Sąskaitos faktūros šablonas dirbantiems su individualios veiklos pažyma


Individuali veikla pagal pažymą neatsiejama nuo sąskaitos faktūros. Kaip teisingai ji turi būti išrašoma? Kokia informacija turi būti pateikiama? Skaitykite straipsnyje – sąskaitos faktūros šablonas dirbantiems su individualios veiklos pažyma.

Asmuo, kuris dirba pagal individualią veiklą, kiekvieną kartą už suteiktas paslaugas arba parduotą prekę turi išrašyti sąskaitą-faktūrą. Taip pat žinoti, kaip atrodo sąskaitos-faktūros šablonas. Įsigilinus, tai tikrai nėra sudėtinga. Svarbiausia, kuo detaliau užpildyti visas skiltis.

Tinkamai suformuotoje sąskaitoje-faktūroje yra nurodyti šie duomenys:
  1. Dokumento pavadinimas. Dokumento viršuje didžiosiomis raidėmis užrašoma SĄSKAITA-FAKTŪRA.
  2. Dokumento serijos numeris. Siūlome naudoti ne tik skaičius, tačiau ir raides. Pavyzdžiui, savo asmenvardžio raides: Jonas Petraitis – JP1, JP2 ir t.t.
  3. Nurodoma data. Apskaitos žurnale galite pasirinkti, ar fiksuoti sąskaitos išrašymo, ar pinigų gavimo datą.
  4. Nurodykite konkretų parduoto gaminio ar paslaugos pavadinimą, vienetus ir pan. Norime paminėti, kad detalesnis apibūdinimas reikalingas ne paslaugos užsakovui, tačiau Jums pačiam.
  5. Nurodykite savo vardą, pavardę, pardavėjo kodą, asmens kodą, surenkamąją sąskaitą.

Sąskaitoje turi būti nurodyti rekvizitai ne tik paslaugos teikėjo, tačiau ir paslaugos priėmėjo. Ne visi noriai dalinasi savo duomenimis. Dažnu atveju užtenka įtraukti tik fizinio asmens vardą bei pavardę. Individualios veiklos sąskaita-faktūra Jums – būtina, tačiau paslaugos arba prekės gavėjas gali jos atsisakyti ir nenurodyti savo asmens kodo, jeigu to nenori.

Rekomenduojame naudoti ir išankstines sąskaitas, kurios tampa mokumo garantija.

Asmuo, kuris per metus uždirbo daugiau nei 45 tūkst./EUR privalo išrašyti PVM sąskaitą-faktūrą, o asmuo, kuris šios sumos neviršijo, išrašo sąskaitą-faktūrą. Anksčiau įprastai sąskaitai buvo reikalingas parašas, tačiau šiuo metu jo nebereikia.

Individuali veikla – sąskaita-faktūra, pavyzdys (galima individualios veiklos sąskaita faktūra):

Individuali sąskaita-faktūra gali skirtis. Svarbiausia “išlaikyti” būtinus punktus.

Sąskaita-faktūra yra reikalinga kiekvieną kartą, kai tik individualia veikla užsiimantis asmuo suteikia kokią nors paslaugą. Jeigu paslaugos priėmėjas tikina, kad sąskaita jam nėra reikalinga – ją išrašyti vis tiek būtina. Paprasčiausiai – neperduokite paslaugos gavėjui, pasilikite kopiją tik sau.

Dirbant individualią veiklą pagal pažymą, sąskaita-faktūra ar jos šablonas visada turėtų būti po ranka. Lygiai taip pat kaip ir apskaitos žurnalas, kadangi VMI turi teisę prašyti įrodyti savo pajamas sąskaitomis.

Sąskaitos-faktūros pildymas, dirbantiems pagal individualią veiklą, bus greitesnis ir paprastesnis su sąskaita123. Programoje išsaugojus duomenis pavyks greičiau išrašyti sąskaitas, kurios gali būti išrašomos pagal laikotarpį, veiklą, sesijos numerį ir kita. Stebėkite pajamų statistiką, valdykite patogiai klientų rekvizitus, atlikite dalinius mokėjimus, išrašykite kvitus ir dar daug kitų funkcijų.

Individualios veiklos skaičiuoklė

Asmeniui, kuris turi individualios veiklos pažymą, reikia mokėti trijų rūšių mokesčius: 2 SODRAI ir 1 VMI.

Mokami mokesčiai:

    • Gyventojų pajamų mokestis(GPM). Gyventojų pajamų mokestis yra skirstomas į 5 bei 15 procentų priklausomai nuo to, koks veiklos pelnas. Taigi, jeigu uždirbote daugiau nei 20 tūkst. eurų per metus – mokėsite 15 procentų. O jeigu mažiau – mokesčio tarifas bus mažesnis.
    • Valstybinio socialinio draudimo įmokos(VSD). Šiuo metu socialinio tarifo mokestis yra 28,9 procentų. Jeigu kaupiate pensiją + 2 procentai.
    • Privalomasis sveikatos draudimas(PSD). Kiekvieną mėnesį sumokamasis privalomasis sveikatos draudimas. Mokama 9 procentus nuo MMA. Šiuo metu PSD suma yra 36 EUR, kurį kitaip nedraustas asmuo turi mokėti kiekvieną mėnesį.
Savarankiškai susiskaičiuoti įmokas gali būti sudėtinga, tad rekomenduojame pasinaudoti internete esančiomis skaičiuoklėmis:

Gyventojas, vykdantis individualią veiklą pagal pažymą, tvarko buhalterinę apskaitą vadovaudamasis Lietuvos Respublikos finansų ministro 2003 m. vasario 17 d. įsakymu Nr. 1K-040 patvirtintomis Gyventojų, besiverčiančių individualia veikla (išskyrus gyventojus, įsigijusius verslo liudijimus), buhalterinės apskaitos taisyklėmis.