Investicine Saskaita: Galimybės Gyventojams ir Nuostatos

Ant medinio stalo šalia žalių augalų yra jauki darbo vieta su nešiojamuoju kompiuteriu su grafikais. Teksto perdanga lietuvių kalba skelbia: „Investicine sąskaita – Puikus būdas investuoti“, o tai reiškia „Investicinė sąskaita – puikus būdas investuoti.

Investicine Saskaita: Galimybės Gyventojams ir Nuostatos

Investicine saskaita puikus būdas investuoti

Investicinė sąskaita tai tokia sąskaita, kuri skirta laikyti ir valdyti finansus, skirtus finansiniams produktams kaip akcijos, obligacijos, biržoje prekiaujami fondai (ETF) ir kiti vertybiniai popieriai. Per investicinę sąskaitą galima paveldėti finansinius produktus be neatidėliotino apmokestinimo, taip pat yra neribotos investavimo galimybės.

Seimas įteisino investicinę sąskaitą

Investicinė sąskaita nuo 2025

Nuo 2024 m. seime įteisinta nauja investavimo priemonė – investicinė sąskaita, kuri padės išvengti sudėtingo apmokestinimo reglamentavimo pajamoms, gautoms iš investicijų. Įstatymas įsigalios nuo 2025 metų sausio 1 d. (nuo 2025 m.), kai bus legalizuota nauja finansinė priemonė, investicinė sąskaita. Juo siekiama pagerinti sąlygas investuotojams, apmokestinant tik galutinius investavimo į finansinius produktus rezultatus.

Kas yra investicinė sąskaita?

Indėliai banke ar investicinės sąskaitos: ką pasirinkti?

Sąskaitos banke siekia net 22 mlrd. eurų

Statistikos duomenimis 2024 m. gyventojai Lietuvos bankuose laiko apie 22 mlrd. eurų, tačiau šios lėšos neatneša reikšmingos finansinės grąžos. Štai vienas iš Lietuvos bankų už 12 mėnesių indėlį moka apie 2.75 % palūkanų, tačiau jeigu sutartis nutraukiama nesulaukus metų pabaigos – palūkanos už indėlį nemokamos. Panaši situacija ir kituose bankuose. „SEB“ banko palūkanų normos nuo 2024 09 13 dienos nėra pastovios, jos apskaičiuojamos kiekvienos dienos pabaigoje. Taigi, investavimas per indėlį banke turi tokių minusų:

  • indėlį reikia laikyti iki termino pabaigos, negali išsiimti pinigų, jeigu staiga jų prireikia;

  • nedidelis pelnas.

    Gyventojai į kitus finansinius produktus investuoja vangiai, todėl tikimasi, kad atsiradusi investicinė sąskaita paskatins juos daugiau investuoti. Žmonėms nereikės atsidaryti naujos investicinės sąskaitos, ja bus laikoma bet kuri mokesčių administratoriui deklaruota sąskaita.

    Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisomis įteisinus investicinę sąskaitą bus galima investicijas „įdarbinti“ naudingiau. Pvz., anot „Verslo Žinių“ dienraščio internete finansų ekspertų, investavimas į obligacijas gali papildyti sąskaitą 13-15 % metine grąža. Tiesa, įspėjama, kad toks būdas gauti papildomų lėšų turi daug rizikų, kurios priklauso nuo įvairių veiksnių. Kuo žadami didesni procentai už vertybinius popierius tuo didesnės galimos rizikos.

Investavimas į obligacijas - daugiau finansų, didesnė rizika

Investicijos į finansinius produktus

Ši sąskaita bus tinkama investicijoms į finansinius produktus:

  • viešai platinamas akcijas ir obligacijas;

  • pinigų rinkos priemones;

  • kolektyvinio investavimo vertybinius popierius;

  • Lietuvos ir užsienio valstybių taupymo lakštus;

  • tam tikrus investicinių finansinių priemonių sprendimus;

  • sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimo platformų priemones.

