Individualios veiklos apskaita. Ką turiu žinoti?

Į apskaitą ir jos tvarkymą svarbu žiūrėti atsakingai. Svarbu nepasimesti ir žinoti už ką aš, kaip individualios veiklos vykdytojas, esu atsakingas ir kuo turiu pasirūpinti. Skaitykite straipsnį – individualios veiklos apskaita.

7 žingsniai tvarkingos apskaitos link. Kokie jie?

Veiklos apskaitos principas

Individualios veiklos apskaita pirmiausia prasideda nuo apskaitos principo pasirinkimo.

Pinigų apskaitos principas. Pasirenkamas ne PVM mokėtojų (asmenų, kurių pajamos per 12 pastarųjų veiklos mėnesių neviršijo 45 tūkst. € ribos), veikloje nenaudojančių ilgalaikio turto, taip pat atlikėjų bei sporto veikla užsiimančių asmenų.

Kaupimo principas. Priskiriamas PVM mokėtojams. Pasirinkus šį principą, jis taikomas iki veiklos pabaigos.

Mokesčiai

VSD ir PSD mokami Sodrai, GPM mokestis – VMI.

VSD įmokų nereikia nemokėti, jei tai yra pirma savarankiška veikla nuo 2018-01-01.

PSD įmokų nereikia mokėti mokantis ar studijuojant, esant draustam darbdavio ar gaunantiems pensiją.

GPM mokamas, pildant metinę pajamų deklaraciją už praėjusius kalendorinius metus iki gegužės 1 d. Tiesa, galimos susigrąžinti permokos už praėjusių metų būsto, automobilio remonto ir auklių paslaugų išlaidas, gyvybės draudimo (savo, sutuoktinio, nepilnamečių vaikų arba vyresnių kaip 18 metų neįgalių vaikų) išlaidas, pensijų kaupimo įmokas, palūkanas už būsto kreditą (paimtą iki 2009 m. sausio 1 d.).

Kaip mokesčiai apskaičiuojami, sužinokite čia.

Banko sąskaita

Rekomenduojame atskirti darbo ir asmeninę banko sąskaitą. Tai palengvina biudžeto planavimą ir išlaidų fiksavimą.

Patogiai sekite, kiek išleidžiate darbui: 

  • Įrangai
  • Transportui
  • Edukacijai
  •  ir kita.
Sąskaita faktūra

Kiekvieną kartą už suteiktas paslaugas arba parduotą prekę išrašoma sąskaita faktūra. Svarbi jų teisinga struktūra.

Sąskaitos faktūros sudėtinės dalys:

  • Apskaitos dokumento pavadinimas
  •  Apskaitos dokumento data
  • Pardavėjo, t.y. surašiusiojo sąskaitą faktūrą, pavadinimas, kodas
  • Gavėjo duomenys
  • Prekės/paslaugos pavadinimas
  •  Mato vienetai, kaina ir suma
  •  Įvardinamas sąskaitą išrašęs ir ją priėmęs asmuo
Pajamų ir išlaidų žurnalas

Individualios veiklos vykdytojas, verslo liudijimą arba įmonę turintis asmuo turi pildyti pajamų ir išlaidų žurnalą. Pajamoms ir išlaidoms iš skirtingų veiklų apskaityti gali būti pildomas vienas žurnalas arba kiekvienai veiklai atskiras.

Naudojantys kasos aparatą pildo Individualia veikla besiverčiančio gyventojo kasos aparato operacijų ir išlaidų apskaitos žurnalą.  

Skelbiama, kad kasos aparatus privalo naudoti tie individualios veiklos vykdytojai, kurie prekiauja tiek maisto produktais, tiek ne maisto produktais pastatuose ar patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse.

Pripažįstami šie atskaitymo metodai:

Faktinės išlaidos. Apskaičiuojami mokesčiai nuo gauto uždarbio, iš gautų pajamų atėjus išlaidas. Saugomi visi pajamas bei išlaidas įrodantys dokumentai.

30 procentų nuo pajamų. Pildant pajamų ir išlaidų žurnalą, išlaidų skiltis nėra privaloma. Svarbiausi dokumentai, pagrindžiantys pajamas.

Verta skaitmenizuoti savo apskaitą. Ją galite tvarkingai vesti ir duomenis saugoti su Sąskaita123 internetine programine įranga.

Greita dokumentų prieiga

Nemokamai saugokite sutartis ir peržiūrėkite dokumentus “debesyje”, naudojant Google Drive. Individualios veiklos pažymą, sutartis ir kitus svarbius dokumentus klientams galite siųsti kartu su sąskaitomis faktūromis Sąskaita123 sistemoje. 

Apskaitos vedinimo sistema

Vykdantys individualią veiklą renkasi neelektroninę arba elektroninę buhalterinės apskaitos tvarkymo priemonę. Išvengti duomenų praradimo bei siekiant patogaus projektų ir klientų valdymo, sąskaitų išrašymo, automatizuoto žurnalo pildymo ar mokesčių skaičiuoklės gali išbandyti Sąskaita123 net 30 d. nemokamai.