Pajamų deklaravimas 2023 m.: kada, kam ir kaip

Atsakingi gyventojai nepamiršta, kad būtina susitvarkyti mokestinius, praėjusių metų niuansus. Svarbiausia, kad laiku turi būti pateikiama Lietuvos gyventojų pajamų deklaracija už praėjusius kalendorinius metus. Straipsnyje aptariami dažniausiai užduodami klausimai bei atsakymai į juos.

Kada prasidės pajamų deklaravimas?

Gyventojams siūloma pradėti deklaruoti pajamas už 2023 m. nuo kovo 1 d. Dažniausiai VMI kovo pradžioje būna apdorojusi gautus asmenų duomenis bei suformuoti preliminarias deklaracijas. Dažniausiai gyventojų pajamų mokesčio atgavimas dėl to yra greitesnis esantiems Vaiko priežiūros atostogose. Tokie asmenys pajamas gali deklaruoti anksčiau. Asmenys, kurių pajamos yra gaunamos su individualios veiklos pažyma (už 2023-uosius metus) – tikrai turėtų palaukti 2023 03 mėnesio.

Pajamu deklaravimas 2023: iki kada reikia deklaruoti pajamas?

Kiekvienais metais galutinis pajamų deklaravimo terminas yra nurodomas ir patikslinimas VMI. Valstybinės mokesčių inspekcijos internetiniame puslapyje patikslinama, kad šiais metais (2024) pateikti pajamų deklaracijas bei sumokėti mokesčius asmenys privalo iki gegužės 2 d.

Valstybinės mokesčių inspekcijos pareiškimas: kas turi nurodyti pajamas už 2023 m.?

2024 metais pradėti sutvarkyti už praėjusius kalendorinius turės paruošti šie žmonės:

  • Asmenys gavę su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų, privalantys perskaičiuoti metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). Taigi, jeigu asmuo turi darbo santykius – pajamas parodyti jiems yra būtina.
  • Asmenys privalantys deklaruoti pajamas pagal Lietuvos Respublikos gyventojų turto nurodymo įstatymą. Jeigu pardavėte nekilnojamą objektą – deklaruoti ir sumokėti mokesčius yra būtina. Primename, kad tai nėra daroma automatiškai.
  • Gyventojai, vykdę individualią veiklą pagal pažymą ar turėję verslo liudijimus. Jiems deklaravimas taip pat yra būtinas. Tokie asmenys privalo sumokėti ne tik gyventojo pajamų mokestį, tačiau ir kitus mokesčius SODRAI.
  • Gavę pajamų už parduotą ar kitaip perleistą nuosavybėn turtą.
  • Gavę kitokių pajamų, dėl kurių atsiranda prievolė pildyti pajamų deklaraciją.
  • Pageidaujantys susigrąžinti pajamų mokestį.
  • Privalantys perskaičiuoti pajamų mokestį.
  • Galutinai iš Lietuvos išvykę gyventojai.

Kaip reikia deklaruoti pajamas?

Gyventojas teikti deklaracijas geriausia per „Mano VMI” (valstybinės mokesčių inspekcijos puslapį), pasirinkus patogų asmens tapatybės atpažinimo būdą. Elektroninis pajamų pateikimas vykdomas (EDS) čia.

Deklaracijos žingsnius galite sekti čia

Taip pat pajamų pateikimas gali būti vykdomas ir atvykus į gyventojų aptarnavimo padalinius, prieš tai iš anksto užsiregistravus vizitui. Nelaukite paskutinės gegužės dienos, tuomet valstybinės institucijos dėl to užimtumo dirba lėtai neatsižvelgiant į gyventojams aktualius pateikimo terminus.

Pajamų mokesčio sumokėjimas: kam?

PSD ir VSD deklaraciją turite sumokėti Sodrai. GPM mokama tiesiogiai VMI.

Gyventojų pajamų mokesčio susigrąžinimas: kam?

Tvarka nurodo, jog permokos grąžinamos tiems, kas laiku pateikė ir teisingai užpildė pajamų deklaraciją (EDS) bei nurodė tikslius banko sąskaitos duomenis. Atgaunama suma išmokam iki liepos 31 d.

GPM suma gali būti susigrąžinama, deklaravus išlaidas už: 

  • gyvybės draudimo įmokas;
  • pateikti įmokas į III pakopos pensijų fondus (atgausite dalį GPM);
  • dalį būsto kredito palūkanų (kai kreditas gautas iki 2009 m. sausio 1 d.);
  • sumokėtas įmokas už studijas ar profesinį mokymą;

SVARBU: nuo 2022 m. GPM išlaidų lengvata už remonto ir auklių paslaugas – nebegalioja.