtys rodo, kad įmanoma.

  1.     Kas man sekasi?

Žinoma, vien noro dirbti sau – nepakanka. Reikia nuspręsti – ką galite pasiūlyti rinkai? Visada geriausia sieti su ta veikla, kuri buvo daroma samdomame darbe, kadangi tokiu atveju pati pradžia bus patogesnė ir paprastesnė. Tiesa, net ir pasirinkus visai kitą sferą –  viskas yra įmanoma.

Gal jums sekasi rašyti arba prižiūrėti socialinius tinklus? Gal Jums labiausiai tinka ir patinka programavimas? Kas Jus traukia ir kam neskaičiuojate laiko? Nepamirškite, kad freelancinti galima ne tik atliekant darbus su kompiuteriu. Net ir mezgimas – freelancinimas.

  1.     Laikas tobulinimuisi.

Kad ir kokias paslaugas siūlote –  dažniausiai daugiau arba mažiau vis tiek teks nuolat tobulintis, kad galėtumėte išlikti konkurencingas. Jeigu galvojate, kad freelancinimas reiškia, jog galėsite nesukti galvos dėl kvalifikacijos kėlimo – tikrai ne. Net priešingai. Darbas įmonėje dažniausiai yra saugesnis, juolab, dažniausiai vadovas apmoka kursus, kurie skirti kompetencijų gerinimui. Tuo tarpu nusprendus dirbti sau, deja, teks savo uždarbį investuoti į kvalifikacijos kėlimą.

  1.     Reklamuokite savo paslaugas.

Žinoma, labai svarbus darbas freelancinimo metu yra ieškoti klientų, kuriems Jūsų paslaugos reikalingos. Yra labai daug ir lietuviškų, ir užsienietiškų platformų, kuriose galima skelbti apie teikiamas paslaugas. Viskas priklauso nuo to – kas yra Jūsų potencialus klientas.

Kelios tinkamos erdvės savo paslaugų skelbimui yra: SolidGigs, FlexJobs, Upwork ir Fiverr

  1.     Internetinės svetainės kūrimas.

Visada labai siūloma turėti internetinę svetainę, kurioje yra Jūsų darbų pavyzdžių. Tai padeda ne tik jums kur kas paprasčiau sudaryti tinkamą įvaizdį apie teikiamas paslaugas, tačiau taip pat ir klientams labai greitai ir patogiai peržiūrėti darbus bei įvertinti stilių, kuris gali atitikti jo poreikius arba ne. Tai yra kur kas patogesnis savęs reklamavimo būdas nei, pavyzdžių, pavyzdžių siuntimas kiekvienam galimam klientui asmeniškai.

  1.     Įkainių nustatymas.

Gana jautri vieta, tačiau anksčiau arba vėliau – teks apie ją pagalvoti. Kiek vertos yra Jūsų paslaugos? Tai priklauso nuo daugelio veiksnių įskaitant ir Jūsų patirtį, gebėjimus… Visada galima apžiūrėti konkurentų darbus bei įkainius. Esame tikri, kad tai bent jau kažkiek supaprastins savo darbų kainų apibrėžimą.

  1.     Darbo vietos ir laiko planavimas.

Nors daugeliui freelancinimas siejasi su darbu naktimis ant jūros kranto, tačiau sutikite, kad tai tik romantika, kuri ne tik kad ne kiekvienam pasiekiama, o tuo pačiu dažniausiai ir nepraktiška.

Patogiausia yra dirbti prie stalo, labiausiai Jums darbingomis valandomis ir daugeliui tai yra tradicinės 08-17 valandos. Daugelis renkasi darbą namuose, kadangi taip pigiau ir galima sutaupyti daug laiko. Sprendimas neblogas tik įvertinkite – ar Jums nebus sunku dirbti toje pačioje patalpoje kur ir ilsitės.

  1.     Pažinčių mezgimas.

Net jeigu ir esate intravertiškas žmogus, tačiau siūlome bandyti megzti pažintis, kurios gali būti naudingos Jūsų veiklos puoselėjimui. Dalinkitės kontaktais su kitais žmonėmis ir jie dalinsis su Jumis. Taip „veikia“ verslas ir tuo pačiu tokiu principu siūlome bendradarbiauti ir Jums.

  1.     Finansinis stabilumas.

Daugelis žmonių bijo pradėti dirbti sau, kadangi pergyvena, kad pati pradžia bus finansiškai labai sunki. Išties, vieniems sekasi lengviau, kitiems sunkiau, tačiau faktas, kad pačioje pradžioje uždarbis dažnai mažesnis nei gaudavote iš vienos įmonės dirbant pagal sutartį. Taigi, siūlome apgalvoti – ar turite užtektinai finansų, kol veikla „įsivažiuos“.