Sodros grindys: kas ir kaip?

Sodros grindys – tai socialinio draudimo įmokų minimali suma, kurią privalo mokėti darbdaviai už visus savo darbuotojus (net jei jų darbo užmokestis yra mažesnis už minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA).

Ši nuostata įvesta siekiant užtikrinti, kad visi dirbantys asmenys turėtų pakankamą socialinio draudimo stažą ir galėtų gauti atitinkamas išmokas ateityje.

Sodros grindų dydžiai

2024 m. Sodros grindų dydžiai yra:

  • Privalomiems draudžiamiesiems: 840 Eur (MMA)
  • Savarankiškai dirbantiems asmenims: 840 Eur (MMA)

Ką reiškia Sodros grindys darbdaviams?

Darbdaviai privalo mokėti socialinio draudimo įmokas nuo ne mažesnės už Sodros grindis sumos, net jei darbuotojo darbo užmokestis yra mažesnis. Pavyzdžiui, jei darbuotojo darbo užmokestis yra 600 Eur, darbdavys privalo sumokėti socialinio draudimo įmokas nuo 840 Eur sumos.

Ką reiškia Sodros grindys darbuotojams?

Darbuotojams, už kuriuos darbdaviai moka socialinio draudimo įmokas nuo Sodros grindų  –  priskiriamas minimalus draudžiamasis darbo užmokestis, t.y. 840 Eur (MMA). Tai reiškia, kad skaičiuojant socialinio draudimo stažą, pensiją ir kitas išmokas  –  bus naudojamas 840 Eur (MMA) darbo užmokesčio dydis (net jei darbuotojas iš tikrųjų gavo mažesnį atlyginimą).

Išimtys iš Sodros grindų taisyklės

Yra keletas išimčių iš Sodros grindų taisyklės. Pavyzdžiui, Sodros grindys netaikomos:

  • Neįgaliesiems darbuotojams, kuriems nustatytas 50 % ar didesnis nedarbingumo lygis.
  • Darbuotojams, dirbantiems pagal terminuotas darbo sutartis, kurių terminas yra trumpesnis nei 6 mėnesiai.
  • Darbuotojams, dirbantiems ne visą darbo dieną.

Ar esant grindims – galima dirbti mažiau nei 1 etatas?

Taip, esant Sodros grindims galima dirbti mažiau nei 1 etatą. Darbdaviai privalo mokėti socialinio draudimo įmokas nuo ne mažesnės už „Sodros” grindis sumos, nepriklausomai nuo to, kiek valandų per dieną ar savaitę dirba darbuotojas.

Tai reiškia, kad galite dirbti, pavyzdžiui, 0,5 etato, 0,75 etato ar bet kurią kitą dalinį etatą, ir vis tiek gausite visas socialinio draudimo garantijas, lyg dirbtumėte 1 etatą.

Svarbu tai, kad Sodra nurodo, jog: „<…> dirbant pas du darbdavius prievolės primokėti nėra nė vienam darbdaviui, nepaisant to, kokio dydžio bendrai darbines pajamas gauna darbuotojas“.