PVM grąžinimas: kas ir kaip?

Pridėtinės vertės mokestis (toliau – PVM) yra vienas svarbiausių mokesčių, kuris padeda valstybei stabiliai laikytis ir patenkinti visuomenės poreikius. Jis tikrai labai ženkliai papildo šalies biudžetą, tad reikia dėkoti verslininkams, kurių indėlis į valstybės kūrimą yra labai svarbus.

Apie pridėtinės vertės mokestį

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) Lietuvoje yra netiesioginis mokestis, kuris taikomas prekių ir/ar paslaugų teikimui. PVM moka pardavėjas, o galutinai jį sumoka vartotojas.

PVM tarifai

Yra keli PVM tarifai.

  • Standartinis tarifas: 21%
  • Lengvatinis 9% tarifas: taikomas šilumos energijai, tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti, karštam vandeniui, knygoms, spaudiniams, keleivių vežimo paslaugoms, apgyvendinimo paslaugoms ir kt.
  • Lengvatinis 5% tarifas: taikomas neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms, vaistams, medicinos pagalbos priemonėms, laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams.
  • 0% tarifas: taikomas tam tikroms prekėms ir paslaugoms, pvz., eksportuojamoms prekėms, tarptautiniams keleivių vežimo maršrutams ir kt.

PVM mokėtojai

PVM mokėtojai yra verslo subjektai. Tai yra juridiniai asmenys (įmonės, UAB, MB ir kt.) ir fiziniai asmenys, kurie vykdo individualią veiklą. Taip pat ir viešosios institucijos: valstybės ir savivaldybių institucijos, įstaigos ir agentūros.

PVM apskaita

PVM mokėtojai privalo registruotis Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) ir tvarkyti PVM apskaitą. PVM apskaita tvarkoma pagal PVM įstatymą ir kitus teisės aktus. PVM deklaracijos teikiamos VMI elektroniniu būdu.

Kodėl valstybė yra skolinga?

Galbūt ne visai tikslu sakyti, kad valstybė tampa skolinga verslui. Paprasčiausiai verslai padaro permoką, tad dėl to, žinoma, kad turi galimybę ją susigrąžinti. Yra kelios skirtingos situacijos – kodėl ta permoka yra padaroma.

Pirkimų ir pardavimų skirtumas

Dažniausia PVM permokos priežastis yra pirkimų ir pardavimų skirtumas. Jei įmonė perka daugiau prekių ir paslaugų su PVM nei parduoda apmokestinamų prekių ir paslaugų – susidaro PVM permoka. Pavyzdžiui, jei įmonė perka statybines medžiagas su PVM ir stato namus, kuriuos parduoda be PVM, susidaro PVM permoka.

Taip pat PVM permoka gali atsirasti, jeigu įmonė importuoja daugiau prekių, nei eksportuoja.

PVM atskaitos

Įmonės gali atskaityti PVM sumą, kurią sumokėjo už prekes ir paslaugas, naudojamas apmokestinamoms prekėms ir paslaugoms gaminti ar teikti. Jei įmonė atskaito daugiau PVM, nei turi sumokėti – susidaro PVM permoka. Pavyzdžiui, jei įmonė perka degalus su PVM ir naudoja juos savo transporto priemonėms, skirtoms apmokestinamoms prekėms gabenti ji gali atskaityti PVM sumą, kuri yra sumokėta už degalus.

Kitos priežastys

Be to, PVM permoka gali atsirasti dėl įvairių kitų priežasčių, pavyzdžiui, dėl klaidų apskaitoje, mokesčių įstatymų pokyčių ar verslo modelio pasikeitimų.

Ar galiu susigrąžinti PVM permoką?

Tikrai taip. PVM grąžinimas yra ne tik galimas, tačiau ir gana paprastas, tad verslai, kuriems reikia pajamų veiklos plėtotei – turėtų susigrąžinti permoką.

PVM permokos susigrąžintojams keliami keli reikalavimai.

  • Jūs turite būti PVM mokėtojas. Tai reiškia, kad turite būti registruotas Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) ir tvarkyti PVM apskaitą.
  • Jums turi susidaryti PVM permoka. Tai reiškia, kad turite daugiau atskaitomo PVM, nei mokėtino PVM.
  • Jūs turite pateikti VMI prašymą grąžinti PVM permoką ir visus reikiamus dokumentus.

Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymas nurodo, kad: „PVM skirtumo grąžinimas ar įskaitymas sustabdomas, kai įgaliotos tirti nusikaltimus institucijos mokesčio administratoriui pateikia duomenis apie pradėtą PVM mokėtojo veiklos tyrimą dėl nusikalstamos veikos, jeigu tai yra susiję ar gali būti susiję su netinkamu PVM mokėtojo prievolių vykdymu (įskaitant neteisėtą PVM skirtumo grąžinimą ir įskaitymą). Jeigu atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, ikiteisminis tyrimas arba iškelta baudžiamoji byla nutraukti ar baudžiamojoje byloje įsiteisėja išteisinamasis nuosprendis, PVM skirtumas grąžinamas (įskaitomas) šio ir Mokesčių administravimo įstatymų nustatyta tvarka. Įgaliotos tirti nusikaltimus institucijos mokesčio administratoriui privalo pateikti duomenis apie pradėtą PVM mokėtojo veiklos tyrimą dėl nusikalstamos veikos, jeigu tai susiję ar gali būti susiję su netinkamu PVM mokėtojo prievolių vykdymu (įskaitant neteisėtą PVM skirtumo grąžinimą bei įskaitymą)”.

PVM grąžinimo kelias

Jei įmonei susidaro PVM permoka – ją galima susigrąžinti iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI). Norėdama susigrąžinti PVM permoką – įmonė turi pateikti VMI prašymą ir visus reikiamus dokumentus. VMI patikrins prašymą ir dokumentus. Jei viskas bus tvarkoje – grąžins PVM permoką į įmonės banko sąskaitą.

Prašymo pateikimas:

Prašymą grąžinti PVM permoką galite pateikti VMI elektroniniu būdu per Mano VMI portalą arba tiesiogiai VMI skyriuje. Prie prašymo reikia pridėti šiuos dokumentus:

  • Asmens tapatybės dokumentą;
  • PVM deklaracijas;
  • Sąskaitas faktūras ir kitus dokumentus, patvirtinančius atskaitomo PVM sumą;
  • Banko sąskaitos išrašą, kuriame nurodytas jūsų banko sąskaitos numeris, į kurį norite, kad būtų pervesta PVM permoka.

VMI patikrins jūsų prašymą ir dokumentus. Jei viskas bus tvarkoje – perves PVM permoką į jūsų banko sąskaitą per 30 darbo dienų.

Ką daryti su PVM permoka?

Jei turite PVM permoką – galite ją susigrąžinti iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI). Taip pat galite įskaityti PVM permoką į kitas mokesčių prievoles, pvz., pelno mokestį. Galiausiai, ją galite palikti ateities mokėjimams už PVM.

Naudingos nuorodos apie PVM

Norite sužinoti daugiau apie PVM ir kaip jį susigrąžinti? Žemiau rasite kelias naudingas nuorodas.