Mažosios bendrijos steigimas

Ant balto darbo stalo dailiai išdėlioti rožinio aukso išmanusis telefonas, taškuotas užrašų knygelė, rašiklis ir baltas išmanusis laikrodis. Laikrodis rodo skaičius juodame ekrane, o užrašų knygelėje yra dvi juostelės žymės.


Mažosios bendrijos steigimas

Mažoji bendrija (MB) – tai viena populiariausių verslo formų Lietuvoje, ypač tinkanti smulkiam verslui. MB yra juridinis asmuo, pasižymintis paprastu steigimu ir valdymu, mažesniais mokesčiais bei ribota civiline atsakomybe.

Mažoji bendrija: privalumai

Mažoji bendrija (MB) yra populiari verslo forma Lietuvoje, ypač tinkanti smulkiam verslui dėl savo paprastumo, lankstumo ir palankių mokesčių. MB nereikalauja minimalaus įstatinio kapitalo, todėl yra prieinama verslininkams. Štai kelios pagrindinės priežastys, kodėl verta apsvarstyti MB steigimą.

  • Paprastas steigimas

MB steigimo procedūros yra paprastesnės nei kitų juridinių asmenų, nereikalauja didelių finansinių išlaidų.

  • Lankstus valdymas

Nariai patys priima sprendimus, todėl valdymas yra labai lankstus.

MB apmokestinimas yra palankesnis nei kitų juridinių asmenų, pavyzdžiui, uždarųjų akcinių bendrovių.

  • Ribota civilinė atsakomybė

MB nariai už bendrijos įsipareigojimus atsako tik įneštu įnašu.

  • Tinka įvairiems verslams

Kam tinka MB?

  • Smulkiam verslui

Pradedantieji verslininkai dažnai renkasi MB dėl paprasto steigimo ir valdymo, ypač kai narių skaičius yra du ar daugiau.

  • Šeimos verslui

Šeimos nariai gali kartu kurti verslą, pasidalijant pelnu ir atsakomybe.

  • Draugų ar artimųjų bendradarbiavimui

MB yra puiki forma bendram verslui su žmonėmis, kuriais pasitiki.

Mazosios bendrijos steigimas: kas ir kaip?

Sodra“ patikslina, kad:

  • Kai Jūs įsteigiate MB pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus – turite ją užregistruoti Juridinių asmenų registre elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad registracija vykdoma per Registrų centro savitarnos sistemą, naudojant kvalifikuotus elektroninius parašus. Juridinio asmens registracija elektroniniu būdu yra greitesnė ir patogesnė nei popierinė, dažniausiai užtrunka 3 darbo dienas.
  • Registracija dažnai užtrunka per 1 darbo dieną, tačiau gali užtrukti iki 3 darbo dienas, priklausomai nuo pateiktos informacijos tikslumo. Reikia užregistruoti duomenis Juridinių asmenų registre.
  • Svarbu pateikti steigimo prašymą registracijai tiek elektroniniu, tiek popieriniu formatu, kad būtų užtikrintas savalaikis registravimas ir atitikimas teisės aktų reikalavimams. Įsteigti mažąją bendriją galima savarankiškai, taip išvengiant teisinių ir notaro mokesčių. Mažosios bendrijos steigimo sutartis yra būtina registracijos proceso dalis.
  • Mažoji bendrija (MB) suteikia ribotą civilinės atsakomybės apsaugą, todėl tai yra patrauklus pasirinkimas siekiant sumažinti finansinę riziką.
  • Užregistravus, Jūs, kaip draudėjas, esate fiksuojamas Valstybinėje mokesčių inspekcijos (VMI) Mokesčių mokėtojų registre. MB savininkai turi būti fiziniai asmenys, kas supaprastina kapitalo išmokėjimo procesą.
  • Taip pat būtina patikrinti ir rezervuoti įmonės pavadinimą Registrų centre, siekiant užtikrinti, kad pasirinktas pavadinimas yra laisvas ir gali būti naudojamas.
  • VMI duomenis perduoda „Sodrai“.
  • Dažniausiai per 5 dienas nuo MB įregistravimo Juridinių asmenų registre – turite pateikti duomenis apie savo Mažosios Bendrijos narius Juridinių asmenų dalyvių informacinei sistemai (JADIS).

