Mažosios bendrijos apskaita: viskas, ką turite žinoti


Mažoji bendrija – vienas palankiausių juridinių subjektų, kuris kartais vadinamas tarpininku tarp individualios veiklos bei uždarosios akcinės bendrovės. Tai yra puikus pasirinkimas vidutinio dydžio verslui įforminti. Šiame straipsnyje aptarsime privalumus, minusus, mokesčius bei kitus niuansus, kurie padės geriau suvokti, kokia yra mažosios bendrijos apskaita ir jos smulkmenos.

Mažosios bendrijos privalumai
  • Steigiant bendriją nereikalingas įstatinis kapitalas, tad verslo pradžia nekainuoja tiek daug kaip kad steigiant UAB.
  • Papildomas privalumas, kad jai taikoma ribota atsakomybė. Tokiu atveju bankrutavus būtų rizikuojama tik įmonės turtu. Asmeninis savininkų turtas nebūtų liečiamas.
  • Bendrijoje esantys nariai gali verstis veikla nesudarant jokios darbo sutarties. Tai reiškia, kad galima išvengti nemažai mokesčių.
  • Jeigu bendrijoje yra ne vienas narys – bet kuris gali išstoti tada, kai to nori. Svarbiausia, kad įstodamas jis pasiima savo įneštą įnašą.
Mažosios bendrijos minusai
  • Bendrijos steigėju gali tapti tik fizinis asmuo.
  • Steigėjų skaičius gali siekti iki 10-ies.
  • Kadangi visi steigėjai yra atsakingi už įmonės veiklą – atsiradus nesklandumams juos išspręsti gali būti gana sunku. Paprasčiausiai tenka prieiti prie kompromiso.
Mažosios bendrijos mokesčiai

Jeigu mažosios bendrijos nariai yra kitais būdais apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu – tokiu atveju netenka jo mokėti papildomai. Jeigu kitais būdas draudimo nėra – tokiu atveju būtina kiekvieną mėnesį savarankiškai patiems mokėti PSD mokestį, kuris siekia 9 procentus nuo MMA.

Baigusis metams reikia mokėti pelno mokestį, o pasiekus tam tikrą apyvartos sumą reikia mokėti ir PVM. Išimtinais atvejais VSD mokestis pirmaisiais metais gali būti netaikomas, tad plačiau pasidomėkite išimtimis.

Pelno mokestis siekia 15 %. Lengvatinis pelno mokestis siekia 5 %.

Lengvatinis mokestis taikomas tokiu atveju, jeigu:

* MB darbuotojų skaičius neviršija 10 vidutiniškai per metus.

* MB generuoja iki 300.000 Eur pajamų per metus.

* MB nariai kitose įmonėse ar bendrijose neturi daugiau, kaip 50 proc. akcijų ar dalių.

PVM mokestis siekia 21  %. Jis nėra taikomas tokiu atveju, jeigu MB nėra registruota kaip PVM mokytoja. Ji tokia tampa tik tokiu atveju, kai per paskutinius 12 mėn. Pasiekiama 45 000 eurų pajamų.

GPM arba gyventojų pajamų mokestis mokamas vieną kartą per metus. GMP tarifas siekia 15 procentų ir mokestis mokamas VMI. Susimokėti reikia tada, kai pateikiama metinė pajamų deklaracija.

Taip pat kiekvienas narys turi mokėti ir valstybinį socialinį draudimą, kuris suteikia galimybę apsisaugoti nuo ligų, kaupti pensijai ir t.t. Nepamirškite, kad mokėsite daugiau tokiu atveju, jeigu kaupsite II arba III pakopos pensijai.

Mažosios bendrijos apskaita

Apskaita neturi būti galvos skausmas. Lengvai išrašykite sąskaitas, kurkite projektus, valdykite klientus, eksportuokite sąnaudas ir dar daug kitų funkcijų Sąskaita123.