Prasymas atleisti is darbo pagal 56 str: pavyzdys

Ilgų plaukų žmogus, dėvintis juodą viršutinę dalį, sėdi prie stalo su nešiojamuoju kompiuteriu ir užsidengia veidą abiem rankomis. Ant rašomojo stalo taip pat yra uždara sąsiuvinė ir akiniai. Fonas yra paprastas baltas.


Prasymas atleisti is darbo pagal 56 str: pavyzdys | Sąskaita123

Prašymas atleisti iš darbo yra oficialus dokumentas, kurį darbuotojas pateikia darbdaviui, nes siekia nutraukti darbo santykius. Darbo sutarties nutraukimas darbuotojo atveju turi būti tvarkingas, aiškiai suformuluotas ir laikomas svarbiu dokumentu tiek darbuotojui, tiek darbdaviui.

Prašymas atleisti iš darbo forma yra šablonas arba pavyzdys, kurį asmenys gali naudoti norėdami pateikti prašymą nutraukti darbo santykius.

Prašymas atleisti iš darbo: forma ir turinys

Žemiau pateikiamas šablonas bei gairės, kurios padės parašyti tinkamą prašymą.

Svarbu suprasti atitinkamus darbo kodekso straipsnius ir darbdavio vaidmenį procese, ypač kai kalbama apie darbo sutarties nutraukimą su darbdavio sutikimu. Sutarties nutraukimas darbuotojo iniciatyva yra reglamentuotas darbo kodekse, kuris nurodo sąlygas, kuriomis darbuotojas gali nutraukti sutartį be rimtos priežasties, taip pat procedūras ir pranešimus, kuriuos reikia atlikti, pabrėžiant darbuotojo teises ir darbdavio pareigas šio proceso metu.

Prašymo šablonas

  • [Vardas, Pavardė][Adresas][Miestas, Pašto kodas][El. paštas][Telefono numeris]

  • [Įmonės pavadinimas][Vadovo vardas, pavardė][Įmonės adresas][Miestas, Pašto kodas]

  • [Data]

PRAŠYMAS DĖL DARBO SUTARTIES NUTRAUKIMO DARBUOTOJO INICIATYVA

Gerb. [Vadovo vardas, pavardė],

Prašau nutraukti mano darbo sutartį nuo [nurodykite pageidaujamą datą]. Aš dirbu įmonėje nuo [darbo pradžios data], einu [pareigos]. Prašymas yra pateikiamas vadovaujantis Lietuvos Respublikos Darbo kodekso [nurodykite straipsnį] straipsniu, informuojant darbdavį ne vėliau kaip prieš dvidešimt kalendorinių dienų, išskyrus atvejus, kai darbdavys sutinka sutrumpinti arba atsisakyti įspėjimo laikotarpio.

Dėkoju už galimybę dirbti ir tobulėti šioje įmonėje. Prašau informuoti apie tolimesnius veiksmus, susijusius su darbo užbaigimu, bei sutvarkyti visus reikiamus dokumentus.

Su pagarba, [Parašas] [Vardas, pavardė]

Svarbi informacija

Prašymas atleisti iš darbo yra svarbus oficialus dokumentas, todėl jį reikia parengti laikantis nustatytų taisyklių ir formalumų. Svarbu, kad jis būtų trumpas, aiškus ir išlaikytų formalų toną. Paprastai prašymas atleisti iš darbo turi būti pateiktas rašytine forma, kad būtų išvengta nesusipratimų ar ginčų dėl jo pateikimo.

  1. Aiškiai nurodykite datą. Prašyme turėtų būti aiškiai parašyta data – nuo kada norite nutraukti darbo sutartį. Laikykitės įmonės nustatyto įspėjimo laikotarpio, kuris gali būti nurodytas darbo sutartyje arba reglamentuojamas Darbo kodekso.

  2. Nurodykite darbo pradžios datą. Tai padeda darbdaviui sekti jūsų darbo stažą ir tvarkyti dokumentus.

  3. Pasirinkite tinkamą priežastį. Nors darbuotojas neprivalo nurodyti konkrečios priežasties – galite trumpai išdėstyti, kodėl norite nutraukti darbo sutartį. Pvz., karjeros pokyčiai, šeimyninės aplinkybės, asmeninės priežastys, tačiau svarbu turėti svarbių priežasčių (svarbių priežasčių) nutraukti darbo sutartį, kaip nurodyta Darbo kodekso 55 straipsnyje.

  4. Pateikite teisingą straipsnį. Lietuvos Respublikos Darbo kodekso straipsnis nurodo, ar sutartis nutraukiama pagal jūsų norą, darbdavio iniciatyva ar šalių susitarimu. Dažniausiai naudojamas 55 ar 56 straipsnis.

