Mamadieniai (tėvadieniai): kiek jų priklauso?

Mamadieniai (tėvadieniai)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja apie pokyčius, kurie įsigaliojo tėvams auginantiems mažus vaikus nuo 2022 metų rugpjūčio 1 dienos. Tikimasi, kad šios naujovės padės suderinti šeimos ir asmeninius poreikius su darbo įsipareigojimais.

  • Mamadieniai ir tėvadieniai – ir auginantiems vieną vaiką. Nuo 2022 rugpjūčio 1 dienos mamos ir tėčiai, auginantys vieną vaiką iki 12 metų, turės teisę pasinaudoti mamadieniu arba tėvadieniu kartą per tris mėnesius. Taip, vieną vaiką auginantys tėvai per metus galės gauti 4 papildomas laisvas dienas.

  • Tėvams, auginantiems 2 ar daugiau vaikų iki 12 metų, bus suteikta 1 papildoma poilsio diena kiekvieną mėnesį.

  • Tėvai, kurie augina 3 ir daugiau vaikų iki 12 metų, gaus po 2 papildomas poilsio dienas per mėnesį.

  • Tėvai, auginantys 2 vaikus iki 12 metų, iš kurių bent vienas turi negalią, galės gauti 2 laisvas dienas per mėnesį (iki šiol buvo 1) ir už tai gaus darbo užmokestį.

Kas gali pasinaudoti mamadieniais ir tėvadieniais – papildoma poilsio diena per 3 mėnesiu?

Mamadieniai ir tėvadieniai yra skirti visiems auginantiems vaikus iki 12 metų, taip pat auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų. Šios papildomos poilsio dienos yra skirtos mamai, tėčiui ar asmeniui, kuris augina vaiką, tačiau nėra jo biologinis tėtis ar mama, pavyzdžiui, vaiko motinos sutuoktinis.

Darbuotojai, kurie augina vaikus ir palaiko su jais nuolatinį nepertraukiamą ryšį, visapusiškai ir aktyviai dalyvauja jų gyvenime, o ne tik vykdo pareigą materialiai išlaikyti vaiką – turi teisę į mamadienį/tėvadienį.

Mamadieniai ir tėvadieniai: viena papildoma poilsio diena – kaip ją išnaudoti?

Papildomos poilsio dienos, įprastai darbo rinkoje vadinamos mamadieniais ir tėvadieniais, yra skirtos visiems, auginantiems vaikus – mamoms, tėčiams ar asmenims, kurie augina vaiką, tačiau nėra jo biologiniai tėvai. Be to, tėvai, auginantys vaikus iki 12 metų, turi teisę į 1 papildoma poilsio diena, kurią galima panaudoti įvairiais būdais, priklausomai nuo darbo valandų ir vaikų skaičiaus.

Šios papildomos poilsio dienos suteikia galimybę tėvams skirti daugiau laiko savo vaikams, dalyvauti jų veiklose, šventėse, mokykloje ir kasdieniniuose užsiėmimuose.

Tėvystė yra ne tik atsakomybė, bet ir nuostabi patirtis, kurią svarbu dalintis, todėl mamadieniai ir tėvadieniai padeda tėvams subalansuoti darbą ir šeimos gyvenimą. Tėvai, auginantys vieną vaiką iki 12 metų, gali sumažinti savo darbo valandas aštuoniomis valandomis per tris mėnesius.

Darbuotojai, auginantys vaikus, turi teisę į mamadienį ar tėvadienį, net jei abu vaiką auginantys asmenys dirba toje pačioje darbovietėje. Tai suteikia galimybę šeimoms kartu praleisti daugiau laiko ir užtikrina, kad kiekvienas tėvas ar mama galėtų aktyviai dalyvauti vaikų gyvenime nepriklausomai nuo jų darbo įsipareigojimų.

Mamadienių ir tėvadienių skyrimas ir perkėlimas

Papildoma poilsio diena turi būti suteikiama darbdavio ir darbuotojo susitarimu. Jei darbdavys piktnaudžiauja ir nesuteikia poilsio dienos – darbuotojas turi teisę kreiptis į darbo ginčų komisiją, kur gali ginti savo pažeistas teises. Tai yra svarbus žingsnis, kuris padeda užtikrinti, kad darbuotojų teisės būtų gerbiamos ir ginti nuo neteisėtų darbdavio veiksmų.

  • Darbuotojams auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 metų amžiaus yra suteikiamos papildomos poilsio dienos.

  • Jei susiklosto situacija, kad darbuotojas nori perkelti suteiktą papildomą poilsio dieną – šis procesas taip pat turi būti atliekamas darbdavio ir darbuotojo susitarimu. Tokiu būdu užtikrinamas lankstumas ir galimybė prisitaikyti prie individualių šeimos ar darbo aplinkybių.

Svarbu, kad abi pusės bendradarbiautų ir ieškotų abipusio sprendimo, kad kiekvienas galėtų pasinaudoti savo teisėmis ir tuo pačiu išlaikyti gerus santykius darbo vietoje. Darbuotojai, auginantys du vaikus iki 12 metų, taip pat turi teisę į papildomas poilsio dienas. Be to, darbuotojai, auginantys vaikus su negalia arba kelis vaikus iki 12 metų – gali sumažinti savo darbo valandas dviem valandomis per savaitę.

Mamadienių ir tėvadienių apmokėjimas ir panaudojimas

Už mamadienius (tėvadienius) darbuotojams mokamas vidutinis darbo užmokestis, todėl šios dienos yra ne tik teisė, bet ir finansinė parama tėvams.

Svarbu nepamiršti, kad papildomas poilsio laikas nėra laikomas atostogomis, todėl jis nesikaupia. Jei darbuotojas nepasinaudoja papildomomis poilsio dienomis laiku – vėliau to padaryti nebegalima. Tai skatina tėvus planuoti savo laiką ir aktyviai išnaudoti suteiktas poilsio dienas, kad galėtų dalyvauti svarbiuose vaikų gyvenimo momentuose ir užtikrinti šeimos ryšių stiprinimą.

Prašymo pateikimas ir mamadienių/tėvadienių suteikimas neįgalų vaiką iki 18

Prašymo suteikti mamadienius (tėvadienius) tvarka Lietuvoje nėra griežtai apibrėžta, todėl ji dažnai priklauso nuo kiekvienos įmonės vidinių taisyklių ir susitarimų. Įmonės gali turėti skirtingas procedūras, todėl darbuotojams rekomenduojama susipažinti su savo darbo vietos praktika.

Paprastai darbuotojas norintis pasinaudoti mamadieniu ar tėvadieniu turėtų kreiptis į savo vadovybę. Šiuo atveju paprasta laisvos formos prašymo pateikimo forma yra visiškai tinkama.

Prašyme rekomenduojama aiškiai nurodyti, kad pageidaujate pasinaudoti teise į mamadienį (arba tėvadienį), ir, jei reikia, nurodyti konkretų datą arba laikotarpį, kada ketinate pasinaudoti šia teise.

Darbo kodekse nėra nustatyta – per kiek laiko darbdavys turi priimti sprendimą dėl prašymo. Tai gali sukelti neaiškumų, todėl svarbu, kad darbuotojai būtų aktyvūs ir, jei per tam tikrą laiką negauna atsakymo – galėtų pasiteirauti dėl prašymo būklės.

Be to, darbdaviai turėtų užtikrinti, kad prašymo pateikimo procesas būtų kuo paprastesnis ir skaidresnis, nes tai padeda kurti teigiamą darbo aplinką ir didina darbuotojų pasitenkinimą.