Pagrindiniai apskaitos patarimai verslininkams ir darbuotojams

Apskaitos patarimai smulkaus verslo savininkams ir laisvai samdomiems darbuotojams –  gali padėti kur kas paprasčiau valdyti savo finansus ir tuo pačiu pagerinti namų arbe verslo ūkio finansinę situaciją.

Smulkaus verslo savininkai ir laisvai samdomi darbuotojai susiduria su įvairiais iššūkiais. Tiek kasdieniniais, tiek pasitaikančiais rečiau, tačiau tikrai labai dideliais. Šiame straipsnyje pateikiami pagrindiniai apskaitos patarimai, kurie turėtų padėti jums išlaikyti gerą finansinę situaciją ir tinkamai laikytis mokesčių įstatymų, kurie gana aktyviai kinta.

1. Tvarkykite tikslią pajamų ir išlaidų apskaitą

Dirbantiems savarankiškai –  labai svarbu išsamiai registruoti savo pajamas ir išlaidas. Puikiai pasitarnauja ir turi būti vedamas pajamų ir išlaidų žurnalas. Jis gali padėti sekti finansines operacijas ir suteikti vertingų įžvalgų priimant svarbius finansinius sprendimus.

Paprastas įrašas

Šis metodas tinka smulkiajam verslui ir individualiai veiklai. Jame fiksuojamos tik pajamos ir išlaidos, o sudėtingesni apskaitos principai netaikomi.

Dvigubas įrašas

Šis metodas yra sudėtingesnis, tačiau tikslesnis. Jame kiekviena ūkinė operacija atsispindi dviejuose sąskaitose, taip užtikrinant pusiausvyrą ir kontrolę.

Svarbu užfiksuoti visas pajamas ir išlaidas iškart po to, kai jos įvyksta. Naudokite kvitus, sąskaitas faktūras ir kitus dokumentus (kaip įrodymus). Galite naudoti specialią programinę įrangą arba paprastą skaičiuoklę siekiant sukurtib pajamų ir išlaidų lentelei. Suskirstykite pajamas ir išlaidas į kategorijas, tokias kaip pardavimas, nuoma, atlyginimai, nuoma, rinkodara ir t.t. Tai leis jums lengvai analizuoti –  iš kur gaunate pajamas ir kam leidžiate pinigus. Tiksli pajamų ir išlaidų apskaita yra gyvybiškai svarbi bet kokio verslo sėkmei.

2. Atskirkite asmeninius ir verslo finansus

Atidarykite atskirą banko sąskaitą savo verslui, kad išvengtumėte asmeninių ir verslo finansų maišymo. Šis atskyrimas supaprastina apskaitos procesą ir užtikrina tikslius finansinius įrašus.

Atidarykite atskiras banko sąskaitas

Tai pats svarbiausias žingsnis atskiriant finansus. Turėkite atskirą banko sąskaitą savo verslo operacijoms ir atskirą sąskaitą asmeninėms išlaidoms. Taip galėsite lengvai stebėti savo verslo pajamas ir išlaidas, taip pat išvengsite klaidų ir nesusipratimų.

Naudokite atskiras kredito korteles

Panašiai kaip ir banko sąskaitos –  atskiros kredito kortelės verslui ir asmeniniams poreikiams padės atskirti išlaidas. Nustatykite aiškias kredito kortelių naudojimo taisykles.

Tvarkykite atskirus buhalterijos įrašus

Svarbu vesti atskirus buhalterijos įrašus savo verslui ir asmeninėms finansams. Tai leis jums tiksliai apskaičiuoti savo verslo pelną ar nuostolius, taip pat atitikti mokesčių įstatymus. Galite naudoti specialią buhalterinės apskaitos programinę įrangą arba paprastą skaičiuoklę sukurti atskiras pajamų ir išlaidų lenteles.

Būkite budrūs

Būkite atsargūs, kad nesumaišytumėte verslo ir asmeninių lėšų. Venkite naudoti verslo pinigus asmeninėms išlaidoms padengti ir atvirkščiai. Jei nesate tikri – ar tam tikra išlaida yra verslo ar asmeninė – geriau priskirkite ją asmeninei sričiai.

3. Pasinaudokite internetinėmis sąskaitų faktūrų išrašymo priemonėmis ir buhalterinės apskaitos programomis

Apsvarstykite galimybę naudoti internetinius sąskaitų faktūrų išrašymo įrankius, pvz. sąskaita123, automatizuoti ir supaprastinti sąskaitų faktūrų išrašymo procesą. Internetiniai įrankiai gali padėti sukurti profesionalias sąskaitas faktūras, sekti mokėjimus ir generuoti ataskaitas mokesčių tikslais.

4. Supraskite savo mokestines prievoles

Kaip smulkaus verslo savininkas ar laisvai samdomas darbuotojas –  turite žinoti savo mokesčių prievoles.