Mažosios bendrijos steigimo darbai ir apskaita

Jeigu mažosios bendrijos nariai yra kitais būdais apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu – tokiu atveju netenka jo mokėti papildomai. Jeigu kitais būdas draudimo nėra – tokiu atveju būtina kiekvieną mėnesį savarankiškai patiems mokėti PSD mokestį, kuris siekia 9 procentus nuo MMA.

Baigusis metams reikia mokėti pelno mokestį, o pasiekus tam tikrą apyvartos sumą reikia mokėti ir PVM. Jei mažoji bendrija uždirba daugiau nei 45,000 eurų per metus, būtina registruotis pvm mokėtoju, kas apsunkina apskaitos procesus. Tai taip pat įpareigoja teikti mėnesines PVM deklaracijas ir reikalauja kruopščiai valdyti įmonės apskaitą. Išimtinais atvejais VSD mokestis pirmaisiais metais gali būti netaikomas, tad plačiau pasidomėkite išimtimis.

Pelno mokestis siekia 15 %.

Lengvatinis pelno mokestis siekia 5 %.

Lengvatinis mokestis taikomas tokiu atveju, jeigu:

  • MB darbuotojų skaičius neviršija 10 vidutiniškai per metus.
  • MB generuoja iki 300.000 Eur pajamų per metus.
  • MB nariai kitose įmonėse ar bendrijose neturi daugiau, kaip 50 proc. akcijų ar dalių.

Mažųjų bendrijų apskaitos praktikos dažnai lyginamos su uždarųjų akcinių bendrovių apskaita, nes jos turi skirtingus atsakomybės ir reguliavimo reikalavimus.

PVM. Jis siekia 21 %. Jis nėra taikomas tokiu atveju, jeigu MB nėra registruota kaip PVM mokytoja. Ji tokia tampa tik tokiu atveju, kai per paskutinius 12 mėn. Pasiekiama 45 000 eurų pajamų.

GPM arba gyventojų pajamų mokestis

Jis mokamas vieną kartą per metus. GPM tarifas siekia 15 procentų ir mokestis mokamas VMI. Susimokėti reikia tada, kai pateikiama metinė pajamų deklaracija.

Taip pat kiekvienas narys turi mokėti ir valstybinį socialinį draudimą, kuris suteikia galimybę apsisaugoti nuo ligų, kaupti pensijai ir t.t. Nepamirškite, kad mokėsite daugiau tokiu atveju, jeigu kaupsite II arba III pakopos pensijai.

Sąskaita123 yra populiari apskaitos programa, kuri gali būti labai naudinga mažosioms bendrijoms. Ji siūlo daugybę funkcijų, kurios palengvina buhalterinę apskaitą ir leidžia sutaupyti laiko.

Kodėl verta rinktis Sąskaita123 mažosios bendrijos apskaitai?

  • Paprasta naudoti. Programa turi intuityvią sąsają, todėl ja gali naudotis net ir tie, kurie neturi daug patirties apskaitoje.
  • Platus funkcijų spektras. Sąskaita123 leidžia tvarkyti tiek paprastą, tiek sudėtingesnę buhalterinę apskaitą. Galite išrašyti sąskaitas faktūras, registruoti pajamas ir išlaidas, valdyti sandėlį ir t.t.
  • Integracijos. Programa gali būti integruota su kitais verslo valdymo įrankiais, tokiais kaip bankų sistemos, kas palengvina duomenų perdavimą.
  • Mokesčių skaičiavimas. Sąskaita123 automatiškai apskaičiuoja daugelį mokesčių, todėl jums nereikia rūpintis sudėtingais skaičiavimais.
  • Ataskaitos. Programa generuoja įvairias finansines ataskaitas, kurios padės jums analizuoti savo verslo veiklą.

Mažosios bendrijos steigimo procesas žingsnis po žingsnio

Mažosios bendrijos (MB) steigimas nėra sudėtingas procesas, tačiau reikalauja atidumo ir tam tikrų žinių arba steigimo. Svarbu paminėti, kad steigimo aktas yra esminis dokumentas registracijos procese.

