Kokias finansines klaidas daro jaunimas?

Beveik kas šeštas Lietuvos gyventojas yra mokinys ar studentas. Tai metas, kai turima prisitaikyti ir susipažinti su finansais iš arčiau. Jaunimo finansinės klaidos labiausiai išryškėja pradėjus naują etapą. Sakoma, iš klaidų mokomasi, tačiau norime užbėgti įvykiams už akių. Įvardiname jaunimo dažniausiai daromas finansines klaidas.

Finansinės klaidos – jaunimo kone opiausia problema. Pirmąkart įsidarbinus ar mokant sąskaitas pajaučiama finansinė atsakomybė. Atsakingas finansų valdymas ir realus požiūris į finansus yra puiki jaunosios asmenybės individualizacijos pradžia. Taigi kokias finansines klaidas daro jaunimas?

Jaunimo dažniausiai daromos finansinės klaidos:

Nenustatytas biudžetas

Jaunuolis, nenusistatęs savo biudžeto, pasiduoda impulsyvumui. Taip, nustatyti ir laikytis biudžeto nėra lengvas iššūkis. Žinant savo ribas ir galimybes, asmeniui galima sutaupyti daugiau nei šis būtų įsivaizdavęs. Logika paprasta – išleidžiu mažiau, sutaupau daugiau.

Neturėjimas plano

Neplanuojant išlaidų didelė tikimybė, kad savo užsibrėžto tikslo įgyvendinti nepavyks. Dabar skiriant savo laiką ir įdedant pastangų, ateityje leis išvengti papildomo finansinio streso ar rūpesčių. Patartina sudaryti planą, kam reikia skirti lėšas, kam norima taupyti ir pan.

Neturėjimas santaupų

Neturėjimas santaupų – kita jaunimo dažnai daroma klaida. Gyvenimą nuo atlyginimo iki atlyginimo galima įvardinti viena iš dažniausiai daromų finansinių klaidų. Užuot išleidžiant didžiąją dalį darbo užmokesčio, verčiau orientuotis į pinigų taupymą ir atidėjimą. Svarbu nustatyti prioritetus bei įvertinti situaciją. Toks požiūris į ateitį leis turėti aiškią perspektyvą ir pinigų reikšmingumo sampratą. Niekada negali žinoti, kada prireiks lėšų nenumatytoms situacijoms.

Neįvertinimas galimybių

Gyvenat po tėvų stogu ne visada susimąstoma, kokios finansinės atsakomybės „krenta“ suaugusiam ant pečių. Kasdieninį gyvenimą supa išlaidos: maisto, būsto, sveikatos priežiūros, komunalinių paslaugų, švietimo, pramogų ir kita. Mes, kaip suaugusieji, jaunąją asmenybę galime supažindinti su jų laukiamomis pareigybėmis. Gera pradžia – pinigų paskirstymo ir galimų išlaidų sudarymo sąrašas.

Praleidžiami palankūs pasiūlymai

Taupymas – nebūtinai vienas iš būdų, padedančių finansiniam stabilumui. Taupymo ir norų jungiamoji grandis yra nuolaidos bei akcijos. Kartais nesusimąstoma, kiek yra praleidžiama gerų pasiūlymų. Jų toli ieškoti nereikia. Studentams nuolaidos siūlomos įvairių rūšių fizinėse ar el. parduotuvėse. Nuolaidų kodai ar kuponai galimi automatiškai rasti pasinaudojus nemokama aplikacija. Tai labiausiai aktualu įsigyjant prekių iš užsienio el. parduotuvių. Itin griežtai sekantiems savo biudžetą ar norintiems geriausio pasiūlymo, pigiausių kainų produktus ir palyginimus galima rasti internetinėje svetainėje. Tad kodėl praleisti tokią progą?

Neaiškus požiūris į savo finansus

Dar vienu įpročiu turėtų tapti tikrinimas savo banko paskyros, periodiškai peržvelgiant išklotinę. Tik turint aiškų vaizdą savo išlaidų galima daryti išvadas ir užsibrėžti tolimesnius tikslus. Nors iš šalies gali pasirodyti, kad išleidžiama ne daug, tačiau tikrovė gali pasirodyti ne tokia saldi kaip buvo manyta.

Gyvenimas pro rožinius akinius

Vakarėliai, pietūs mieste, pirkiniai…. Įvertinus savo gyvenimo būdą nesunku nepastebėti, kad tai nėra pigus malonumas. Ypač jei mokama nuoma, planuojamas įsigyti automobilis ar turima paskola. Vakarėliai dažnu atveju žalinga tiek sveikatai, tiek piniginei, pietūs mieste kainuoja brangiau nei maisto ruošimas namuose ir kam reikalinga 20 skirtingų rūšių sportbačių? Visgi gal ši realybės minutėlė įkvėps keisti savo įpročius?

Nekaupiama pensijai

Pinigai, skiriami pensijai dabar, užtikrins patogų rytojų. Pinigų kaupimui tapti įpročiu, apsvarstykite galimybę sumažinti pramogų išlaidas. Tai gali tapti papildomų pinigų pensijai šaltinis.

Netinkamas profesinis kelias

Galbūt dirbate darbą, kuris neatneša džiugesio ar norimo atlygio, o galbūt ieškote papildomo pajamų šaltinio, tačiau paieška nėra tokia sėkminga. Tai tikrai galima išspręsti. Turint įgūdžių tam tikroje sferoje, tą galima išnaudoti savo labui, nelaukiant potencialaus darbdavio skambučio. Darbas iš namų – paprasta alternatyva. Kodėl gi hobio nepavertus pajamų šaltiniu? Tam tapti realybe, tereikia pradėti vykdyti individualią veiklą.

Jaunoji karta gyvena interneto ir informacinių technologijų apsuptyje. Biudžeto, išlaidų, santaupų ar taupymo siekiui yra programėlių, leidžiančių savo finansus sekti ir valdyti. Asmeninių finansų kelionė reikalauja plano ir rutinos. Klaidos išvengiamos, žinant ko tikėtis tolimam kely.