Laisvai samdomas specialistas: ko tikėtis iš freelancerio?

 

Laisvai samdomų specialistų poreikis auga kiekvienais metais, kiekvieną mėnesį ir net kiekvieną dieną. Daugeliui darbdavių labiau apsimoka sudaryti bendradarbiavimo sutartis su freelanceriais nei samdyti asmenis pagal darbo sutartį. Tai ir dažnai pigiau, mažiau buhalterijos, galiausiai, darbas nuotoliniu būdu tinka ir vadovams, kuriems nereikia sukti galvos dėl darbovietės įrengimo.

Tiesa, kol vieni jau seniai džiaugiasi subūrę ištikimų freelancerių bendruomenę savo įmonėje, tuo tarpu kiti vis dar gana nedrąsiai žiūri į tokius specialistus. O jeigu jie “paves” paskutinę minutę? O jeigu jie nejaučia atsakomybės? 

Pirmieji žinginiais – gal ir nedrąsus, tačiau paskui – viskas kur kas paprasčiau.

Lietuviams – per konservatyvu?

Galima drąsiai sakyti ir statistika tai įrodo, kad laisvai samdomi specialistai yra viena labiausiai besiplečiančių darbo rinkos dalių per paskutinius kelerius metus. Ir Vakarų Europoje, Amerikoje, žinoma, ir Lietuvoje. Nors ilgai buvo teigiama, kad lietuviai per daug konservatyvūs tokio tipo specialisto samdymui, tačiau galima pasidžiaugti, kad vis daugiau išdrįsta į savo komandas įtraukti  savo sferos profesionalus, kurie dirba nuotoliniu būdu ir dažniausiai vienu metu kontaktuoja su keliomis įmonėmis.

Laisvai samdomas specialistas

Žinoma, toks veiklos pobūdis tikrai ne kiekvienam, tačiau tai, kad kai kurie taip dirba dešimtmečius – geriausiai įrodo, kad apsimoka, verta, patogu ir svarbiausia – įmanoma.

Tendencijos, šiems specialistams, taip pat yra teigiamos. Prognozuojama, kad per artimiausius dešimt metų – daugelis samdomų specialistų tarp freelanceriais, kadangi… įmonei tai labiau apsimoka. Jos skatins “įsidarbinti patiems”, tačiau išlaikys paslaugos užsakymo forma. O tuo pačiu ir laisvai samdomi specialistai galės kur kas laisviau rinktis darbdavius, kurie siūlo geresnes sąlygas, patrauklesnę algą bei kitus bonusus, kurie patrauks dirbantįjį sau.

Ar laisvai samdomi specialistai yra mažiau lojalūs?

Bene pati didžiausia baimė, kuri gali atgrasyti nuo specialisto, kuris dirba sau, įtraukiamo į komandą – baimė, kad jis yra mažiau lojalus, mažiau priklausomas nuo darbo vietos, tad gali „pavesti“, kai labiausiai to nereikia.

Pirmiausia reikia suprasti, kad daugelis darbuotojų apskritai kasdien atlieka įvairias funkcijas tik dėl to, kad jiems reikia pinigų. Jie tikrai mieliau būtų namuose, su vaikais, savo augintiniu arba paprasčiausiai gulėtų pajūryje. Tačiau jiems reikia užmokesčio, kuris ir turi motyvuoti. Taip pat yra ir su laisvai samdomais specialistais. Jie tikrai nenorės prarasi to kliento, kuris jiems siūlo geras darbo sąlygas. Ir lojalumas čia priklauso ne nuo to – kaip asmuo įdarbinamas, tačiau nuo to – ką įmonė siūlo. O jeigu siūloma ne tik geras užmokestis už paslaugas, tačiau taip pat ir mokymai, priedai bei kitos smulkmenos, žinoma, freelanceris gali būti ir tikrai bus ištikimas vienai ir tai pačiai įmonei kelis metus ir net dešimtmečius.

Laisvai samdomas specialistas

Freelanceriai nėra suinteresuoti vienkartiniu darbu. Jie visada tikisi su įmone užmegzti nuolatinio bendradarbiavimo santykius. Tai – saugumas abiem pusėms. Tad ir pasitikėjimo reikia daugiau. Juk lygiai taip pat laisvai samdomas specialistas gali bijoti, kad vieną dieną – jo paslaugų paprasčiausiai nebereikės. Ir svarbiausia – jokio perspėjimo, jokios išeitinės. Taigi, abipusis pasitikėjimas yra labai svarbus. O jis pasiekiamas bendraujant.

Paslaugų teikimo sutartis

Galiausiai, abi pusės kur kas labiau pasitikės viena kita ir tokiu atveju, jeigu bus sudaroma partnerystės sutartis, kurioje aptarti visi patys svarbiausi niuansai. Tai lyg darbo sutartis, tačiau ne tokia įpareigojanti. Visgi, padedanti abiem pusėms geriau suprasti ne tik veiklos planą, užmokestį, tačiau taip pat ir suteikianti saugumo jausmą, kurio, pasikartosime, siekia ir darbdavys, ir laisvai samdomas specialistas.