Mažoji Bendrija Lietuvoje: nuo A iki Z!

Svarstote įkurti Mažąją Bendriją (MB), o gal jau veikiate šioje srityje, bet susiduriate su daugybe klausimų? Nuo registracijos proceso iki mokesčių niuansų – MB pasaulis gali kelti daug nežinomybės. Šiame straipsnyje aptarsime dažniausiai kylančius klausimus, pradedant MB veiklą ir pateikiame atsakymus į juos.

Kaip atsidaryti MB arba tapti jos nariu?

„Sodra“ patikslina, kad:

  • Kai Jūs įsteigiate MB – turite ją užregistruoti Juridinių asmenų registre.
  • Užregistravus, Jūs, kaip draudėjas, esate fiksuojamas Valstybinėje mokesčių inspekcijos (VMI) Mokesčių mokėtojų registre.
  • VMI duomenis perduoda „Sodrai“.
  • Dažniausiai per 5 dienas nuo MB įregistravimo Juridinių asmenų registre – turite pateikti duomenis apie savo Mažosios Bendrijos narius Juridinių asmenų dalyvių informacinei sistemai (JADIS).

Kodėl esant MB turiu mokėti įmokas / mokesčius „Sodrai“?

Mažųjų Bendrijų nariai priskiriami savarankiškai dirbantiems asmenims, todėl jie privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu: pensijų, ligos, motinystės, nedarbo socialiniu draudimu, sveikatos draudimu.

Mažųjų Bendrijų vadovai, kurie nėra tų bendrijų nariai, draudžiami tik pensijų socialiniu draudimu.

Kada turiu mokėti įmokas „Sodrai“?

  1. Tiek VSD, tiek PSD įmokas už einamąjį mėnesį reikia sumokėti ne vėliau nei iki to mėnesio paskutinės dienos.
  2. Mažųjų Bendrijų vadovai, nesantys bendrijos nariais, socialinio draudimo įmokas moka ne vėliau kaip iki kito mėnesio 15 dienos.
  3. Už užsieniečius, turinčius leidimus laikinai gyventi Lietuvoje, kurie yra MB nariai, rekomenduojama PSD įmokas sumokėti avansu, nes tik sumokėjus šių asmenų einamojo mėnesio PSD įmoką jie yra laikomi draustais privalomuoju sveikatos draudimu.

MB narys vyksta į komandiruotę. Ar dienpinigiai yra neapmokestinami?

Vadovaujantis PMĮ13 nuostatomis, nustatyta tvarka įformintas MB nario išvykimas iš nuolatinės darbo vietos atlikti darbo funkcijas ar kelti kvalifikaciją laikomas komandiruote. MB nario komandiruotės dienpinigiai, apskaičiuoti Komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų taisyklių 14 ir Maksimalių dienpinigių dydžių sąrašo 15 nustatyta tvarka, neapmokestinami, deklaruojami 05 pajamų rūšies kodu“.

VMI

Norite sužinoti plačiau apie visus Mažosios Bendrijos privalomus mokesčius? Paruošėme Jums dedikuotą publikaciją štai čia, kurioje yra naujausia MB mokesčių prievolės apžvalga.

Kokios sąnaudos yra priskiriamos MB leidžiamiems atskaitymams?

Leidžiamiems atskaitymams priskiriamos visos faktiškai patirtos įprastinės tokiai veiklai išlaidos, būtinos pajamoms uždirbti ar ekonominei naudai gauti.

Kas nustato MB nekilnojamojo turto mokestinę vertę?

Nekilnojamąjį turtą vertina turto vertintojas — Valstybės įmonė Registrų centras.

Norite pasidomėti MB galimybėmis dar plačiau? Kviečiame susipažinti su itin detalia mūsų apžvalga, kuriuoje lyginame Mažosios Bendrijos ir Individualios veiklos pagal pažymą trūkumus ir privalumus.