Kai mažoji bendrija MB už savo narį sumoka VSD ir PSD įmokas, ką svarbu žinoti?

Kostiumu vilkintis vyras kalba mobiliuoju telefonu stovėdamas prie modernaus stiklinio pastato. Vaizde yra tekstas lietuvių kalba, kuriame rašoma: "Kai mažoji bendrija MB už savo narį sumoka VSD ir PSD įmokas, ką svarbu žinoti?" perdengtas gradiento fone.

Mažosios bendrijos (toliau – MB) nario socialinio draudimo įmokų bazę sudaro 50 proc. iš MB išsiimamos MB nario asmeniniams poreikiams skirtos lėšų sumos, kuri deklaruojama VMI teikiamoje metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos (02 pajamų rūšies kodu).

Vadinasi, kuomet MB, vykdydama VSDĮ ir SDĮ nuostatas už MB narį sumoka šiuose teisės aktuose nustatyto dydžio VSD ir PSD įmokas, tai pagal GPMĮ 9 straipsnio 1 dalies 5 punkto nuostatas, MB lėšomis į biudžetą sumokėtos VSD ir PSD įmokos, nebūtų pažįstamos MB nario pajamomis, gautomis natūra. Taip yra todėl, nes pagal VSDĮ ir SDĮ nuostatas VSD ir PSD įmokas už MB narį moka jo draudėjas, t. y. MB.

Vis dėlto svarbu akcentuoti, kad aiškinant sisteminiu GPMĮ 9 straipsnio 1 dalies 5 punkto vertinimu, ir atsižvelgiant į MAĮ nustatytą turinio viršenybės prieš formą principą, GPMĮ 9 straipsnio 1 dalies 5 punkto nuostata negali būti taikoma visais atvejais (be išlygų) vien dėl formaliai atlikto veiksmo, kuriuo už gyventoją mokestį sumokėjo kitas asmuo. 

Taigi GPMĮ 9 straipsnio 1 dalies 5 punktas gali būti taikomas tik GPMĮ nuostatas ir sąžiningumo principą atitinkančiais atvejais, kai nėra piktnaudžiaujama teise, t. y., kai sumokėtas pajamų mokestis, VSD ir PSD įmokos savo esme nėra atlygis už gyventojo suteiktas paslaugas / atliktus darbus, perleistą turtą arba kita gauta nauda ir pan.

Kada galėtų būti pripažįstamos pajamos natūra

Jeigu MB už MB narį sumokėtų VSD ir / ar PSD įmokas, viršijančias VSDĮ ir SDĮ nustatytus dydžius, tai šiuose teisės aktuose nustatytus dydžius viršijančios, MB sumokėtos VSD ir PSD įmokos galėtų būti pripažįstamos MB nario natūra gautomis pajamomis. Šiuo atveju turėtų būti vertinamos visos su šių (viršijančių) įmokų mokėjimu susijusios aplinkybės, kad būtų nustatyta, ar MB narys gavo naudą – pajamas natūra, ar ne.

Primintina, kad gyventojo pajamos, gautos turtu, paslaugomis ar kita nauda ne pinigais, vadovaujantis GPMĮ 9 straipsniu, būtų pripažįstamos pajamomis, gautomis natūra, jei būtų tenkinamos visos pajamas natūra apibrėžiančioje sąvokoje (ji nustatyta GPMĮ 2 straipsnio 15 dalyje) nurodytos sąlygos. Pastarosios yra šios: 

  1. turto ar paslaugų davėjo ir naudos gavėjo tarpusavio santykiai yra pagrįsti siekimu duoti (gauti) ekonominę naudą ir
  2. siekis duoti (gauti) naudą yra kilęs dėl tam tikrų interesų ar sandorių įtakos, ir
  3. naudos davėjas siekia duoti naudą konkrečiam gyventojui.

Tai reiškia, kad pajamos natūra pripažįstamos tais atvejais, kai naudos atsiradimas yra sąlygotas turto natūra davėjo ir natūra gavėjo tam tikrais ekonominiais interesais, santykiais, susijusiais su darbine ar panašia veikla, ir dėl sandorių įtakos.

Pripažinus MB už MB narį sumokėtas VSDĮ ir SDĮ nustatytus dydžius viršijančias VSD ir PSD įmokas MB nario natūra gautomis pajamomis, gyventojų pajamų mokestį nuo natūra gautų (B klasei priskiriamų pajamų, kai MB narys yra nuolatinis Lietuvos gyventojas) pajamų privalės sumokėti MB narys, metams pasibaigus iki kitų metų gegužės 1 d. VMI pateikdamas Deklaraciją GPM311. Deklaracijoje GPM311 MB narys turės deklaruoti visas tiek pinigais, tiek natūra mokestiniu laikotarpiu gautas visų rūšių pajamas (išskyrus neapmokestinamas nedeklaruojamas pajamas). 

Svarbu nepamiršti, kad iš MB natūra gautas pajamas MB narys galės savo pasirinkimu priskirti, t. y., deklaruoti kaip su darbo santykiais susijusias pajamas (02 pajamų rūšies kodu) arba kaip pajamas iš paskirstytojo pelno – dividendus (pajamų rūšies kodu 26). Atitinkamai su darbo santykiais susijusios pajamos, deklaruotos 02 pajamų rūšies kodu būtų apmokestinamos taikant 20 proc.2 pajamų mokesčio tarifą, o pajamos iš paskirstytojo pelno- dividendai, deklaruotos pajamų rūšies kodu 26, taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą. Deklaracijoje GPM311 apskaičiuotą mokėtiną pajamų mokesčio sumą MB narys privalės sumokėti (įmokos kodu 1441) į vieną iš VMI pajamų surenkamųjų sąskaitų iki Deklaracijos GPM311 pateikimo termino pabaigos (kitų metų gegužės 1 d.).

Taigi akcentuotina, kad, siekiant teisingai pritaikyti GPMĮ nuostatas, reglamentuojančias pajamas natūra, kiekviena konkreti situacija turi būti vertinama individualiai, atsižvelgiant į faktines aplinkybes, tarp šalių susiklosčiusių santykių esmę, jų susitarimų turinį bei kitas aplinkybes.