Algos bazinis dydis 2024 metais

Vaizdas iš apačios į aukštus, modernius dangoraižius blyškiame danguje. Centre yra tekstas „ALGOS BAZINIS Dydis 2024 Metais“, kuris išvertus iš anglų kalbos reiškia „Pagrindinis atlyginimo dydis 2024 metais“. Mėlynos geometrinės figūros puošia kampus.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. buvo pakeistas valstybės tarnautojų, biudžetinių įstaigų darbuotojų, pareigūnų ir politikų pareiginių algų bazinis dydis, vadinamas algos atlyginimo bazinis dydis. Šis pakeitimas atliktas remiantis Valstybės duomenų agentūros paskelbtu 2022 m. vidutiniu mėnesiniu šalies darbo užmokesčiu, įskaitant individualias įmones.

Kiek padidėjo minimalus pareiginės algos bazinis dydis 2024?

2024 metais, remiantis atlyginimo bazinio dydžio nustatymo įstatymu, minimalus pareiginės algos dydis padidėjo nuo 65 eurų iki 610 eurų, paveikdamas apie 47 tūkstančius darbuotojų. Šiam padidinimui valstybė skirė 38,6 mln. eurų. Tai svarbus žingsnis, siekiant užtikrinti tinkamas darbo sąlygas ir atlyginimus valstybės sektoriuje.

Pareiginės algos padidėjimai pagal pareigybių lygius

Palyginus su iki 2023 m. gruodžio 31 d. galiojusiais pareiginės algos koeficientais, pasikeitimai tokie:

pareiginės algos atlyginimo bazinio dydžio pasikeitimai
  • C lygio pareigybių (slaugytojo padėjėjas, ugniagesys gelbėtojas, vairuotojas, virėjas ir kt.) – 69 eurai

  • B lygio pareigybių (apskaitininkas, sandėlininkas, sekretorius ir kt.) – 65 eurai

  • A lygio pareigybių (teisininkas, buhalteris, bibliotekininkas ir kt.) – 80 eurų

  • Struktūrinio padalinio pavaduotojo (A lygis) – 87 eurai

  • Struktūrinio padalinio vadovo (A lygis) – 83 eurai

  • Įstaigos vadovo pavaduotojo – 257 eurai

  • Įstaigos vadovo (kultūros centro, sporto centro, daugiafunkcinio centro ir kt.) – 610 eurų

Pareiginės algos koeficientų perskaičiavimas

Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymo Nr. VIII-1316 pakeitimo įstatymo 2 straipsnio 10 dalyje numatyta, kad valstybės tarnautojų pareiginės algos koeficientai bus perskaičiuojami pagal asignavimų darbo užmokesčiui perskaičiavimo taisykles. Koeficientas apskaičiuojamas valstybės tarnautojo iki įstatymo įsigaliojimo gautą pareiginę algą padalijant iš naujo pareiginės algos bazinio dydžio.

Gautas koeficientas bus apvalinamas iki šimtųjų dalių. Įsigaliojus įstatymui, pareiginė alga negali būti mažinama, jei tarnautojas tęsia tas pačias pareigas, išskyrus tam tikrus atvejus, nurodytus įstatyme.

  • Jei tarnautojo pareiginė alga yra 1 580 eurų, perskaičiavus pagal naują koeficientą, ji gali būti 1 571,15 eurų (t. y., sumažėja 8,85 eurais). Tokiu atveju koeficientas gali būti pakoreguotas iš 0,88 į 0,89, kad tarnautojo pareiginė alga nesumažėtų ir siektų 1 589 eurus.

Pareiginės algos indeksavimo tvarka

Nuo 2025 m. planuojama ne mažiau kaip kas dvejus metus perskaičiuoti ne bazinį dydį, bet įstaigos darbo užmokesčio fondą pagal dydžio nustatymo ir asignavimų principus. Šis perskaičiavimas vyks pagal susitarimus su profesinėmis sąjungomis. Įstaigos vadovai galės skirstyti darbo užmokesčio lėšas pagal įstaigos darbo užmokesčio politiką.

Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje bus nurodytas asignavimų darbo užmokesčiui indeksavimo dydis, kuris bus taikomas įstaigoms. Tokiu būdu bus užtikrintas teisingas ir sąžiningas darbo užmokesčio fondų paskirstymas visose biudžetinėse ir viešosiose įstaigose.

Valstybės tarnautojų pareiginės algos koeficientai politikams, pareigūnams ir teisėjams

Politikų, valstybės pareigūnų, teisėjų, taip pat Seimo, Vyriausybės ir Prezidento kanceliarijos kanclerių darbo užmokestis bus indeksuojamas nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje sutartu dydžiu pagal nustatymo ir asignavimų darbo principus. Jų darbo užmokestis bus fiksuotas įstatymu ir nepriklausys nuo įstaigos darbo užmokesčio politikos.

