Individualios veiklos registravimas arba nutraukimas: paprasta, greita, nemokama


Jeigu norite pradėti dirbti savarankiškai – tokiu atveju būtinas veiklos įregistravimas. Galima rinktis tarp individualios veiklos pagal pažymą, verslo liudijimo bei įvairiausių įmonės tipų. Visgi, pačioje pradžioje pirmiausia siūloma išbandyti individualios veiklos pagal pažymą įregistravimą, kadangi jos atveju mokėti mokesčius (išskyrus PSD) reikia tik nuo pajamų, tad nepasisekimo atveju – NEMOKAMA. Žingsniai paaiškinami straipsnyje – individualios veiklos registravimas arba nutraukimas: paprasta, greita, nemokama.

Individualios veiklos registravimas yra labai paprastas, tam nereikia notarų, pildyti sudėtingų dokumentų ir viską galima atlikti paprasčiausiai internetu. Žinoma, jeigu kyla neaiškumų – visada verta apsilankyti pas VMI darbuotojus, kurie mielai konsultuoja individualios veiklos registravimo ir nutraukimo klausimais. Pradėkime nuo individualios veiklos registravimo.

Individualios veiklos registravimas

Veikla įregistruojama šiais žingsniais:

  1. Keliaukite į vmi.lt ir pasirinkus “Mano VMI” prisijunkite prie asmeninės paskyros.
  2. Sekantis žingsnis „Dokumentai ir pranešimai“.
  3. Rinkitės „Dokumentai“.
  4. Spauskite „Užsisakyti paslaugą“.
  5. Atidariusioje naujoje eilutėje reikia užsisakyti paslauga: „Mokesčių mokėtojo registrinių duomenų tvarkymas/individualios veiklos registravimas”.
  6. Užpildykite visus prašomus duomenis, patikrinkite juos kelis kartus ir patvirtinkite.

Dažniausiai duomenų patvirtinimas ir individualios veiklos įregistravimas trunka kelias dienas ar net savaitę. Asmeniškai elektroniniu paštu būsite informuotas apie tai, kad pagaliau galite pradėti vykdyti veiklą, tapti legaliai savo paslaugas siūlančiu freelanceriu.

Registruojant veiklą reikia nurodyti kodą, kuris geriausiai apibrėžia Jūsų siūlomas paslaugas. Pasirinkti kodą reikia iš Ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriaus. Paslaugos teikimo galimybių yra labai daug. Nustebsite kiek daug žmonių tiksliai nežino – kaip apibūdamos jo teikiamos paslaugos. Jeigu ir Jums tai kelia neaiškumų – visada galime susisiekti su VMI darbuotojais, kurie taip pat dažniausiai padeda greičiau apsibrėžti veiklos pavadinimą. Kadangi anksčiau nuo veiklos apibrėžimo kito GMP mokestis – tikslus kodo pasirinkimas buvo labai svarbus. Šiuo metu GMP mokamas nuo uždirbtų pajamų, tad ir kodo įrašymas į veiklą nebėra toks reikšmingas.

Jeigu vykdant veiklą pasikeitė Jūsų duomenys – tokiu atveju turite per 5 darbo dienas informuoti VMI apie tam tikrus pasikeitimus.

Individualios veiklos nutraukimas

Paprastas ne tik individualios veiklos registravimas, tačiau taip pat ir jos nutraukimas. Vėlgi, tai galima padaryti internetu, tad nereikia niekur eiti. Apie norą nutraukti veiklą reikia pranešti ne vėliau nei per 5 d. d. po veiklos nutraukimo. Galima atvykus į VMI padalinį arba internetu per tą patį puslapį.

Veikla nutraukiama šiais žingsniais:

  1. www.vmi.lt ir prisijungiame prie savo paskyros.
  2. Einame į skiltį „Paslaugos“.
  3. Skiltyje pasirenkame „Užsisakyti paslaugą“.
  4. Toliau pasirenkame punktą: “Mokesčių mokėtojo registrinių duomenų tvarkymas / individualios veiklos registravimas”.
  5. Toliau pasirenkame: „Fizinio asmens individualios veiklos registravimas ir duomenų papildymas / keitimas mokesčių mokėtojų registre”.
  6. Spaudžiame mygtuką tęsti iki tos vietos, kur pasieksime: „Mokesčių mokėtojo tipai” ir renkamės „x”.
  7. Spaudžiame mygtuką tęsti iki tos vietos, kur pasieksime: „Veiklos duomenys” ir paspaudžiame „x“.
  8. Spaudžiame mygtuką tęsti iki tos vietos, kur pasieksime: „Veiklos vykdymo vieta / Nuolatinė bazė” taip pat pasirenkame „x“.
  9. Spaudžiame mygtuką tęsti iki tos vietos, kur pasieksime: „Dokumento patvirtinimas” ir galiausiai paspaudžiame patvirtinti.

Belieka laukti, kol bus patvirtinta, kad Jūsų individuali veikla bus nutraukta.

Tekstas parengtas remiantis www.vmi.lt.