Ligos socialinis draudimas dirbant su individualios veiklos pažyma


Asmenys, kurie dirba su individualios veiklos pažyma, susirgę gali gauti išmoką (lygiai taip pat kaip ir darbuotojai, kurie dirba pagal darbo sutartį). Tiesa, siekiant gauti išmoką, asmuo per paskutinius 12 mėnesių turi būti sukaupęs bent jau 3 mėnesių stažą arba per paskutinius 24 mėnesius – 6 mėnesių stažą. Taigi pakalbėkime plačiau tema: ligos socialinis draudimas dirbant su individualios veiklos pažyma.

Ligos socialinis draudimas

Ligos išmoka

Dirbant su individualios veiklos pažyma stažas yra nustatomas pagal sumokėtas įmokas ir skaičiuojama taip pat, kaip kad kaupiant pensiją (priklausomai nuo įmokų SODRAI). Įmokos, kurios yra sumokėtos nuo 1 mėnesio MMA atitinka 1 mėnesio stažą.  Didesnės įmokos – proporcingai ir didesnės išmokos arba jeigu mažesnės – proporcingai mažesnės išmokos.

Jeigu norite gauti ligos išmoką, tokiu atveju deklaruojant pajamas iki gegužės 1 dienos reikia sumokėti Valstybinio socialinio draudimo įmokas. Jos siekia 29,7 procentų nuo pusės apmokestinamųjų pajamų (arba 31,7 procentus, jeigu kaupiate II pakopoje).

Kaip gauti išmoką?

Dirbantis asmuo pats gali nuspręsti, ar įmokos bus mokamos nuo 1 mėn. MMA, ar nuo faktiškai nurodomų pajamų per mėnesį. Jeigu nusprendžiama mokėti nuo planuojamų pajamų, tokiu atveju deklaruojant pajamas būtina nurodyti gautą skirtumą. Tiesa, verta pažymėti, kad asmuo, kuris pasiima nedarbingumą dėl ligos, pirmas dvi dienas negauna jokių išmokų. Ligos išmoka mokama tik nuo trečiosios nedarbingumo dienos. Yra mokama tik už darbo dienas (tai yra nuo I iki V), kol yra sergama neįskaičius savaitgalio. Jeigu nedarbingumas dėl ligos dėl artimo žmogaus ligos – tokiu atveju nedarbingumas yra mokamas nuo pačios pirmos dienos.

Jeigu asmuo nori gauti ligos išmoką, tokiu atveju jis privalo pateikti ir SAV pranešimą. Kodėl? Paprasčiausiai be SAV pranešimo SODROS sistemoje nebus matomos žmogaus įmokos. Jeigu įmokos bus mokamos nuo MMA, tokiu atveju nustatomas išmokos dydis skaičiuojamas pagal sumokėtas įmokas ir vertinamas paskutinius 3 mėnesių vidurkis. Pagal įstatymus, ligos išmoka negali būti mažesnė nei 15 procentų šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio. Skaičiuojama, kad minimali išmoka už vieną dieną siekia apie 6 eurus. Pateikus metinę pajamų deklaraciją – išmokos bus perskaičiuojamos ir pamačius trūkumą jis bus padengtas. Tam nereikės rašyti jokio prašymo – viskas bus atlikta automatiškai po deklaracijos.

Jeigu perskaičius straipsnį jums vistiek kilo klausimų – tokiu atveju siūlome kreiptis į artimiausią SODROS skyrių, kur bus suteikta visa reikalinga informacija.