Elektroninės PVM sąskaitos faktūros


Iki 2013 m. elektroninių sąskaitų naudojimas nebuvo itin populiarus, nes egzistavo reikalavimų variantai:

  • naudoti saugų elektroninį parašą;
  • naudoti specializuotą elektroninių duomenų priėmimo–perdavimo programinę įrangą (EDI), kuri atitinka UN/EDIFACT standartus;
  • naudoti Lietuvoje registruoto komercinio banko įstaigos ar kitos įmonės, įstaigos ar organizacijos programinę įrangą, atitinka UN/EDIFACT standartus.

Nuo 2013 m. pradžios reikalavimai pasikeitė ir elektroninėmis sąskaitomis Valstybinė mokesčių inspekcija pripažįsta ir el. paštu atsiųstas PVM sąskaitas faktūras.

Nurodoma, pagal PVMĮ 79 str. 11 d. nuostatas, PVM sąskaitos faktūros gali būti:

  • rašytinės (išrašomos spausdintame blanke),
  • elektroninės.

Elektronine PVM sąskaita faktūra laikoma PVM sąskaita faktūra, kurioje nurodomi nustatyti PVM sąskaitos faktūros rekvizitai ir kuri yra išrašyta ir gauta elektroniniu formatu.
Elektroninės PVM sąskaitos faktūros naudojimas turi būti suderintas su pirkėju – reikalingas jo išankstinis sutikimas: ar jam tinka toks sąskaitos pateikimo būdas.

Esminis įstatymo reikalavimas – pasirinktas metodas turi užtikrinti tiekėjo autentiškumą, turinio nekintamumą ir skaitomumą, t.y. prekių/paslaugų tiekėjo tapatybės tikrumas ir PVM sąskaitos faktūros rekvizitų buvimas (jų pakeitimų nebuvimas).

PVM sąskaitos faktūros turi būti saugomos tokios formos, kokios jos buvo išrašytos ar gautos (popierinės ar elektroninės). Elektroninės PVM sąskaitos faktūros, kaip ir popierinės, taip pat turi būti saugomos 10 m., todėl kiekvienas turi pasirūpinti jų talpinimu, apsauga ir prieinamumu.

Šaltinis: VMI