Kas yra uždaroji akcinė bendrovė? – UAB

Trys žmonės diskutuoja prie stalo šviesioje, modernioje biuro erdvėje su dideliais langais. Du turi nešiojamus kompiuterius su pasaulio žemėlapio lipdukais, o ant stalo yra įvairių biuro reikmenų. Už langų matosi medžiai ir stiklinis pastatas.


Kas yra uždaroji akcinė bendrovė? – UAB

Kas yra uždaroji akcinė bendrovė UAB?

**Uždaroji akcinė bendrovė (UAB) yra ribotos civilinės atsakomybės pelno siekiantis juridinis asmuo, kurį sudaro akcininkai, valdantys įstatinį kapitalą. Steigiant įmonę įstatinis kapitalas turi būti ne mažesnis kaip 1000 eurų. Finansai tampa akcijomis ir padalinami akcininkams. Uždaroji akcinė bendrovė yra privatus juridinis asmuo, kurio įstatinis kapitalas yra padalintas į dalis, vadinamas akcijomis, ir kurio akcininkų skaičius negali viršyti 250. Kapitalo dydis yra svarbus steigiant ir valdant UAB.

UAB veiklą reglamentuoja akcinių bendrovių įstatymas, kuris nustato pagrindines taisykles, įskaitant minimalaus kapitalo reikalavimus, akcininkų teises ir pareigas bei UAB steigimo ir valdymo procedūras.

Tai populiariausia Lietuvoje juridinio asmens teisinė forma. Uždaroji akcinė bendrovė yra ribotos civilinės atsakomybės, o tai reiškia, kad jos akcininkai nėra atsakingi už bendrovės skolas.**

Daugiau informacijos rasite čia: uždarosios akcinės bendrovės

Kaip steigti uždarąją akcinę bendrovę?Pavadinimo registravimas

Uždarąją akcinę bendrovę gali įsteigti vienas ar daugiau asmenų. Rekomenduojama prieš UAB įkūrimą gerai apgalvoti savo verslo planą. Suplanuoti kokius produktus, paslaugas parduosite ar gaminsite? Kokiais rinkodaros įrankiais naudositės ir kiek tam išleisite finansų? Kas tvarkys jūsų buhalteriją? Koks reikalingas pradinis kapitalas – ar imsite verslo paskolą? Kokios numatomos išlaidos ir pajamos, ar tapsite PVM mokėtoju? Svarbu paminėti, kad UAB akcininkai nėra atsakingi savo turtu, todėl jų asmeniniai finansai yra apsaugoti nuo įmonės įsipareigojimų. Per kiek laiko atsipirks jūsų investuotas turtas ir pradėsite gauti pelną? Sužinokite, kokius mokesčius reikės mokėti ir kokią dokumentaciją privalėsite vesti.

Apgalvoję verslo planą nuspręskite, koks bus UAB pavadinimas. Prieš tai juridinių asmenų paieškoje patikrinkite ar toks pavadinimas dar nėra įregistruotas. Pavadinimas turi būti sudarytas laikantis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimų.

Pateikus prašymą dėl pavadinimo laikino registravimo Juridinių asmenų registre, jums bus pranešta ar pavadinimas atitinka reikalavimus.

UAB steigimo prašymą ir dokumentus galima pateikti Registrų centro padalinyje arba elektroniniu būdu. Teikiant paraišką nuvykus į padalinį reikės sumokėti 30,83 eurų mokestį, o elektroniniu būdu – 14,02 euro.

Finansai tampa akcijomis ir padalytas į akcininkams.

UAB steigimas: pagrindiniai veiklos principai

Uždarosios akcinės bendrovės aukščiausia valdymo forma yra akcininkų susirinkimas, kuris išrenka įmonės valdybą, administraciją ir vadovą. Kiekvienas akcininkas turi specifines teises ir pareigas, kurios jam suteikiamos pagal turimas akcijas, pabrėžiant teisinę sistemą, reglamentuojančią šiuos aspektus pagal Lietuvos įstatymus.

Taigi, prieš steigiant UAB reikia sušaukti steigiamąjį susirinkimą, kuriame bus renkama stebėtojų taryba, bendrovės valdybą ir bendrovės vadovas.

Akcininkų susirinkimas

Akcininkų susirinkimo metu nusprendžiami esminiai klausimai:

  1. Sudaromi bendrovės įstatai.

  2. Nusprendžiama, kaip bus padalintas įstatinis kapitalas – akcijos.

  3. Išrenkamas uždarosios akcinės valdyba, bendrovės direktorius, atsakingas asmuo ar institucija už buhalteriją.

  4. UAB tikslas yra siekti pelno užsiimant pačia įvairiausia veikla – prekyba, gamyba, paslaugų teikimu. Veiklos sritys turi būti aprašomos steigimo dokumentuose.

