Kada išeisiu į pensiją (lentelė)?

Miesto peizažas, kuriame yra keli modernūs aukštybiniai pastatai su pagrindinių finansų institucijų, įskaitant Citibank, HSBC ir Barclays, logotipais. Pastatų išorė yra aptaki stiklinė, o dangus apsiniaukęs.

Kada išeisiu į pensiją?

Pensija yra finansinė parama, kuri skirta užtikrinti pajamas asmenims, kurie pasiekė tam tikrą amžių arba atitinka tam tikras sąlygas ir nebevykdo aktyvios darbo veiklos. Tai yra svarbus socialinio saugumo elementas, kuris leidžia žmonėms išlaikyti gyvenimo lygį po darbo karjeros pabaigos.

Pensijos sistema yra įvairi ir gali apimti valstybines, privačias bei darbuotojų pensijų fondų teikiamas išmokas. Skirtingose šalyse pensijų teikimo sąlygos ir dydis gali labai skirtis, todėl svarbu suprasti – kaip veikia šios sistemos ir kokie yra jų privalumai bei iššūkiai. Juk pensija ne tik suteikia finansinį stabilumą, bet ir yra svarbi dalis planuojant asmeninę ateitį bei užtikrinant orų garbaus amžiaus gyvenimą.

Kada išeisiu į pensiją: koks pensijinis asmens amžius 2024 m.?

2024 metais pensijos amžiaus Lietuvoje priklausys nuo gimimo metų. Pagal Lietuvos įstatymus, pensijos amžius palaipsniui didinamas, o 2024 metais jis bus:

  • 64 metai ir 6 mėnesiai tiems, kurie gimė 1959 metų liepos 1 dieną ir vėliau.

  • Asmenims, gimusiems iki 1959 metų, pensijos amžius bus žemesnis.

Rekomenduojama pasitikrinti savo pensijos amžių pagal konkrečius duomenis ir apsvarstyti galimybes susijusias su ankstyvąja pensija (jei tai atitinka jūsų planus ir finansinę situaciją). Taip pat verta konsultuotis su VMI arba „Sodra“, kad gautumėte tikslią informaciją apie pensijų skaičiavimus ir galimybes.

Pensinis amžius ir senatvės pensijos

Senatvės pensijos amžius Lietuvoje taip pat ilginamas kiekvienais metais, tai daroma atsižvelgiant į demografinius pokyčius ir gyvenimo trukmės augimą. Ši reforma yra skirta užtikrinti, kad pensijų sistema būtų tvari ir galėtų patenkinti vis didėjančius socialinius poreikius.

Vyrų pensinis amžius šiuo metu yra 64 metai ir 4 mėnesiai, o moterų – 63 metai ir 8 mėnesiai, tačiau, svarbu nepamiršti, kad šie amžiai laikui bėgant kinta.

Nuo 2023 metų pradžios planuojama, kad vyrų pensinis amžius padidės iki 64 metų ir 6 mėnesių, o moterų – iki 64 metų. Tai reiškia, kad norint gauti senatvės pensiją – vyrams teks dirbti bent 2 mėnesiais ilgiau, o moterims – 4 mėnesiais ilgiau nei anksčiau. Tokie pokyčiai gali turėti didelį poveikį darbuotojų planams, nes asmenys turės atsižvelgti į šiuos naujus reikalavimus, kai planuoja savo karjerą ir senatvės laikotarpį.

Be to, šios reformos gali paskatinti diskusijas apie tai – kaip geriausiai pasiruošti pensijai, kokias finansines priemones naudoti ir kaip užtikrinti orų gyvenimą senatvėje. Gyventojai turėtų būti informuoti apie galimybes kaupti papildomas pensijas, investuoti į pensijų fondus ir planuoti savo biudžetą, kad galėtų patogiai gyventi po darbo karjeros pabaigos.

Pensijos amžiaus keitimo tvarka

Pensinis amžius ir būtinąjį stažą pensijai Lietuvoje keičiasi nuo 2023 m., o šie terminai tiek vyrams, tiek moterims bus ilginami nuo kelių mėnesių iki pusmečio. Nuo šiol būtinasis pensijų stažas sieks 33 metus, o norint gauti senatvės pensiją vyrams ir moterims reikės pradirbti bent ketverius metus, kol pasieks 35 metų stažą.