1. Idėjos formavimas ir planavimas

  • Apsispręskite dėl veiklos rūšies: kokia veikla užsiimsite? Kokie produktai ar paslaugos bus teikiami?
  • Įvertinkite rinką: ar jūsų pasirinkta veikla yra paklausi? Kokie bus jūsų konkurentai?
  • Sudarykite verslo planą: nors oficialus verslo planas nėra privalomas, jis padės jums įvertinti savo idėjos perspektyvas ir planuoti ateitį.

2. Steigėjų susirinkimas

  • Nuspręskite, kas bus steigėjai: MB gali steigti vienas ar daugiau (ar daugiau) fizinių asmenų.
  • Pasiskirstykite įnašus: kiekvienas steigėjas turi įnešti įstatinį įnašą.
  • Sudarykite steigimo sutartį: ši sutartis apibrėžia bendrijos tikslus, narių teises ir pareigas, įnašų dydžius ir kitus svarbius dalykus.

3. Dokumentų paruošimas

  • Steigimo sutartis: kaip minėta anksčiau, ši sutartis yra pagrindinis dokumentas.
  • Nuostatai: juose detalizuojami bendrijos valdymo principai, narių teises ir pareigos, sprendimų priėmimo tvarka ir kiti svarbūs klausimai.
  • Prašymas registruoti juridinį asmenį: šį prašymą užpildote Juridinių asmenų registre.
  • Kiti dokumentai: priklausomai nuo situacijos, gali prireikti ir kitų dokumentų, pavyzdžiui, patalpų nuomos sutarties, jei planuojate vykdyti veiklą nuomojamose patalpose.

4. Notaro patvirtinimas

Visus parengtus dokumentus turi patvirtinti notaras.

5. Registracija Juridinių asmenų registre:

  • Pateikite visus reikiamus dokumentus juridinių asmenų registro tvarkytojui Registrų centrui.
  • Apmokėkite valstybinę rinką.
  • Po sėkmingo patikrinimo jūsų MB bus įregistruota.

6. Pranešimai valstybinėms institucijoms

Praneškite apie įregistruotą Valstybinei mokesčių inspekcijai, Sodrai ir kitoms institucijoms, priklausomai nuo jūsų veiklos pobūdžio.

7. Banko sąskaitos atidarymas

Atidarykite banko sąskaitą MB vardu.

Dažniausiai užduodami klausimai apie mažąją bendriją

Kokie dokumentai reikalingi MB steigimui?

Mažosios bendrijos steigimo sutartis, įstatai, sprendimas dėl įregistravimo, prašymas registruoti juridinį asmenį ir kiti dokumentai, priklausomai nuo konkrečios situacijos.

Kiek laiko užtrunka MB įregistravimas?

Įregistravimo procesas paprastai trunka kelias darbo dienas.

Kiek kainuoja MB įregistravimas?

Valstybinė registracija kainuoja fiksuotą mokestį, o papildomos išlaidos gali priklausyti nuo pasamdomų specialistų paslaugų.

Kokios veiklos rūšys tinkamos MB?

MB gali vykdyti beveik bet kokią legalią verslo veiklą, išskyrus kai kurias išimtis, nurodytas įstatymuose.

Kaip priimami sprendimai MB?

Sprendimus priima narių susirinkimas, kuriame kiekvienas narys turi balsavimo teisę.

Ar MB privalo turėti direktorių?

Ne, MB gali veikti be direktoriaus, tačiau dažnai skiriamas vienas iš narių, kuris atstovauja bendrijai.

Kokie mokesčiai taikomi MB?

Pelno mokestis, gyventojų pajamų mokestis, socialinio draudimo įmokos ir kiti mokesčiai, priklausomai nuo veiklos pobūdžio.

Ar MB privalo vesti buhalterinę apskaitą?

Taip, MB privalo vesti buhalterinę apskaitą pagal nustatytus reikalavimus.

Kada reikia registruotis PVM mokėtoju?

Kai metinės pajamos viršija nustatytą ribą.