Pagrindinės mokestinės prievolės:

  • Pajamų mokestis. Tai mokestis nuo jūsų gaunamo pelno iš verslo ar kitos veiklos. Mokesčio tarifas priklauso nuo jūsų pajamų dydžio.
  • Pelno mokestis. Jei turite įmonę –  privalote mokėti pelno mokestį. Mokesčio tarifas yra 15 %.
  • Socialinio draudimo įmokos. Jūs ir jūsų darbuotojai privalote mokėti socialinio draudimo įmokas, kurios dengia pensijas, nedarbo išmokas ir kitas socialines išmokas. Mokesčio tarifas priklauso nuo jūsų pajamų ir darbuotojų skaičiaus.
  • PVM (pridėtinės vertės mokestis). Jei jūsų metinės pajamos viršija tam tikrą sumą –  privalote registruotis kaip PVM mokėtojas ir mokėti PVM nuo parduodamų prekių ir paslaugų. Mokesčio tarifas yra 21 %. Yra ir lengvatinių.
  • Gamybos mokesčiai. Jei jūsų verslas susijęs su tam tikromis veiklomis, pvz., nekilnojamojo turto nuoma, gėrimų prekyba ar lošimais –  gali tekti mokėti papildomus mokesčius.

5. Teisingai įregistruokite arba nutraukite savo individualią veiklą

Tinkamai įregistruoti arba nutraukti savo individualią veiklą būtina, kad išvengtumėte teisinių problemų ar nuobaudų. Norėdami pradėti individualią veiklą Lietuvoje –  turite atlikti šiuos tam tikrus veiksmus.

Apsilankykite VMI skyriuje arba prisijunkite prie elektroninės paslaugų sistemos Mano VMI ir užpildykite formą FR0792 „Nuolatinio Lietuvos gyventojo prašymas įregistruoti į Mokesčių mokėtojų registrą/išregistruoti iš Mokesčių mokėtojų registro”.

Pasirinkite veiklos kodą. VMI jums pateiks sąrašą veiklos kodų, iš kurių galėsite pasirinkti savo veiklai tinkamiausią.

Sumokėkite valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) įmokas. Nuo pat pirmos veiklos dienos privalote mokėti VSDF įmokas. Įmokų dydis priklauso nuo jūsų pasirinkto mokėjimo plano.

Pradėkite savo veiklą. Kai atliksite visus registracijos veiksmus, galėsite pradėti savo individualią veiklą.

6. Susipažinkite su sąskaitų faktūrų reikalavimais

Sužinokite apie konkretų sąskaitų faktūrų išrašymo reikalavimus, kad pasirūpintumėte reikalavimus atitinkančius dokumentus. Sąskaita faktūra yra dokumentas, kuriuo pardavėjas patvirtina prekių ar paslaugų pardavimą pirkėjui ir nurodo PVM sumą. Tinkamai išrašyta sąskaita faktūra yra būtina ne tik mokestiniams tikslams.

Pagrindiniai sąskaitos faktūros reikalavimai:

  • Sąskaita faktūra turi būti išrašyta ne vėliau kaip per 15 dienų nuo prekių pardavimo ar paslaugų suteikimo dienos.
  • Sąskaitoje faktūroje turi būti nurodyta pardavėjo ir pirkėjo pavadinimai, adresai, PVM mokėtojų kodai (jei yra).
  • Aiškiai aprašykite parduodamas prekes ar teikiamas paslaugas nurodydami kiekį, kainą ir matavimo vienetus.
  • Nurodykite taikomą PVM tarifą (pvz., 21%) ir apskaičiuokite PVM sumą.
  • Nurodykite bendrą sąskaitos faktūros sumą su PVM.
  • Nurodykite valiutą, kuria išrašyta sąskaita faktūra (pvz., EUR).
  • Nurodykite mokėjimo terminą pirkėjui.
  • Sąskaitą faktūrą turi pasirašyti pardavėjo įgaliotas asmuo.

Jei parduodate prekes ar teikiate paslaugas į kitą ES valstybę narę –  sąskaitoje faktūroje turi būti nurodyta papildoma informacija, pvz., prekių kilmės šalis ir pirkėjo PVM mokėtojo kodas.

7. Sekite informaciją apie mokesčių ir socialinio draudimo pokyčius

Stebėkite naujausi mokesčių ir socialinio draudimo pakeitimai siekdami užtikrinti, kad jūsų verslas atitiktų galiojančias taisykles. Kur ieškoti naujausios informacijos?

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) svetainė: https://www.vmi.lt/

VMI svetainėje rasite naujausią informaciją apie visus mokesčių ir socialinio draudimo pokyčius: įstatymų pakeitimus, naujas taisykles ir aiškinimus. Taip pat galite užsiprenumeruoti VMI naujienlaiškį, kad gautumėte informaciją tiesiai į savo el. pašto dėžutę.

