Freelancinimo pradžia. Ar verta dirbti nemokamai?

Daugelis laisvai samdomų specialistų pačius pirmus savo darbus atliko visiškai nemokamai. Tai lyg pasibandymas, kuris padėjo kurti portfolio ir tuo pačiu platinti nemokamą reklamą, kuri geriausiai sklinda iš lūpų  į lūpas.

Ir tikrai nemokamai dirba ne tik studentai, kurie ieško praktikos. Net jeigu Jums 40-šimt ir norite keisti darbo sferą arba sritį – geras laikas atlikti kelis darbus nemokamai, kurie padeda Jums sukurti pavyzdinių darbų lagaminėlį ir tuo pačiu geriau pažinti klientus, kaip su jais kalbėtis ir tuo pačiu ją jiems pasiūlyti.

Visgi, praktikoje dažnai tenka susidurti su žmonėmis, kurie mielai naudojasi nemokamai savo paslaugas siūlančių specialistų darbu ir net per daug tuo savivaliauja. Taigi, jeigu nuspręsite dirbti nemokamai – reikia nubrėžti labai tikslias ribas, kurios turi būti aiškinamos verslininkui, kuris priima Jūsų darbą.

Dar geriau yra sutartys, kuriose ne tik tiksliai nurodyti darbai, tačiau tai pat terminai. Geriausia sutartyse pateikti punktus dėl mokamų paslaugų. Jeigu Jūsų darbas tiks, esame tikri, galiausiai bus užsakomos ir mokamos paslaugos. O juk link to ir judama tiesa?

individuali veikla

Ne veltui net ir mokamai dirbantys specialistai dažnai dalį paslaugų pasiūlo nemokamai (pavyzdžiui atlikti analizę, paruošti strategiją) ir jeigu ji klientui tinkama – jis tęsia darbus toliau ir sumokama už juos pagal nustatytus įkainius.

Neleiskite Jumis naudotis, kadangi galiausiai net pats nepajusite, taip pradėsite teikti tam tikrai įmonei arba verslininkui paslaugas nemokamai ir jis net pradės manipuliuoti tuo. Jeigu matote, kad Jūsų darbo reikia dar ir dar kartą – tokiu atveju turite nustatyti užmokestį.

Natūralu, kad pačioje pradžioje jis gali būti gana mažas, tačiau tai geriau nei nieko ir galiausiai padeda žingsnis po žingsnio sukurti savo įkainius, kurie bus nusakomi kitiems klientams.

Taigi, darbas nemokamai pasiteisina tik tokiu atveju, kai įmonė yra labai gera ir Jums prestižas teikti jai paslaugas arba kai reikalingas savo darbo pavyzdžių katalogas. Tačiau ir tokiu atveju siūlome rinktis nevyriausybines organizacijas, kurios dažniausiai kur kas labiau dėkingos, galiausiai, pajusite moralinę naudą.