Uždarosios akcinės bendrovės likvidavimas

Akcininkams nusprendus baigti UAB veiklą ar taip nutarus teismo sprendimu, bendrovės turtas parduodamas, apmokamos skolos, kitas turtas paskirstomas akcininkams.

UAB taip pat galima parduoti kitai įmonei ar pakeisti verslo formą į akcinę bendrovę (AB).

UAB steigimo tvarka

Jeigu apgalvojus įmonės steigimo pliusus ir minusus apsisprendėte įregistruoti uždarąją akcinę bendrovę, galite tai padaryti internetu per Valstybės įmonę VĮ „Registrų centras”, paspaudus šią nuorodą UAB steigimas rasite visą naudingą informaciją apie UAB steigimą. Susipažinę su svarbiais duomenimis eikite į „Registrų centro” savitarną, spausdami prisijungti.

Juridinio asmens steigimas

Kai bendrovę steigia vienas fizinis asmuo, jis privalo atlikti šiuos veiksmus:

Sudaromas bendrovės steigimo aktas.

Teikiamas prašymas dėl pavadinimo laikino įtraukimo į Registrą.

Atidaroma UAB kaupiamoji sąskaita banke.

Reikalingas pradinio įnašo, nemažesnio nei 1000 eurų, mokėjimas.

Nepriklausomo turto vertintojo atliekamas vertinimas dėl nepiniginio įnašo.

Sudaromi ir pasirašomi bendrovės įstatai.

Bendrovė įregistruojama Jurinių asmenų registre.

Kai įmonė bus įregistruota, Valstybinė Mokesčių Inspekcija (VMI) įregistruos ją mokesčių mokėtojų registre.

Privalomi UAB steigimo dokumentai

Reikalingi dokumentai ir formos registravimui:

  • UAB įstatai;

  • prašymą registruoti juridinių asmenų registre (JAR-1);

  • vienasmenio valdymo organo forma (JAR-VO-V);

  • taisyklė, pagal kurią asmenys veikia juridinio asmens vardu (JAR-T);

  • juridinio asmens kontaktinės informacijos forma (KD-1)

Pateikiame nuorodą iš “Registrų centro”, kurioje pasirinksite jums tinkančias sąlygas UAB steigimui UAB steigimo dokumentai, o paspaudę Toliau, rasite dokumentų ir reikalavimų sąrašą. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į akcinių bendrovių teisinį reguliavimą, kuris apima tiek viešas, tiek privačias akcines bendroves ir jų kapitalo bei valdymo struktūras.

UAB trūkumai

Ne visoms veiklos rūšims tinka UAB forma, pavyzdžiui, Individuali veikla geriau tinka vienam asmeniui, o akcinė bendrovė – ypač didelėms įmonėms. UAB trūkumai:

  • reikalingas įstatinis kapitalas bent 1000 eurų;

  • buhalterinė apskaita;

  • reikalingas atskiras asmuo tvarkyti buhalteriją.

  • Tiesa, visų sąskaitų tvarkymas nebus toks sudėtingas, jeigu naudositės lanksčia saskaita123.lt platforma, kurią jau pasirinko daugiau nei 30 000 naudotojų.

Uždarosios akcinės bendrovės forma netinkama, jeigu įmonė yra labai didelė ir norima prekiauti jos akcijomis viešai ir taip didinti įmonės kapitalą. Tokiu atveju rekomenduojama steigti akcinę bendrovę (AB)

UAB privalumai

UAB verta steigti, jeigu:

  • **Steigėjas ir kapitalas.**Yra bent 1 steigėjas ir reikiamas įstatinis kapitalas.

  • Ribota finansinė atsakomybė suteikia teisę apsaugoti savo ir šeimos turtą nesėkmės atveju. Bankroto atveju UAB dalininkai neprivalo dengti įmonės skolų savo asmeniniais finansais. Atsakoma tik įmonės kapitalu.

  • Planuojamas augimas ir lėšų pritraukimas.

Uždarosios akcinės bendrovės turi visas galimybes augti ir plėstis. Pardavusi turimas akcijas ji įgyja investicinio kapitalo, kuris ypač reikalingas veiklos apimčių plėtrai.

  • Lankstumas.

UAB akcininkai, pardavę visas akcijas, įmonę perleidžia į kitas rankas. Tai patogus ir lankstus būdas parduoti bendrovę.

Pasaulyje gerai žinomos Uždarosios akcinės bendrovės IKEA, „Huawei“, „Mars Incorporated“ valdanti „M&M“, „Snicker“, „Pedigree“.  Garsiausios akcinės bendrovės yra „Tesla“, „Apple“, „Amazon.com“ ir kt.