  5. Formuluokite mandagiai. Tai oficialus dokumentas, todėl svarbu išlaikyti mandagų toną ir išreikšti dėkingumą už darbą, ypač jei nutraukimas vyksta jūsų iniciatyva.

  6. Pasiruoškite tolesniems veiksmams. Paprašykite informacijos apie galutinius atsiskaitymus, neatidėliotinas procedūras (pvz., atostogų kompensaciją ar darbo pažymėjimų grąžinimą).

Laikantis šių kėsinimo gairių ir naudojantis šablonu – jūsų prašymas atleisti iš darbo bus tvarkingas, mandagus ir oficialus.

Pagrindiniai duomenys, kurie turi būti nurodyti prašyme:

  • Vardas ir pavardė – tai darbuotojo tapatybė.

  • Darbdavio vardas ir pavardė – adresuojamas asmuo, kuris turi sprendžiamąją galią atleisti iš darbo.

  • Prašymo data – data, nuo kurios pradedamas skaičiuoti įspėjimo laikotarpis, jei taikomas.

  • Darbo sutarties data – padeda aiškiai identifikuoti, kada prasidėjo darbo santykiai ir kada jie turi baigtis.

Kas dar yra svarbu?

Svarbu paminėti, kad darbuotojas neprivalo nurodyti priežasties, kodėl nori išeiti iš darbo, nebent tai yra susiję su svarbiomis aplinkybėmis, tokiomis kaip sveikatos problemos, persikėlimas ar kitos asmeninės priežastys. Tai leidžia darbuotojui išlaikyti privatumo teisę ir suteikia laisvę priimti sprendimą dėl darbo nutraukimo be išsamesnio pagrindimo.

Prašymas turėtų būti trumpas ir aiškus, neperkrautas informacija ar emocijomis. Jame svarbiausia išreikšti norą nutraukti darbo santykius ir nurodyti – kada tai turėtų įvykti.

Be to, prašymo atleisti iš darbo forma dažnai yra sudaryta panašiai kaip atostogų prašymas – tai formalus prašymas, kuriame nurodomi tik pagrindiniai faktai, o priežastys paliekamos neprivalomomis.

Darbuotojai dažnai turi galimybę atsisiųsti šablonus ar formas, pavyzdžiui, prašymo atleisti iš darbo savo noru formos pavyzdį, kurį galima lengvai pritaikyti pagal savo situaciją. Tai padeda užtikrinti, kad prašymas bus pateiktas tinkama forma ir laikantis įstatymų reikalavimų, lengvinami administraciniai procesais ir užtikrinamas sklandus darbo santykių nutraukimas.

Darbo sutarties nutraukimo priežastys

Darbo sutarties nutraukimo priežastys gali būti įvairios, tačiau jos turi būti pagrįstos teisės aktų nuostatomis. Pagal Lietuvos Respublikos Darbo kodeksą, darbo sutartis gali būti nutraukta darbuotojo iniciatyva dėl svarbių priežasčių, tokiais atvejais kaip darbuotojo sveikatos būklė, šeimos nario ar kartu gyvenančio asmens slaugymas, pensinis amžius ir kt.

Priežastys

Darbo sutarties nutraukimo priežastys gali būti skirstomos į kelias kategorijas:

  • Sveikatos būklė: Jei darbuotojas dėl sveikatos problemų negali atlikti savo darbo funkcijų, jis gali nutraukti darbo sutartį. Tai gali būti susiję su ilgalaikėmis ligomis ar sveikatos būklėmis, kurios trukdo atlikti darbą.

  • Šeimos nario ar kartu gyvenančio asmens slaugymas: Jei darbuotojas slaugo asmenį, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, jis gali nutraukti darbo sutartį. Tai leidžia darbuotojui skirti daugiau laiko ir dėmesio slaugomam asmeniui.

  • Pensinis amžius: Jei darbuotojas sulaukė senatvės pensijos amžiaus ir įgijo teisę į visą senatvės pensiją dirbant pas tą darbdavį pagal neterminuotą darbo sutartį, jis gali nutraukti darbo sutartį. Tai suteikia galimybę darbuotojui išeiti į pensiją ir gauti pensiją be papildomų kliūčių.

Prašymo pateikimo procesas

Prašymo atleisti iš darbo pateikimo procesas yra esminė darbo santykių nutraukimo dalis, kurios metu svarbu laikytis formalių reikalavimų, kad būtų išvengta nesusipratimų ar teisinių problemų. Darbdavys ne vėliau kaip dvidešimt kalendorinių dienų prieš atleidimą turi būti informuotas apie darbuotojo ketinimą užbaigti sutartį.