Savivaldybių merams, Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, žvalgybos pareigūnams ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams nuo 2023 m. liepos 1 d. taikomas naujas atlyginimo skaičiavimo principas.

Pirmasis asignavimų darbo užmokesčiui perskaičiavimas

Pagal nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje sutartą indeksavimo dydį ir asignavimų darbo užmokesčiui, pirmasis asignavimų darbo užmokesčiui perskaičiavimas bus atliktas 2025 m. rengiant 2026 m. Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą.

Išimtys ir specialūs atvejai

Yra kelios išimtys, kai šio įstatymo nuostatos taikomos skirtingai:

  • Valstybės politikų (išskyrus savivaldybių merus) pareiginėms algoms skaičiuoti šio įstatymo nuostatos taikomos tik nuo naujos politikų kadencijos pradžios.

  • Įstatymo 3 straipsnis taikomas savivaldybių merams, Konstitucinio Teismo, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, žvalgybos pareigūnams ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams nuo 2023 m. liepos 1 d.

Kodėl šie pakeitimai svarbūs?

Naujovės, susijusios su pareiginės algos bazinio dydžio nustatymo ir perskaičiavimu, padės užtikrinti, kad valstybės tarnautojai ir biudžetinių įstaigų darbuotojai gautų teisingą ir konkurencingą darbo užmokestį. Tai turėtų skatinti darbuotojų lojalumą ir padidinti viešojo sektoriaus patrauklumą darbo rinkoje.

Kaip bus taikomas naujas pareiginės algos dydis?

2024 m. pradžioje kiekviena biudžetinė ir viešoji įstaiga privalėjo perskaičiuoti darbuotojų pareiginės algos pagal naują bazinį dydį. Tai reiškia, kad įstaigų vadovai turės užtikrinti, jog darbo užmokesčio politika atitiktų naujus teisės aktus.

2025 metais numatomos darbo apmokėjimų redakcijos

Nuo 2025 metų sausio 1 dienos įsigalioja Lietuvos Respublikos biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo ir komisijų narių atlygio už darbą įstatymo 6 str. redakcija, kuri numato, kad pareiginės algos koeficientas bus taikomas įvairioms pareigybėms:

  • A1 lygio pareigybių algos koeficientai didinami 20%, palyginti su kitomis pareigybėmis

  • Socialinių paslaugų srities darbuotojų minimalūs koeficientai didinami 21%

  • Nacionaliniu ar tarptautiniu mastu pripažintų darbuotojų koeficientai gali būti didinami iki 100%

  • Trenerių koeficientai didinami pagal kvalifikacinę kategoriją: 1-a – 45%, 2-a – 55%, 3-a – 65%, 4-a – 75%, 5-a – 90%, 6-a – 100%

  • Treneriams be kvalifikacinės kategorijos koeficientai gali būti didinami iki 40%

  • Socialinių paslaugų darbuotojų koeficientai didinami pagal kvalifikaciją: 1-a – 15%, 2-a – 20%, 3-a – 30%

  • Socialinių paslaugų darbuotojams be kategorijos koeficientai gali būti didinami iki 10%

Kaip Sąskaita123 padeda prisitaikyti prie atlygio apskaičiavimo pakitimų?

Sąskaita123 padeda su algos atlyginimo bazinis dydis ir pareiginės bazinės algos dydžio pokyčiais, suteikdama šias naudas:

  • Automatinis skaičiavimas. Sistema automatiškai perskaičiuoja darbo užmokestį pagal naują bazinį dydį. Tai sumažina klaidų riziką ir taupo laiką.

  • Atlyginimų stebėjimas. Sąskaita123 leidžia lengvai sekti visus darbuotojų atlyginimų pokyčius, palyginant su ankstesniais mėnesiais. Tai padeda suprasti, kaip pokyčiai veikia įmonės finansus.

  • Lankstus ataskaitų kūrimas. Sistema generuoja išsamias darbo užmokesčio ataskaitas, kurias galima pritaikyti pagal įmonės poreikius. Tai palengvina ataskaitų teikimą vadovybei ar auditoriams.

  • Duomenų eksportavimas. Sąskaita123 leidžia eksportuoti darbo užmokesčio duomenis į skirtingus formatus. Tai naudingas sprendimas įmonėms, kurios integruoja duomenis su kitomis apskaitos sistemomis.

  • Lengvas prisitaikymas prie teisinių pokyčių. Kadangi sistema yra nuolat atnaujinama, Sąskaita123 užtikrina, kad atlyginimų skaičiavimas visada atitiktų naujausius teisės aktų reikalavimus.

Naudodamiesi Sąskaita123, įmonės gali greitai ir tiksliai reaguoti į pareiginės bazinės algos dydžio pokyčius.