Kuo dirbti, jeigu domina darbas iš namų?

Domina darbas iš namų? Jei vis dar ieškote savo kelio, aptarsime pačias populiariausias profesijas, kuriuose lengvai galima dirbti iš namų.

Darbas namuose ir freelancinimas nėra tapatūs dalykai, tačiau sutikite, labai panašūs. Dirbant iš namų, net jeigu ir pagal darbo sutartį, dažniausiai galima kur kas paprasčiau reguliuoti savo darbo valandas ir tuo pačiu dirbti su pižama, o tai daugeliui atrodo patraukli galimybė.

Jeigu ir Jus domina darbas iš namų, tačiau vis dar ieškote savo kelio – čia aptarsime pačias populiariausias profesijas, kurios dažnai suteikia galimybę darbui iš ten, kur Jums labiausiai patinka.

Kuo būti?

Žinoma, geriausia dirbti tai, kas Jums labiausiai patinka ir kas geriausiai sekasi. Visgi, jeigu prioritetas yra darbas iš namų – tokiu atveju žemiau galite matyti lentelę, kurioje atspindi darbuotojų iš norimos vietos populiarumas.

Darbas iš namų

Natūralu, kad didžioji dalis yra dirbančiųjų IT sektoriuje. Tai galime pasakyti ir be statistikos, kadangi kompiuteris yra svarbiausias darbo įrankis, o jį su savimi galima turėti ten kur tik norite nuo tualeto iki Maljorkos.

Taip pat dažniausiai dirbti nuotoliniu būdu paprastai pavyksta ir viešųjų ryšių arba marketingo specialistams, vadybininkams, žurnalistams, kūrybininkams, projektų vadovams, dizaineriams ir kitiems specialistams, kurių darbo įrankis yra nedidelis ir visada gali būti su jais. Tai dažniausiai yra kompiuteris, telefonas ir planšetė, kuri padeda ne tik atlikti darbus, tačiau ir specialių programų pagalba palaikyti bendravimą su kolegomis bei klientais.

Žinoma, dirbti iš namų gali ir tie, kurie turi specialią įrangą savo namuose (tai gali būti meistrai) arba tie, kurių darbas sąlygoja būti tam tikroje fizinėje vietoje (nebūtinai savo namuose, galima ir kliento).

Kiek žmonių dirba iš namų?

Darbas iš namų

Svarbiausia ne kiek dirba šiuo metu, tačiau tai, jog vis daugiau stengiasi kurti savo karjerą paremta darbu nuotoliniu būdu. Tai rodo gana didelį augimą. Pandemijos metu darbas namuose tapo dar populiaresnis. Šiuo metu JAV 4,7 milijono žmonių dirba nuotoliniu būdu ir skaičius vis auga, kaip ir Lietuvoje.

Nuotolinis darbas per šiuos metus nuolat augo įvairiose pramonės šakose. Skirtingo sektoriaus įmonės, ir privačios, valstybinės, ir ne pelno siekiančios organizacijos  pradėjo dirbti taip, kaip labiausiai tinka ne tik darbuotojui, tačiau dažnai ir klientams, kuriems svarbiausia gauti kuo greitesnį aptarnavimą.

Nuotolinio darbo nauda

Ar tikrai nuotolinis darbas yra geras pasirinkimas? Ar jis nemažina socialinių santykių tarp žmonių, kurie skaitmeniniame pasaulyje ir taip yra gana toli vienas nuo kito?

Darbas iš namų

Daugeliui žmonių svarbiausia yra lankstus darbo grafikas ir būtent tai skatina rinktis šią darbo alternatyvą.  Net 40 % respondentų tai patvirtino (Buffer, 2019). Daugiau nei 30 % taip pat paminėjo ir lanksčią darbo vietą, galiausiai, poreikis būti su savo šeima yra dar vienas svarbus aspektas lemiantis nuotolinio darbo poreikį.

Nuotolinis darbas tampa viena iš labiausiai ieškomų darbo galimybių, kurias ne tik siūlo darbdavys, tačiau taip pat ir kiekvienas gali susikurti pats. Lankstumas dirbti visur, kur norite, suteikia darbuotojams laisvę rinktis ir kurti norimą savo darbo aplinką. Be to, kiekvienas gali pats pasirinkti – kaip nori dirbti, kokioje atmosferoje, su kokia muzika ir t.t.

Galiausiai, pavyksta išvengti sugaištamo laiko vykstant iki biuro, dažnai sumažėja juntamas stresas.

Nuotolinio darbo ateitis

Kai vis daugiau ir daugiau įmonių prisitaiko prie nuotolinio darbo ir naudojasi jos teikiamais pranašumais, skaičiai rodo, kad darbo pobūdis ir jo populiarumas išliks ir pasibaigus pandemijai.

Šiuo metu vadovai tuo tiki ir skaičiuojama, kad 26,7 % darbo jėgos ir toliau liks visiškai nuotolinė  („Upwork“, 2020 m.). Tai reiškia, kad net kai biurai, kurie šiuo metu dirba nuotoliniu, vėl pradės veikti ir darbuotojams bus leidžiama grįžti į savo darbovietę – didelė jų dalis toliau dirbs namuose. Tai yra pasaulinė tendencija.

Darbas iš namų

Skaičiuojama, kad 2020 m. JAV vasario mėn. 19,5 mln. žmonių 100 %  dirbo nuotoliniu būdu. Tikimasi, kad iki 2025 m. šis skaičius išaugs iki 36,2 mln. Per penkerius metus – dar 16,7 mln. žmonių prisijungs prie nuotolinio darbo.