Verslo liudijimo mokesčiai: ABC

Nusprendus vykdyti veiklą įteisinus ją verslo liudijimu (VL) – pirmiausia svarbu susimokėti mokesčius, kurie yra taikomi. Verslo liudijimo mokesčiai turi būti mokami dėl socialinių garantijų.

Kas yra verslo liudijimas?

Verslo liudijimas yra dokumentas, suteikiantis fiziniam asmeniui teisę verstis tam tikra veikla ir mokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį (nepriklausomai nuo gaunamų pajamų). Verslo liudijimas yra paprastas ir patogus būdas pradėti savo verslą, nes nereikalauja sudėtingų registracijos procedūrų ir leidžia pradėti veiklą iškart.

Verslo liudijimas gali būti naudingas

Pradedantiems verslininkams. Tai puikus būdas išbandyti savo verslo idėją ir pradėti veiklą su minimaliomis investicijomis.

Verslininkams, turintiems nedideles pajamas.Jei jūsų verslo pajamos yra nedidelės, verslo liudijimas gali būti naudingesnis už įmonės steigimą, nes mokesčio tarifas yra fiksuotas ir nepriklauso nuo pajamų dydžio.

Asmenims, teikiantiems sezonines paslaugas. Jei jūsų verslas yra sezoninis, galite įsigyti verslo liudijimą tik tam laikotarpiui, kai teikiate paslaugas.

Su verslo liudijimu galima vykdyti įvairią veiklą

Prekybą: maisto produktais, gėrimais, suvenyrais, rankdarbiais ir kt.

Paslaugas: grožio paslaugas, remonto darbus, konsultacijas, mokymus ir kt.

Viešojo maitinimo paslaugas: kavinių, barų, restoranų veiklą.

Pramogų ir poilsio paslaugas: bilietų pardavimą į renginius, ekskursijų organizavimą ir kt.

Kiti: gyvūnų priežiūros, nekilnojamojo turto nuomos ir kt.

Kokie taikomi verslo liudijimo mokesčiai?

Žemiau pateiksime visus mokamus mokesčius.

Pajamų mokestis

Veiklos metu reikia mokėti pajamų mokestį, kuris yra fiksuotas (nustato savivaldybės) ir priklauso nuo pasirenkamos veiklos, veiklos teritorijos ir kt.

Pajamų mokestis (GPM) yra mokestis, taikomas fizinių asmenų pajamoms, gautoms iš darbo santykių, individualios veiklos, investicijų ir kitų šaltinių. Šį mokestį administruoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Sveikatos draudimo mokestis

Verslo liudijimas „reikalauja” mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas. PSD įmokos mokamos kas mėnesį iki paskutinės einamojo mėnesio dienos kito esamo mėnesio laikotarpiui.

Valstybinio socialinio draudimo įmokas. VSD įmokos dydis priklauso nuo verslo liudijimo galiojimo laiko.

Jeigu verslo liudijimas galioja trumpiau nei tris mėnesius, tokiu atveju VSD įmokas reikia atlikti iš anksto prieš įsigyjant verslo liudijimą.

Pridėtinės vertės mokestis

Priklausomai nuo pajamų dydžio ir prekių įsigijimų iš Europos Sąjungos šalių bei paslaugų, kurių suteikimo vieta laikoma Lietuva, įsigijimo iš užsienio šalyse įsikūrusių asmenų gali atsirasti prievolė mokėti PVM.

Jeigu kyla daugiau klausimų kokie verslo liudijimo mokesčiai turi būti mokami – visada galite kreiptis į valstybinę mokesčių inspekciją. VL išduodami VMI. Tereikia asmens dokumento.

Atsidaryti galite ir internetu. Informaciją rasite VMI puslapyje. Taip pat greitai ir lengvai yra atidaroma ir individuali veikla pagal pažymą.

Verslo liudijimą galima įsigyti nuo 1 dienos iki 12 mėnesių laikotarpiui.

Verslo liudijimo apskaita

Verslo liudijimo kaina priklauso nuo pasirinktos veiklos rūšies, veiklos teritorijos ir galiojimo laiko. Fiksuotas pajamų mokestis yra nepriklausomas nuo gaunamų pajamų dydžio.

Verslo liudijimas ar individuali veikla pagal pažymą?

Verslo liudijimas galimas tik tam tikroms apribotoms veiklos rūšims, pvz., prekybai mažmenine prekyba, paslaugų teikimui. Sužinokite, ar jūsų numatoma veikla atitinka leistinų veiklų sąrašą VMI interneto svetainėje. Individuali veikla pagal pažymą galima bet kokiai įstatymų nedraudžiamai veiklai, išskyrus veiklą, kuriai vykdyti būtina steigti įmonę.

Verslo liudijime fksuotas pajamų mokestis, nepriklausomas nuo gaunamų pajamų dydžio. Maksimali metinė apyvarta su verslo liudijimu negali viršyti 450 000 EUR.

Turint individuali veiklą pagal pažymą mokamas 15% pajamų mokestis nuo faktiškai gautų pajamų.

Pradedantiesiems verslininkams, turintiems nedideles pajamas ir planuojantiems trumpalaikę veiklą, verslo liudijimas gali būti patogesnis pasirinkimas.

Patyrusiems verslininkams, turintiems didesnes pajamas ir norintiems daugiau lankstumo, individuali veikla pagal pažymą gali būti tinkamesnis variantas.