    Gyventojų pajamų mokesčio nuostatai investicinei sąskaitai ir apmokestinimas

Apmokestinamas tik gynas pelnas iš sąskaitos lėšų

Apmokestinamas tik galutinis gautas pelnas iš investicijų t.y, iš sąskaitos išsiimtos uždirbto pelno lėšos. Taip palengvinama mokesčių našta, o šio įstatymo pataisos tikslas – skatinti Lietuvos žmones daugiau investuoti. 15 % gyventojų pajamų mokestį (GPM) reikės mokėti tik nuo galutinės finansinės naudos, kuri bus išimta iš sąskaitos. Pvz., jeigu jūs išleidote 10 00 eurų investicijoms, o gavote 14 000 eurų ir iš sąskaitos juos išėmėte, tai pagal gyventojų pajamų mokesčių nuostatas, bus taikomas 15 % mokestis tik 4 000 eurų. Toks įstatymo pakeitimas suteiks palankesnes sąlygas investuotojams.

Vertybinių popierių sąskaita: kokios naudos?

Vertybinių popierių sąskaita: 500 eurų lengvata

Iki įstatymo įsigaliojimo investavimui į vertybinius popierius gyventojams reikalinga vertybinių popierių sąskaita. Po įstatymo pataisos įsigaliojimo ši sąskaita galės išlikti. Vertybinių popierių sąskaitai apmokestinimo ir lengvatų sistema nesikeis. Šiai sąskaitai taikoma neapmokestinama 500 eurų GPM lengvata per metus.

Norint atidaryti vertybinių popierių sąskaitą internetu, galima pasinaudoti Swedbank internetinės bankininkystės paslaugomis.

Investicinei sąskaitai GPM lengvata taikoma nebus.

„Luminor Investor“ – ką siūlo bankas?

„Luminor Investor“ finansinė priemonė didinti pajamas

„Luminor“ bankas siūlo pasinaudoti savo sukurtu įrankiu  „Luminor Investor“. Tai pirmoji investavimo platforma Baltijos šalyse, per kurią klientai gali investuoti į daugiau nei į 15 000 nesudėtingų finansinių priemonių, tarp kurių:

12 000 akcijų

400 investicinių fondų

1360 obligacijų

1350 ETF (biržoje prekiaujami fondai)

Norint turėti „Luminor Investor“ investicinę sąskaitą reikėtų pateikti paraišką ir pasirašyti sutartį su banku, papildyti sąskaitą. Santuokoje gyvenantys asmenys turi gauti sutuoktino įgaliojimą.

Investicinę sąskaitą turintis gyventojas gali paveldėti ar gauti dovanų finansines priemones, kurios bus klasifikuojamos kaip įgytos per investicinę sąskaitą, taip pat pasinaudoti mokesčių lengvatomis, skatinančiomis investicijas.

Finansinių priemonių rinkinys gyventojams

Investicinės sąskaitos tikslas didesnė finansinė grąžą

Investicine sąskaita bus suteikiama galimybė žmonėms investuoti į įvairias finansų rinkų priemones, kad jie galėtų siekti savo finansinių tikslų t.y. daugiau uždirbti iš savo santaupų ir sukauptų indėlių.

Investicinės sąskaitos perspektyvos

Nuo 2025 m, sausio 1 d., bus įteisinta nauja finansinė priemonė – investicinė sąskaita. Dėl seimo nutarimu įteisintos investicinės sąskaitos ateityje bus atsisakoma lengvatų ilgalaikio draudimo ir 3-iosios pakopos pensijų įmokoms. Lengvata įsigalios per 10 metų nuo 2024 m.

Investicijos į finansinius produktus

Išleistos obligacijos Lietuvos gynybai

Bendrais statistikos duomenimis finansų rinkos priemonės gali atnešti 2-10 % metinę grąžą ilguoju laikotarpiu, priklausomai nuo rinkos sąlygų. Daugiausiai pelno galima uždirbti investuojant į akcijas – 6-10 %, tačiau tai ir rizikingas būdas, iš obligacijų uždirbama 2-4 % metinė grąžą. Šiuo metu Lietuvos vyriausybė siūlo gyventojams investuoti į gynybos obligacijas ir taip paremti šalies gynybos sektorių.

Investicinės sąskaitos privalumas yra t y, nes pajamos iš investicijų yra atidedamos iki lėšų išėmimo, taip supaprastinant mokesčių deklaravimą.

Investicijų paveldėjimas

Dividendų apmokestinimas

Kaip atsidaryti investicinę sąskaitą?

Investavimo strategijos

Daugiau naudingos informacijos

Daugiau naudingos informacijos apie finansines priemones, verslo formas, sąskaitas ir kt. aktualias temas rasite saskaita123.lt

Norėdami atidaryti vertybinių popierių sąskaitą internetu ir naudotis Swedbank internetinės bankininkystės paslaugomis, sekite pateiktas instrukcijas.