1. Prašymo pateikimo būdai

Darbuotojas gali pasirinkti kelis būdus, kaip pateikti prašymą atleisti iš darbo.

  • Tiesioginis pristatymas. Dažniausiai darbuotojas asmeniškai įteikia prašymą darbdaviui ar jo atstovui įmonės viduje. Šis metodas užtikrina, kad prašymas bus nedelsiant priimtas ir įformintas. Svarbu, kad gavėjas pasirašytų dokumentą ar įrašytų prašymo gavimo datą, taip patvirtindamas jo gavimą.

  • Registruotas paštas. Jei darbuotojas negali pristatyti prašymo asmeniškai – jis gali siųsti prašymą registruotu paštu į darbdavio įmonės buveinės adresą. Registruotas laiškas užtikrina, kad bus gautas įrodymas apie laiško pristatymą, todėl tai suteikia teisinį pagrindą. Darbuotojui svarbu išsaugoti pašto kvitą kaip įrodymą, kad prašymas buvo išsiųstas.

Šie metodai padeda užtikrinti, kad prašymas bus tinkamai perduotas ir dokumentuotas, o darbuotojas išlaikys savo teises, net jei kiltų nesusipratimų dėl prašymo gavimo. Taip pat svarbu paminėti, kad ir darbdavys turi savo atsakomybes per atsistatydinimo procesą – įskaitant prašymo gavimo patvirtinimą ir rašytinių susitarimų būtinybę.

2. Prašymo gavimo patvirtinimas

Svarbu, kad darbdavys ar jo atstovas patvirtintų prašymo gavimą. Tai gali būti padaryta keliais būdais.

  • Parašas ant dokumento kopijos, kurioje yra nurodyta gavimo datą.

  • Elektroninis patvirtinimas, jei prašymas pateikiamas elektroniniu būdu (jei tai leidžiama įmonės politika).

  • Registruoto pašto atveju – gavimo pažyma, kurią suteikia pašto paslauga.

Šis patvirtinimas yra labai svarbus, nes užtikrina, kad prašymas buvo gautas laiku ir užkerta kelią galimiems ginčams dėl to, kada buvo pradėtas darbo santykių nutraukimo procesas. Darbdavys darbo dieną privalo įforminti darbo sutarties nutraukimą ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną.

3. Prašymo pateikimo terminas

Pagal Lietuvos Respublikos Darbo kodeksą – darbuotojas prašymą atleisti iš darbo turi pateikti darbdavys ne vėliau kaip prieš 20 kalendorinių dienų iki norimos darbo sutarties nutraukimo datos. Tai vadinamasis įspėjimo laikotarpis, kuris suteikia darbdaviui laiko suplanuoti darbo pakeitimus, organizuoti personalo pertvarkas ir užtikrinti, kad būtų tinkamai įforminta darbo sutarties pabaiga. Be to, darbdavys privalo įforminti darbo sutarties pabaigą laikydamasis įspėjimo laikotarpio ir užtikrindamas, kad būtų sumokėtos visos priklausančios išmokos.

Jei darbuotojas prašymą pateikia mažiau nei prieš 20 dienų – darbdavys gali sutikti su trumpesniu terminu, tačiau teisiškai darbdavys neprivalo priimti tokio prašymo, todėl darbuotojams rekomenduojama laikytis reikalaujamo įspėjimo laikotarpio, kad būtų išvengta nesklandumų.

4. Darbo sutarties nutraukimas ir įforminimas

Pagal Darbo kodeksą – darbdavys paskutinę darbo dieną privalo įforminti darbo sutarties nutraukimą. Tai reiškia, kad darbdavys turi:

  • Užpildyti ir pasirašyti dokumentus dėl darbo sutarties pasibaigimo.

  • Atlikti visus reikalingus atsiskaitymus su darbuotoju, įskaitant neišnaudotų atostogų kompensaciją, darbo užmokesčio likutį ir kitus finansinius įsipareigojimus.

  • Pateikti darbo pabaigos pažymėjimą (jei to reikalauja įstatymai ar įmonės politika), kad darbuotojas galėtų naudoti jį tolimesniam įdarbinimui ar kitoms reikmėms.

Neįvykdžius šių reikalavimų – darbuotojas gali reikalauti teisinės kompensacijos ar ieškoti teisinės pagalbos.