Senatvės pensijos amžius ir stažas

Senatvės pensijos amžių gali gauti vyrai sulaukę 64 metų ir 6 mėnesių, o moterys – 64 metų, jei jie sukaupė minimalų 15 metų socialinio pensijų draudimo stažą. Norint gauti „pilną“ pensiją – būtina įgyti reikiamą stažą senatvės pensijai, nes jis garantuoja didesnes išmokas.

Pensijos dydį lemia keletas veiksnių, įskaitant visą karjerą sukauptą stažą, taškų sumą, bazinės pensijos rodiklį bei apskaitos vieneto vertę tais metais, kai asmuo išeina į pensiją. Šie aspektai lemia, kad kiekvieno žmogaus pensijos dydis gali būti skirtingas, todėl svarbu planuoti savo finansinę ateitį ir stebėti pensijų kaupimo procesą visą darbo karjerą.

Išankstinė pensija ir pensijos kaupimo nutraukimas

Išankstinė pensija ir pensijos kaupimo nutraukimas yra taip pat svarbūs aspektai, kuriuos turėtų apsvarstyti kiekvienas mokesčių mokėtojas. Išankstinė pensija leidžia asmenims pasitraukti iš darbo anksčiau nei nustatytas senatvės pensijos amžius, tačiau tokie sprendimai dažnai susiję su sumažintomis išmokomis.

Tai gali būti patrauklu tiems, kurie nori greičiau pradėti mėgautis pensinio amžiaus gyvenimu, tačiau svarbu įvertinti finansinius padarinius. Tuo tarpu pensijos kaupimo nutraukimas gali reikšti, kad asmuo sustabdo savo įmokas į pensijų fondus, tačiau tai gali turėti neigiamos įtakos būsimos pensijos dydžiui. Tokie sprendimai reikalauja atidaus planavimo ir įvertinimo, kad būtų užtikrintas orus ir stabilus gyvenimas senatvėje.

Pensijos kaupimo valdymas

Efektyvus pensijos kaupimo valdymas yra svarbiausias siekiant užtikrinti finansinį stabilumą senatvėje. Pirmiausia, svarbu suprasti, kad pensijos kaupimas gali vykti per įvairius kanalus, įskaitant valstybinį socialinio draudimo fondą, privačius pensijų fondus ir savarankišką investavimą. Kiekvienas iš šių būdų turi savo privalumų ir trūkumų, todėl svarbu pasirinkti tinkamiausią pagal savo finansinius tikslus ir galimybes.

Vienas iš pagrindinių aspektų yra reguliarus įmokų mokėjimas į pasirinktą pensijų fondą. Tai užtikrina, kad sukauptas stažas ir įmokų suma bus pakankami ori norint gauti vidutinę senatvės pensiją. Be to, svarbu stebėti pensijų fondų veiklos rezultatus ir, jei reikia, keisti fondą, siekiant geresnių investicijų grąžų.

Taip pat verta apsvarstyti galimybę papildomai kaupti pensiją per savarankiškas investicijas, pavyzdžiui, į nekilnojamąjį turtą ar vertybinius popierius. Tai gali padėti diversifikuoti riziką ir padidinti būsimų išmokų dydį. Svarbu atidžiai planuoti ir reguliariai peržiūrėti savo pensijos kaupimo strategiją, kad ji atitiktų jūsų ilgalaikius finansinius tikslus ir gyvenimo būdo poreikius.

Pensijos skaičiuoklė ir lentelė

Pensijos skaičiuoklė yra naudinga priemonė, kuri padeda žmonėms įvertinti – kiek jie gali tikėtis gauti pensijos atsižvelgiant į sukauptą stažą, įmokas ir kitus faktorius. Vidutinė senatvės pensija Lietuvoje gali būti apskaičiuota naudojant pensijos skaičiuoklę atsižvelgiant į sukauptą stažą ir įmokas. Dažniausiai ji apima šiuos aspektus:

  1. Sukauptas stažas.

  2. Įmokų suma.

  3. Amžius pensijos pradžiai.

  4. Bazinės pensijos rodiklis.

Pensijos dydžio lentelė

Amžius išeiti į pensiją

Minim. stažas (metais)

Pensijos dydis (prognozuojamas)

64 metai 6 mėn.

15

400 EUR

65 metai

15

450 EUR

65 metai 6 mėn.

20

500 EUR

66 metai

20

550 EUR

67 metai

30

600 EUR

Šie duomenys yra tik orientaciniai ir gali kisti priklausomai nuo įvairių veiksnių, tokių kaip socialinių mokesčių rodikliai ir ekonominė situacija.