Sodros svetainė: https://www.sodra.lt/lt/veiklos-sritys/valstybinio-socialinio-draudimo-organizavimas

Sodros svetainėje rasite naujausią informaciją apie socialinio draudimo pokyčius: įmokas, išmokas ir pensijas. Taip pat galite naudotis Sodros elektroninėmis paslaugomis, kad pateiktumėte prašymus, peržiūrėtumėte savo duomenis ir mokėtumėte įmokas.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) svetainė: https://lvk.lt/

LVK svetainėje rasite naujienas ir analizę apie verslo aplinką Lietuvoje, įskaitant mokesčių ir socialinio draudimo pokyčius. LVK taip pat atstovauja verslo interesams Vyriausybėje ir Seime.

8. Naudokite finansų planavimo ir biudžeto sudarymo priemones

Yra daugybė finansų planavimo ir biudžeto sudarymo priemonių, kurios padeda valdyti savo finansus. Renkantis finansų planavimo ir biudžeto sudarymo priemonę –  svarbu atsižvelgti į savo poreikius ir biudžetą. Jei nesate tikri, kuri priemonė jums tinka –  apsvarstykite galimybę išbandyti kelias skirtingas, kol rasite tą, kuri jums patinka. Svarbu reguliariai peržūrėkite savo biudžetą ir atlikite reikiamus pakeitimus, kad jis atitiktų jūsų besikeičiančias finansines aplinkybes. Taip pat naudinga stebėti savo išlaidas ir ieškoti būdų –  kaip sutaupyti pinigų.

9. Jei reikia – kreipkitės į profesionalų finansininką

Štai keletas situacijų, kai gali būti naudinga kreiptis į profesionalų finansininką:

Jums reikia pagalbos kuriant finansinį planą. Finansų specialistas gali padėti jums nustatyti jūsų finansinius tikslus, sudaryti biudžetą ir sukurti strategiją, kaip juos pasiekti.

Jums reikia patarimų dėl investavimo. Finansų patarėjas gali padėti jums pasirinkti tinkamas investicijas jūsų poreikiams ir rizikos tolerancijai.

Jums reikia pagalbos mokant mokesčius. Mokesčių konsultantas gali padėti jums suprasti mokesčių įstatymus ir užtikrinti, kad atitiktumėte visas savo prievoles.

Jūs patiriate finansinių sunkumų. Jei susiduriate su skolomis ar negalite suvaldyti savo išlaidų –  finansų specialistas gali padėti jums sukurti planą, kaip pagerinti savo finansinę padėtį.

10. Tobulėkite, domėkitės ir aukite

Svarbu nuolat tobulinti savo finansines žinias ir įgūdžius, kad galėtumėte priimti pagrįstus sprendimus dėl savo pinigų. Kur šviestis? Skaitykite. Šaltinių yra tikrai daug.

Dažniausiai užduodami klausimai apie apskaitos patarimus verslininkams

 Kokia apskaitos forma man tinkamiausia?

Tai priklauso nuo jūsų verslo dydžio, struktūros ir veiklos pobūdžio. Dažniausiai naudojamos apskaitos formos yra:

  • Individualios įmonės apskaita, kuri tinka mažoms įmonėms, kurių savininkas yra vienas asmuo.
  • Buhalterinė apskaita tinka mažoms ir vidutinėms įmonėms, kurioms reikia detalesnės apskaitos sistemos.
  • Finansinė apskaita tinka didelėms įmonėms, kurioms reikia atitikti griežtus apskaitos standartus.

Rekomenduojama pasikonsultuoti su buhalteriu, kuris padės jums pasirinkti tinkamiausią apskaitos formą jūsų verslui.

Kaip dažnai reikia tvarkyti apskaitą?

Apskaitą reikia tvarkyti reguliariai, t.y. kasdien, kas savaitę ar kas mėnesį, priklausomai nuo jūsų verslo pobūdžio. Svarbu laiku pateikti visus mokesčių mokėjimus ir ataskaitas.

Kokius mokesčius turiu mokėti?

Verslininkai privalo mokėti įvairius mokesčius: įskaitant pelno mokestį, pridėtinės vertės mokestį (PVM), socialinio draudimo įmokas ir kt. Mokesčių rūšis ir dydis priklauso nuo jūsų verslo formos, veiklos srities ir apyvartos.

Kaip galiu sutaupyti mokesčiams?

Yra keletas būdų, kaip verslininkai gali sutaupyti mokesčių, pavyzdžiui:

  • Pasinaudoti mokesčių lengvatomis ir atskaitymais
  • Tinkamai planuoti savo verslo veiklą
  • Laikytis visų mokesčių įstatymų reikalavimų

Ar man reikia samdyti buhalterį?

Tai priklauso nuo jūsų verslo dydžio, sudėtingumo ir jūsų pačių įgūdžių. Jei neturite laiko ar žinių tvarkyti apskaitą patys –  rekomenduojama samdyti buhalterį. Buhalteris gali padėti jums sutaupyti laiko, pinigų ir sumažinti klaidų riziką.