Nauji mokestiniai pakitimai nuo 2020-ųjų metų


Atsiranda nauji mokestiniai pakitimai nuo 2020 m. Ko tikėtis ir kas naujo įvyks ateinančiais metais?

Įvardinami nauji mokestiniai pakitimai nuo 2020 m.:

Augs pensijos

Džiugi žinia tiems, kurie šiuo metu gauna pensijas, kadangi jos kyla daugiau nei 8 procentais. Vidutinė senatvės pensija šiais metais sieks 377 eurus, o asmenims, kurie turi būtinąjį stažą – 399 eurus.

Vaiko pinigai

Taip pat didėja ir vaiko pinigai. Nuo 50-ies eurų kyla iki 60-ies eurų, o nepasiturinčioms ir daugiavaikėms šeimoms nuo 70 iki 100 eurų vaikui.

Kyla minimali alga

Taip pat džiugios žinios ir tiems, kurie gauna minimalią algą (ji gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą). Alga didėja 52-iem eurais, tad nuo 555 iki 607 eurų „ant popieriaus“ ir tai reiškia, kad nuo 396 iki 437 eurų „į rankas“.

GMP kitimai

Taip pat kinta Gyventojų pajamų mokestis, kuris kyla nuo 27 iki 32 procentų. Tiesa, didėja tik tiems, kurie gauna didžiausias pajamas, tai yra per metus alga viršija 110 tkst. eurų.

NT mokestis

Taip pat šiais metais laukia pokyčiai, kurie yra susiję su nekilnojamojo turto mokesčiu. Jį turi mokėti asmenys, kurių turtas yra brangesnis nei 150 tkst. Skaičiuojama, kad net 75 procentai tokio turto savininkų gyvena Vilniuje.

Pelno mokesčio įstatymas

Nuo 2020 iki 2022 metų bankų bei kredito įstaigų veikla bus apmokestinama papildomai, jeigu jų pelnas per metus bus didesnis nei 2 mln. eurų. Mokestis sieks 5 procentus. Tai reiškia, kad pelno mokestis didėja nuo 15 iki 20 procentų.

Motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įstatymas

Automobilių taršos mokestis įsigalios nuo šių metų liepos 1 dienos. Registruojant lengvąją transporto priemonę arba krovininį automobilį asmuo turės susimokėti mokestį, kurio suma varijuoja nuo 13,5 iki 540 eurų priklausomai nuo degalų rūšies, anglies dioksido emisijos ir t.t.

Akcizų pokyčiai

Galiausiai, akcizas kyla ir tuo pačiu prekės brangsta:

  • Kaitinamojo tabako akcizas – kyla.
  • Stipraus etilo alkoholio akcizas – kyla.
  • Didinamas akcizas bešviniam benzinui ir gazoliui.
  • Didinamas žemdirbių dyzelino akcizas.