5. Darbuotojo atsakomybė

Darbuotojui taip pat svarbu pasirūpinti:

  • Perduoti visus darbo įrankius, dokumentus ir kitus įmonės turtus

  • Užtikrinti sklandų perėjimą. Tam tikromis aplinkybėmis darbuotojas gali būti paprašytas atlikti paskutines užduotis ar perduoti darbus kitam kolegai.

Pateikus prašymą laiku ir laikantis tinkamos procedūros – darbo santykių nutraukimas taps tvarkingu ir teisėtu procesu, išlaikoma abipusė pagarba tarp darbuotojo ir darbdavio. Taip pat svarbu įforminti darbo sutarties pasibaigimą, kad būtų užtikrintas formalus sutarties nutraukimas.

Teisinės pasekmės ir darbuotojo teisės

Pateikus prašymą atleisti iš darbo – darbuotojas turi toliau vykdyti savo pareigas ir laikytis visų darbo sutarties ir vidinės tvarkos taisyklių nuostatų iki paskutinės darbo dienos. Svarbu, kad darbuotojas turėtų reikšmingų priežasčių baigti sutartį, nes tai padeda išvengti galimų teisinių pasekmių ir užtikrina, kad darbo santykiai būtų nutraukti teisėtai.

Darbuotojas privalo:

  • Dirbti sąžiningai. Įvykdyti visus paskirtus uždavinius ir atsakomybes, parodyti profesionalumą ir atsakomybę iki paskutinės darbo dienos.

  • Bendradarbiauti su kolegomis. Užuot sukūręs neigiamą atmosferą – darbuotojas turėtų palaikyti gerus santykius su kolegomis ir darbdaviu, kad užtikrintų sklandų darbo proceso perdavimą.

  • Laikytis vidinės tvarkos. Tai apima įmonės taisyklių, politikos ir procedūrų laikymąsi, pavyzdžiui, informavimą apie bet kokius pasikeitimus ar problemas, susijusias su darbu.

Jeigu darbuotojas išeina iš darbo neparašęs prašymo atleisti iš darbo arba nesilaiko nustatyto įspėjimo laikotarpio – jis gali būti baudžiamas pagal Darbo kodekso 235 straipsnį dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo. Šios pasekmės gali apimti:

  • Baudas. Darbdavys gali skirti piniginę baudą, jei darbuotojas nesilaiko taisyklių, dėl kurių darbo santykiai nutraukiami.

  • Teisinės pasekmės. Neatitikimai gali turėti įtakos darbuotojo galimybėms gauti darbą kitose įmonėse, ypač jei darbdavys pateikia neigiamą rekomendaciją ar atsiliepimą apie darbuotojo elgesį.

Darbuotojas turi teisę atšaukti pareiškimą pabeigti sutartį ne vėliau kaip per tris darbo dienas nuo jo padavimo dienos. Tai suteikia darbuotojui galimybę apmąstyti savo sprendimą ir galbūt likti įmonėje, jei situacija pasikeičia arba atsiranda naujų aplinkybių. Norint atšaukti prašymą, darbuotojas turėtų:

  • Pateikti raštišką atšaukimą. Šis dokumentas turėtų būti aiškiai suformuluotas ir pateiktas darbdaviui, nurodant, kad darbuotojas nori atšaukti ankstesnį prašymą.

  • Užtikrinti, kad atšaukimas būtų gautas. Darbuotojas turėtų gauti patvirtinimą iš darbdavio, kad atšaukimas buvo gautas ir priimtas.

Pagal Darbo kodeksą, darbo sutartis ir terminuota darbo sutartis gali būti nutrauktos darbuotojo rašytiniu pareiškimu. Tai leidžia darbuotojui išlaikyti kontrolę per darbo santykių nutraukimo procesą ir užtikrinti, kad viskas vyktų teisingai ir teisėtai. Svarbu, kad darbuotojas būtų informuotas apie savo teises ir pareigas, kad galėtų efektyviai valdyti situaciją ir užtikrinti savo interesus.

Pavyzdys

Pavyzdžiui, jei darbuotojas dėl sveikatos problemų negali atlikti savo darbo funkcijų, jis gali nutraukti darbo sutartį. Prašymas atleisti iš darbo turi būti rašytinis ir pateiktas darbdaviui ne vėliau kaip prieš 5 darbo dienas nuo norimos atleidimo datos. Darbdavys privalo išmokėti darbuotojui dviejų jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinę išmoką.

Štai kaip gali atrodyti toks prašymas:

Prašymo šablonas

  • [Vardas, Pavardė][Adresas][Miestas, Pašto kodas][El. paštas][Telefono numeris]

  • [Įmonės pavadinimas][Vadovo vardas, pavardė][Įmonės adresas][Miestas, Pašto kodas]

  • [Data]