Darbas pagal sutartį ar su individualios veiklos pažyma? Kalbiname Aureliją

Laisvai samdomi specialistai dažniausiai moka planuoti savo laiką, skirstyti klientus pagal prioritetą, naudotis programomis, kurios skirtos veiklų planavimui, tačiau daugelis sunkiai perpranta mokestinius niuansus, kadangi tam reikia laiko. Pirmiausia reikia nuspręsti – kuri veiklos forma labiausiai tinka. Paskui – susipažinti su mokesčiais, galiausiai, ieškoti papildomų taupymo alternatyvų, vertinti pensijų kaupimo galimybes ir kitas smulkmenas, kurias įvertinus ne visada IND (aut. pats. individuali veikla pagal pažymą) – tampa geresnis pasirinkimas nei darbas pagal sutartį.

Tai ir aptarsime šiame straipsnyje su Aurelija, kuri sutiko pasidalinti savo patirtimi.

Darbas pagal IND – papildoma veikla

Tyrimai rodo, kad lietuviai gana dažnai individualios veiklos pažymą išsiima kaip papildomą veiklą greta darbo pagal sutartį. Tai leidžia ne tik daugiau uždirbti, tačiau ir tobulėti. Susikūrus klientų ratą – verta pagalvoti apie savo veiklos pradėjimą.

Arba atvirkščiai, kaip nutiko ir Aurelijai: „Individualią veiklą išmainiau į darbą pagal sutartį, tačiau niekad negalvojau atsisakyti savarankiškos veiklos (vardan atsargos, jeigu kažkas atsitiktų ir reikėtų grįžti prie darbo su individualia veikla). Taip susiklostė, kad per beveik du metus nuo darbo su individualia veikla pradžios užmezgėm tvirtą kontaktą (“susidirbom”) su vienu iš klientu, kuris jau man pradėjus dirbti pagal darbo sutartį pasiteiravo, ar galėčiau pagelbėti su tam tikromis rinkodaros užduotimis. Kadangi karantinas popamokine veikla nedžiugino, nusprendžiau įdarbinti savo laisvą laiką ir papildomai užsidirbti“.

Lietuvos Statistikos Departamentas atskleidžia, kad mūsų šalyje 2019-ais metais buvo įregistruoti 132 tūkstančiai individualių veiklų. Tai beveik 50 tūkstančių daugiau nei 2016-ais metais ir skaičius vis labiau auga. Ką tai rodo? Šis veiklos tipas yra labai patogus. Ne tik kaip pagrindinis pajamų šaltinis, tačiau ir kaip papildomas.

Socialinės garantijos lemia pasirinkimą

Iki šiol gajus mitas, kad darbas su individualios veiklos pažyma nėra vertinamas taip gerai kaip darbas pagal sutartį, kad gaunama mažiau socialinių garantijų. Darbuotojai pagal sutartį kaupia pensiją, gauna išmokas per VPA, dekretą, taip pat, ligos išmokas. Lygiai tų pačių pagalbų sulaukia asmuo, kuris dirba pagal IND. Išmokų dydis kinta priklausomai nuo sumokėtų mokesčių. Tačiau juk taip pat yra ir dirbant pagal sutartį – kuo daugiau uždirbate – tuo daugiau sulaukiate pagalbos iš valstybės, kai jos reikia (kadangi daugiau sumokate ir mokesčių).

Vienintelė garantija, kurios negauna asmuo dirbamas pagal IND – išmokos, kai jis yra atleistas. Tačiau būdamas UŽT, jeigu nutraukė veiklą, taip pat gauna bedarbio išmokas, kurios taip pat kinta priklausomai nuo sumokėtų VSD mokesčių.

Visgi, kalbinama Aurelija, kuri dirba ir pagal darbo sutartį, ir pagal IND priduria: „(aut. pats. Kodėl darbas pagal sutartį yra patrauklesnis?) Pradedant nuo pensijos stažo skaičiavimo neadekvatumo (dažnai žmonės pagal individualią sutartį dirba dar ilgesnes darbo valandas!), finansinių institucijų nepasitikėjimo dirbančiais pagal individualią sutartį (paskolos atveju), baigiant skurdžiomis ligos ar motinystės išmokomis“…

Verta pridurti, kad asmenys, kurie dirba pagal IND – patys koreguojasi darbo valandas. Ir praktikoje, taip, kaip ir verslininkai – jie dirba daugiau.

Vis labiau norisi laisvės

Nors mokestiniai niuansai yra labai svarbūs renkantis darbo pobūdį bei tipą, visgi, daugelis vertina ir galimybę save realizuoti. Ypač daug dėmesio tam skiria jaunesnio amžiaus asmenys, kuriems svarbiau nei alga yra siekis dirbti laisvai, kūrybiškai ir planuojant savo laiką.

Pašnekovė Aurelija priduria, kad ne visada viskas taip blizga kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio: „Kaip jau ir užsiminiau, darbas pagal individualią veiklą tikrai turi savo žavumo, kas leidžia lanksčiau planuoti savo darbo laiką, vietą ar netgi darbų apimtį. Tačiau kartu su lankstumu atkeliauja ir įsipareigojimas gebėti planuoti savo darbo rutiną. Ypatingai svarbu tvarkingai sudėlioti savo darbo ir poilsio ritmą, antraip kartais gresia perdegimas ar nusivylimas savo jėgomis“.

Pastebima, kad viena dažniausiai freelacerių daromų klaidų yra darbas namuose, užsidarymas tarp keturių sienų. Taip išnyksta poilsio ir pramogų zonos, tad užvertus kompiuterio ekraną – sunku atsipalaiduoti. Tam pritaria ir Aurelija: „Man asmeniškai dirbti tik pagal individualią veiklą sekėsi prasčiau negu dirbant pagal darbo sutarti. Be to, esu žmogus, kuriam reikia komandos, bendrų tikslų, idėjų ir pasitenkinimo bendrai pasiektais rezultatais jausmo. Šito trūko dirbant su individualia veikla, todėl manau, kad visgi darbas pagal sutartį ir vėl nusveria“.

Buhalterijos vedimas – vis paprastesnes

Galiausiai, planuojančius dirbti su IND taip pat dažnai gąsdina ir buhalterijos vedimas, kuris atrodo ne tik painus, tačiau ir keliantis labai daug atsakomybės. Tačiau taip nėra. Naudokite sąskaita123 programą, kurioje reikia išrašyti sąskaitas, o sistemas automatiškai ves apskaitos žurnalą.

Aurelija teigia: „<…> Kad sunku (aut pats. vesti INV buhalteriją ir deklaruoti pajamas) – nepasakyčiau, tačiau yra niuansų, gali užtrukti, kol iki galo perpranti sistemą. Pajamų deklaravimas, sakyčiau, vienas lengviausių dalykų po pasikeitimų EDS sistemoje“.