10 patarimų, kurie Jums padės sėkmingai pradėti freelancinti


Savarankiškas naujos veiklos pradėjimas daugeliui kelia labai daug baimių. Dalis jų – nepagrįstos, dalis – realios, tačiau neišdrįsus – pradėti savo veiklos niekaip nepavyks. O kad pirmieji žingsniai būtų kur kas tvaresni – pateiksime 10 esminių patarimų, padėsiančių sėkmingai freelancinti.  Tai turi atsiminti planuojantys dirbi sau arba jau dirbantys, tačiau niekaip negalintys rasti aukso viduriuko.

Kaip sėkmingai freelancinti?

  1. Išmok planuoti savo laiką.

Pats pirmasis dalykas, kurį turi išmokti kiekvienas specialistas, kuris dirba sau – laiko planavimas. Tai garantas, kad ne tik užsakymus atliksite laiku, tačiau ir visada jų turėsite. Planavimui galima naudoti specialias programėles telefone.

 2. Investuok į savo reputaciją.

Gera reputacija reikalinga ne tik verslams, tačiau taip pat ir freelanceriams. Ypač pačioje pradžioje, kai „iš lūpų į lūpas“ info perduodama dar mažai. Dirbkite gerai, dirbkite greitai ir maloniai bendraukite, kad Jūsų reputacija būtų kuo geresnė. Tai labai svarbu ne tik pačioje veiklos pradžioje, tačiau ir visą jos vystymo laiką.

3. Išmok pasakyti ne.

Dažniausiai žengiant pirmuosius veiklos žingsnius norisi imti visus užsakymus, kokie tik yra pateikiami. Deja, kartais taip darydami labai nusivertiname. Išmokite sakyti ne. Ir tiems užsakymams, kurie labdaringi ir neturi Jums jokios naudos, ir tiems, kurie nedomina, kadangi kiekvienas darbas reikalauja bent šiek tiek meilės jam.

4.  Neužsidaryk namuose.

Daugelis savarankiškai dirbančių asmenų savo veiklą pradeda namuose, kadangi nuomoti patalpas yra brangu. Tai – patogu, tačiau nereikia visiškai užsidaryti tarp keturių sienų. Neignoruokite pasaulio, bendraukite su kitais laisvai samdomais specialistais ir mokykitės iš jų. Žinoma, tai daryti galima ir virtualiai.

5.  Daryk tai, ką moki.

Nors dažnai akcentuojama, kad žmogus turi daryti tai, kas jam teikia malonumą, tačiau mes siūlytume daugiau dėmesio skirti savo gebėjimams. Reikia daryti tai, kas Jums padeda uždirbti. Tikėtina, kad taip tapsite geresnis specialistas.

6. Tobulėk ir kuo daugiau.

Žinoma, kiekvieno specialisto tikslas yra suteikti kuo geresnes paslaugas. Štai todėl siūlome kuo daugiau tobulėti savo sferoje. Galima ne tik eiti į seminarus, tačiau ir žiūrėti juos online. Dauguma – visiškai nemokami, tad siūlome tiesiog skirti daugiau laiko paieškoms.

7. Įvertink paslaugų kainoraščius.

Geriausia turėti konkretų planą – kiek kainuoja Jūsų paslaugos. Jeigu kiekvieną kartą sakysite kitas kainas – pats jose pasimesite. Reikia išlaikyti lygį, galiausiai, reikia parodyti, kad esate atsakingas žmogus. Žinoma, kainos gali kisti priklausomai nuo Jūsų užimtumo bei kitų veiksnių, tad bent jau preliminarios būti turėtų.

8. Rašykis užsakymus „į ateitį“.

Daugeliui baisu priimti užsakymus į priekį, kadangi kartai sunku tiksliai įvertinti kiek laiko reikės vienam arba kitam darbui. Visgi, tai yra būtina. Negalima dirbti tik čia ir dabar neplanuojant – kokie darbai Jūsų laukia kitą savaitę. Dažniausiai tokie gebėjimai ateina su praktika.

9.  Pasirūpink tvarkingu buhalterijos „vedimu“.

Dažniausiai darbas sau reiškia labai sudėtingos buhalterijos vedimą, kurį gali sukelti galvos skausmą. Žinoma, visada galima samdyti buhalterę, tačiau daugeliui tai yra nereikalingas pinigų išmetimas. Alternatyva – saskaita123, kuri pasirūpins Jūsų sąskaitomis, apskaitos žurnalu ir kitais buhalteriais niuansais, kuriuos tvarkyti sistemoje – labai paprasta.

10. Pasidomėk lengvatomis.

Valstybė remia savarankiškai dirbančius asmenis, tad siūlome sekti pasiūlymus ir, žinoma, jais pasinaudoti. Pavyzdžiui, šiuo metu pirmą kartą veiklą su pažymą pradėję asmenys pirmus metus gali nemokėti VSD įmokų. Puiku? Net labai, tad būtinai apie tai plačiau pasidomėkite.